Isa Hoes (49) en Medina Schuurman (47) zijn beiden actrice en schrijfster. Samen schreven zij Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden.

‘Jullie hebben zeker veel minnaars/aanbidders?’ Euuuuh, nee. ‘Hè? Hoe kan dat nou?’ Ja, dat vragen wij ons ook weleens af. Het is namelijk echt niet zo. We zijn alle twee al weer lange tijd alleen en er bieden zich eerlijk gezegd weinig potentiële kandidaten aan. ‘Hoe komt dat dan?’, krijgen we vervolgens te horen. Eh, tja, er zijn weinig leuke mannen? Mannen van onze leeftijd zijn zo saaaaaiiii. ‘Och nee,’ zeggen ze dan, ‘ik zie altijd zo veel leuke mannen lopen.’ Meestal zijn dit vrouwen die al jaren een partner hebben. En dan krijgen we een ietwat meewarige, zelfs medelijdende blik toegeworpen en gaat het gesprek snel over iets anders.

Lees ook: Isa en Medina: 'Zonder make-up, in ons oude kloffie. Niet perfect, wel echt'

Hm, de liefde, ja, wij praten best vaak over de liefde. Soms hebben we weer behoefte aan een relatie, maar net zo vaak ook niet. Aan de ene kant is het natuurlijk fijn om weer eens die warme arm om je heen te voelen, ook het gevoel er eens niet helemaal alleen voor te staan is verleidelijk, maar aan de andere kant kunnen we nu helemaal zelf bepalen wat we wel en niet willen. Hoeven we met niemand anders dan onszelf rekening te houden, hebben we geen echtelijke ruzies, geen rotzooi van een ander in huis, geen... – precies dat! Je kent het lijstje klachten wel.
Maar we hebben ook weinig romantiek in ons leven. Dus wat kunnen we daaraan doen? Om ons heen kijken is natuurlijk de eerste stap. Maar zoals gezegd, wij zien ze niet. En mochten we onverhoopt toch een leuke man zien, dan kijken we weg, het flirten duidelijk verleerd, dus dat schiet ook niet echt op. Oké, next step.
Tegenwoordig tindert iedereen zich een slag in de rondte, maar ja, hoe denk je dat dit voor ons is: staan we daar met onze bekende kop op zo’n site en dan rijst de vraag toch al snel: waarom valt een man op ons, vallen ze voor wie wij zijn of voor wat we doen? Ja, kom daar maar eens achter. De laatste tijd durven we aan vrienden en kennissen te vragen – dan hebben we wel een paar wijntjes op hoor : ‘Zeg, kennen jullie niet een leuke man voor ons?’ Tot nu toe heeft het nog geen resultaat gehad. Ook die vrienden kijken dan een beetje angstvallig weg. Zouden ze nu denken: ja, ik ken wel een leuke man, maar hem wil ik jullie echt niet aan doen?’
We weten het niet. Het is wel zo dat het vooruitzicht om altijd alleen te blijven niet echt aanlokkelijk is. Eigenlijk zijn wij het perfecte stel, maar helaas vallen we niet op elkaar. Nee, zo makkelijk is het niet, een partner vinden, let wel: een geschikte partner. Laatst zei iemand tegen ons: ‘Het hoeft er maar één te zijn, hoor!’ En dat geeft deze burgeressen moed.

Isa Hoes (49) en Medina Schuurman (47) zijn beiden actrice en schrijfster. Samen schreven zij Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden. In Nouveau lees je elke maand hun nieuwe column. Herkenbaar, soms kwetsbaar, vaak hilarisch. 

Er waren eens, heel lang geleden, te weten 10 december 2017, in de mooie lommerrijke Vondelparkbuurt, hoog in een gouden toren, twee verdrietige en bleke prinsesjes – knetterknap, dat wel!

Zij treurden reeds maanden om hun eenzame en ietwat lege, ronduit trieste bestaan. Elke nacht droomden zij over hun witte paard eh... prins! Op dat witte paard. Dit mocht toch niet langer zo duren, wegkwijnen zou zonde zijn van al dat talent, al die schoonheid, al die wijsheid!

Liefdesastrologe

Dus pakten zij hun laptop en na wat googelen vielen hun mooie, net gelifte ogen op een liefdesastrologe die haar diensten aanprees en 100 procent resultaat garandeerde. Zouden de sterren hun lege bestaan een nieuwe invulling kunnen geven? Een afspraak was snel gemaakt.

Wel moesten ze ieder apart verschijnen. Daar gingen ze; de boze, enge buitenwereld in. Terwijl de ene de sessie onderging, zat de ander zich in een wachtkamertje te vergapen aan een reeks opgezette dieren die haar vrijmoedig aanstaarden; een witte kip, een witte tijger en een witte marter.

Vandaag is wit...

Het leek wel of de dieren tegen haar fluisterden: ‘Weg,  ga weg… Gevaar!’ Op het moment dat de angstige paniek op zijn hoogtepunt was, ging de deur open en kwam de ander met een wezenloze blik naar buiten. ‘Wit... Ik moet me openstellen voor wit. Het zal niet lang meer duren.’

De een wilde nu echt vluchten, maar de ander greep haar bij de kladden en duwde haar naar binnen. Met een klap viel de deur achter haar dicht. 

In de wachtkamer zonk de ene steeds dieper weg in haar witte gelukzaligheid. Daar verscheen ineens de ander weer. ‘Wit... Ik moet opletten voor wit, het zal niet lang meer duren.’

