Braai

De bijbel voor de perfecte barbecue In Braai kom je alles te weten over braaien. Van hoe je het beste vuur krijgt tot aan hoe je de heerlijkste maaltijden boven dat vuur bereidt. Van T-bonesteak tot spare ribs, van snoek tot rivierkreeft en van potjies tot groenteschotels. Zelfs desserts worden door de chef bereid boven een fonkelend vuurtje. 'Met Braai word je een echte grillchef.' - The South African Jan Braai is dé chef van Zuid-Afrika. Hij heeft overal in Zuid-Afrika gebraaid, met duizenden landgenoten, en hij weet als geen ander wat mensen willen weten over braaien.
Hij is ook initiatiefnemer van National Braai Day, waarvan Desmond Tutu beschermheer is. Op die dag, jaarlijks op 24 september, verzamelen alle Zuid-Afrikanen zich rond hun vuren en eren zo hun erfgoed.

De 10 regels van Jan:

1. Er gaat niets boven een echt houtvuur.
2. Gas is Afrikaans voor een gast bij je braai, niet iets waarmee je braait.
3. Braaien is de enige vet-negatieve manier van eten garen. Zelfs als je eten stoomt, blijft het vet erin zitten. Als je braait, drupt het vet eruit. Doe gezond en braai je eten.
4. Probeer nooit te braaien met inheems hout. Exoten zoals de Australische acacia en rooikrans drinken heel veel grondwater, dus die kun je beter verbranden. Bovendien hebben ze ons al uit zoveel wereldsporttoernooien geknikkerd dat het een goed gevoel geeft om die Australische troep in de brand te steken.
5. Braaien is een directe vorm van energiegebruik, van houtskool tot vlees. Met conventionele elektriciteit lekt er veel weg tussen de centrale, elektriciteitsmasten, elektriciteitskast, bedrading, fornuis en pan. Als je om de aarde geeft, braai!
6. Zorg dat er voldoende ijs is. Gebruik dat voor in je cola, om je bier koud te houden en om er brandwonden mee te behandelen.
7. De rook waait altijd naar mooie mensen, dus nodig genoeg mensen uit, dan krijg je geen rook in je ogen.
8. Dieren eten hun hele leven gras, bladeren en groenten en zetten die om in vlees. Het eten van vlees is als het eten van vitaminepillen.
9. Een koe moet maar één keer worden gedood. Braai je steak niet net zo lang totdat de smaak ook dood is.
10. Het braaigebied, 3 meter rond de braai, is verboden voor vrouwen.

Mail & Win

Nouveau mag 5 boeken weggeven. Om kans te maken stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl met omschrijving Braai. Deze actie is gesloten.

Het boek is ook te bestellen via www.bol.com

Als er íets is dat de Chefs in Parijs goed begrijpen is dat dat het oog ook wat wil. En dat je pas écht van goed eten geniet als de andere zintuigen ook geprikkeld worden. Deze 7 stijlvolle restaurants in Parijs staan hoog op onze lijst.

1. Le Grand Restaurant

Bij Le Grand Restaurant (2 Michelinsterren) moet je je bedwingen om niet continu naar het plafond te staren. Het ‘skylight’ prachtig. Scandinavisch design met wat Amerikaanse flair van de hand van Gulla Jónsdóttir.

De witte open keuken van marmer is de eyecatcher vanwaar Chef Jean-Francois Piège’s zijn kookkunsten serveert.

7 Rue d’Aguesseau. 8e arrondissement. jeanfrancoispiege.com

2. Restaurant Guy Savoy

Een van de meest chique restaurants van het moment, en wat een weelde. Met uitzicht over de Seine waan je je in de 18e eeuw op de eerste verdieping van Monnaie de Paris.

De kunst komt uit de collectie van Savoy zelf én is geleend van François-Henri Pinault, de eigenaar van de Kering group (oa Prada en Gucci). Die weet ook wel wat mooi is. Houd je van gesteven tafellinnen en onvolprezen service, dan is dit de plek.

1 Quai de Conti. 6e arrondissement. guysavoy.com

3. Hexagone

Hier kom je echt ogen tekort. De kleine, intieme ruimtes staan bol van kleur. De muurschilderingen en het interieur zijn een knipoog naar Alice in Wonderland. Wonderlijk.

85 Avenue de Kléber. 16e arrondissement. hexagone-paris.fr

4. Le Gabriel

De originele Cordoba-leren muur is de eyecatcher van dit modern-klassieke restaurant met 2 Michelinsterren. Vintage met comfort, dat mag je hier verwachten. De zwart gelakte stoelen geven wat schwung, maar het is toch echt de ruimte zelf die de show steelt. En het eten natuurlijk.

42 Avenue Gabriel. 8e arrondissement. lareserve-paris.com

5. Sur Mesure par Thierry Marx

Hier is het wit wat de klok slaat zodat de gerechten optimaal tot hun recht komen. Met twee Michelinsterren is dat bepaald geen straf.

