Ik ken mannen. Ik ben met ze samengeweest voor langere of kortere tijd. Ik ken hun lichaam en hun geest. En wat is mijn conclusie? Dat er niet één soort man bestaat, maar vele soorten en dat al die verschillende archetypes op hun eigen manier kunnen inspireren.

Zo heb je De Prater. Deze man is blij met elk onderwerp, met hem hoeft er nooit een stilte te vallen. Hij is geïnteresseerd in wat een ander vindt, zolang er maar een aanleiding is om zelf te praten. Het is gezellig om in zijn buurt te zijn, maar weet wel dat u hem altijd moet delen met anderen. Luisteren is het moeilijkste wat er bestaat voor deze man. Houd er ook rekening mee dat onder die enorme woordenstroom zijn twijfels, onzekerheden en angsten verborgen blijven. Want daar komt De Prater niet graag voor uit. Heel anders is dat met De Denker. Uit deze man moet je de woorden vaak trekken. Hij denkt als een wetenschapper en neigt naar wat wij vrouwen ‘gevoelsarm’ noemen. Zelf zal de denker dat helemaal niet zo ervaren. Spontaan en gezellig zijn niet de woorden die bij een denker passen, maar hij is daarentegen wel loyaal en eerlijk. Zijn grootste passie is de wetenschap. Dus als u van uzelf een wetenschappelijk onderwerp weet te maken, zit u met De Denker gebakken.

Dan De Doener. Deze handyman, Sport-Billy en verenigingsman is altijd bezig. Is het niet met het sleutelen aan de auto, werken in de tuin of in elkaar timmeren van een schuurtje, dan wel met het trainen van de voetbaljeugd of het organiseren van zeilwedstrijden. Zijn pluspunten zijn dat hij dingen gedaan krijgt, een lekker lijf heeft door al die fysieke inspanning en niet snel zeurt. Nadeel is dat je deze man niet kunt bijbenen als je zelf niet sportief bent. En krijg hem maar eens met een glas wijn op de bank om het over de diepere lagen van het leven te hebben…

Nee, daarvoor moet u bij De Voeler zijn. Deze man leeft ongeremd en heeft een enorm rijk gevoelsleven. Zijn passie zit diep en hij voelt het ook feilloos aan als u ergens mee zit. Met zijn gevoelige woorden weet hij precies de juiste snaar te raken. Hij kleurt met elke sociale groep mee als een kameleon. Soms lijkt het wel of hij steeds een ander is. Dat maakt hem ongrijpbaar. Het leven met deze man is groots en meeslepend. Dat zijn hevige gevoelens ook zomaar ineens naar een ander uit kunnen gaan, is wel een risico dat u moet incalculeren.

Article continues after the ad

Met De Grappenmaker kun je lachen, feesten en losgaan. Hij relativeert alles met zijn humor en dat is meteen ook het nadeel, want probeer door dat geschut van scherpe grappen en flauwe moppen maar eens de weg naar zijn hart te vinden. Zo open als hij lijkt, zo gesloten is hij vaak. Wie een serieuze relatie met hem aan wil gaan, zal tot zijn kern moeten doordringen. Lukt dat niet, dan blijft u voor hem slechts publiek en dat is behoorlijk inwisselbaar.

Maar ach, dan is er altijd nog De Redder. Een man die vrouwen zoekt die hij kan redden van een lang en ongelukkig leven. Hij is ontzettend empathisch, lief en serieus. U zult hem dan ook tegenkomen als het net even niet lekker gaat. Maar let er wel op, dat hij u nog steeds ziet staan als u niet meer gered hoeft te worden. Of, nog erger: dat hij zelf geen problemen gaat creëren om maar te kunnen blijven redden.

En over problemen gesproken: dan is er nog De Drinker. Af een toe een glaasje, prima, maar die vlieger gaat voor de drinker niet op. U kunt hem niet redden van overmatig drank- of drugsgebruik. Eens een Drinker, altijd een Drinker.

Tot slot De Ideale Man. Die man heeft van alles een beetje. Hij heeft voldoende zelfreflectie om op tijd te switchen en bovenal heeft hij u ongelooflijk lief.

PS Die man heb ik gevonden!

Klik hier voor meer columns van Elle van Rijn

Elle van Rijn studeerde aan de Toneelschool Maastricht. Tegenwoordig is de actrice, die debuteerde met het boek 
De tragische geschiedenis van mijn succes vooral schrijfster. Met haar vriend en haar vier kinderen woont zij in Het Gooi.