251 rue Saint-Honoré. 1e arrondissement. mandarinoriental.com/paris

6. Monsieur Bleu

Een van de mooiste restaurants dat de laatste jaren in Parijs geopend is als je het ons vraagt. De grandeur van de jaren ’20 werd in ere hersteld en gemoderniseerd bij de laatste restyling van dit restaurant in Palais de Tokyo.  

Van het groene marmer en de warme kleuren krijg je het ‘joie de vivre’ dat je van Parijs verwacht. En inderdaad, dat is de Eiffeltoren die je daar op de achtergrond ziet. Excellent!

20 Avenue du Président Wilson. 16e arrondissement. monsieurbleu.com

7. Alain Ducasse au Plaza Athénée

Als je een vleesvrij restaurant in Parijs opent, moet je de Fransen op een andere manier verleiden om te komen moet Alain Ducasse gedacht hebben. En met verve.

Het interieur van Alain Ducasse au Plaza Athénée is als een futuristische droom. De kristallen kroonluchter lijkt te zweven doordat elke kristal aan een afzonderlijk, bijkans onzichtbaar lijntje hangt. Gaat dat zien.

25 Avenue Montaigne, 8th arrondissement; alain-ducasse.com

Bron: Architectural Digest

Elk van deze 7 prachtige restaurants is 'en sich' als een goede reden om weer af te reizen naar de lichtstad, dus allons-y-tous!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Juwelier en ontwerper Marie-Louise Martens is dol op haar Maastricht. Deze maand vertelt ze in Nouveau alles over haar thuisstad, maar hier lees je alvast de leukste adresjes van deze hardwerkende levensgenieter in Maastricht's mooie Wyck.

Op een zonnige dag neemt ze het team van Nouveau mee door de straten van Maastricht die haar zo lief zijn. ‘Onze juwelierszaak en onze Hermès-boetiek liggen aan de Stationsstraat in het stadsdeel Wyck, aan de oostkant van de Maas.

De meeste mensen kennen de binnenstad aan de westkant, maar onze kant wordt steeds bruisender en er zijn hier ongelooflijk veel mooie zaken. Ik vind het leuk om juist die zijde eens te laten zien.’

De charmante wijk doet Frans aan en wemelt van de sfeervolle winkels met high-end labels, maar je vindt er ook gezellige terrassen waar veel studenten zitten.

Stationsstraat

Patisserie Royale, sinds 1929, staat bekend om haar zelfgemaakte fruitvlaaien en grenachegebak met eierlikeur. Je kunt binnen iets nuttigen en ik neem vaak een heerlijke fruitvlaai mee.’

‘Veel winkels met prachtige etalages, zoals optiek Mestrini en de Hermès-boetiek, waar de etalages verzorgd worden door kunstenaarsduo Les deux garçons.’

Hotel Beaumont uit 1912 is prachtig modern verbouwd door architect David Chipperfield, die oude en nieuwe elementen heeft gecombineerd. Brasserie Harry’s is een geliefde plek om te lunchen en dineren.’

Rechtstraat

Mediterraneo vind ik het beste Italiaanse restaurant, met de gepassioneerde tachtigjarige kok Giuseppe ‘Pino’ Melani.

Of Gay Jongen: interieurarchitectuur, La Neuvième met mode en design, MAX mode, verschillende kunstgalerieën met glas, schilderijen, brons en oude prenten. Twinkel, een winkel vol kinderspeelgoed en het geweldige visrestaurant O. Hier ga ik weleens lunchen met relaties. Voor de Thaise keuken is Tabkeaw een aanrader.’

Cörversplein

‘Hier zijn onlangs mooie terrassen gemaakt. Je hebt er een magnifiek uitzicht op de oude stadswallen en je kunt er de zon in Maastricht onder zien gaan. Later op de avond kun je een heerlijke cocktail drinken bij Mr.Smith, een cocktailbar in een authentieke gewelvenkelder.’

Chateau Neerçanne

Ook bij Château Neercanne, een buitenplaats van Maastricht op de grens van België, strijkt Marie-Louise graag neer. ‘Mijn ouders kwamen er al, wij hebben ons trouwfeest en huwelijksverjaardagen en familiefeesten hier gevierd en mooie evenementen met ons juweliershuis georganiseerd.

Het kasteel uit de zeventiende eeuw heeft prachtige baroktuinen, is helemaal uit de mergel opgetrokken en je kijkt er geweldig uit over de landerijen, de Sint-Pietersberg en het heuvelland. Hier liggen zoveel mooie herinneringen, het voelt steeds vertrouwd, als thuiskomen.’

En dan is het tijd voor een mooi glas wijn op een van de terrassen.

Benieuwd naar heel het lifestyle-interview met Marie-Louise over de mooie dingen van het leven? Lees het deze maand in Nouveau:

Beeld: Stef Nagel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in