Eenmaal op straat waren zij in alle staten, dromerig dwarrelden ze om elkaar heen: ‘Ik ga hem ontmoeten.’ ‘Ik ook!’ ‘Echt?’ ‘Ja, heel snel al!’ ‘Ik moet letten op…’ ‘Wit! Ik ook!’ Vol ongeloof keken ze elkaar aan.

Dansend de weg op

Uit pure blijdschap  – beseffende dat er voor beiden een glorieuze toekomst met een ‘witte’ prins in het verschiet lag, die rijk, knap en intelligent zou zijn en ook nog eens humor had en echt nooit een wit spuugje in zijn mondhoek zou hebben, maar wel elke dag een mooi wit pak zou dragen – staken zij, zonder naar rechts dan wel links te kijken, dansend een drukke vijfbaansweg over en werden kansloos overreden. Alles werd wit. 

Moraal van het verhaal

Achteraf vernamen we dat we door twee witte ambulancebroeders zijn afgevoerd in een witte ambulance, pfff! En knap waren ze ook al niet. Wel zeer onbeschoft. Ze hebben een afschuwelijk foto van ons op Instagram gezet, de losers!

De moraal van dit verhaal: sprookjes verwelken, astrologen vergaan, maar de liefde blijft altijd bestaan.

Gewoon, omdat wij dat willen. 

De dames werken aan een nieuw boek. In pyjama. Met een haar- en gezichtsmasker... Tot er op de deur wordt geklopt...

"Wat doen jullie nu weer...?’ ‘Hoezo? We proberen iets uit, iets nieuws.’  ‘…Alweeeeer?’  ‘Ja, alweer ja! Pff, wat is je probleem…!"

2050

Wij houden nu eenmaal van nieuwe dingen uitproberen. En ja, hoe gekker hoe beter wat ons betreft; afvallen zonder inspanning, rimpels weg zonder plastische chirurgie, glad gezicht mét plastische chirurgie maar dan zónder pijn, voeding zonder te hoeven koken, autorijden zonder zelf te hoeven rijden…

Wij zouden dolgraag in 2050 willen leven, dat is echt onze tijd; zelf  niets meer doen, de techniek neemt alles van ons over. Je wilt ergens zijn; je denkt eraan en je bent er, je hebt honger; je neemt een pil en je zit propvol en voelt je ook nog verzadigd! Halleluja!

Nieuw boek

Wij volgen dan ook nauwgezet de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied en als het even kan dienen wij ons gewillig aan als proefdier. Dit alles heeft wel effect op ons dagelijks leven, vaak zijn wij een week of wat een soort van uit de running. Daar is niet iedereen even blij mee, denk aan kinderen, vrienden, familie, agenten…best een dingetje dus. 

Maar wij zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen. Een probleem is voor ons altijd een uitdaging en tadaaaa: we besloten gewoon een nieuw boek te schrijven; zijn we elke dag samen, lekker thuis, en hebben we alle tijd en rust om te experimenteren, zonder pottenkijkers. Geen reden meer tot klagen, nietwaar? 

Nu zaten wij laatst, zoals elke dag, gemoedelijk samen te werken. 

Je moet weten dat wij dat altijd in pyjama doen, met een haarmaskertje in die kaalheid tegen gaat, en een gezichtsmasker dat belooft alle kraaienpoten in een half uur weg te trekken.

Algenpoeder

Dit keer hadden wij ook ons hele lichaam ingezwachteld met een nieuw supersonisch goedje dat wel even pijn zou doen, maar met de belofte op een wonderbaarlijk resultaat; geen cellulitis meer – Ja, slechts na één behandeling! -, en geen vetkussentjes meer- echt allemaal weg? En als kers op de taart een huid zo glad als een pasgeboren baby’tje, wie wil dat nu niet?!

De pijn was inderdaad vrij extreem, maar hé, wie mooi wil zijn… intussen hadden we ook al een week geen alcohol meer gedronken en voedden we ons met zakjes algenpoeder, de nieuwste trend op detox gebied ontwikkeld door de NASA.

Gevolg was wel dat een van ons ietwat groen uitsloeg en de ander juist meer neigde naar licht blauw, wat ook door de misselijkheid kon komen, want zo lekker was het niet. 

Surprise!

Staan er ineens drie van onze vijf beste vrienden in de kamer, met tassen vol heerlijkheden; twee flessen champagne, een moot zalm, oesters en tot slot een kingsize slagroomtaart. Surprise!!!! WTF dachten wij, wat irritant, een suprise party! Hadden ze dat niet even kunnen zeggen…

Het vreemde was dat hun gezichtsuitdrukking in het geheel niet paste bij al deze overdadigheid.

Bleek het een interventie te zijn!

Ze waren het spuugzat, dat gedoe van ons, die extreme hang naar gezondheid en nieuwigheden. Leven moesten we! In het hier en nu. Bloedserieus betichtten ze ons ook nog eens van Orthorexia. Het kwam best binnen bij ons. Het was kiezen of delen wat hen betreft: óf wij werden weer die leuke Isa & Medina óf wij hadden vanaf nu geen vrienden meer.

Nou ja, de keuze was snel gemaakt.

"Dan maar geen vrienden…", zeiden wij in koor.

En na een pijnlijke stilte van onze vrienden:

"Surprise", alweer tegelijkertijd.  "Kom maar door met  die champagne en taart."

Écht leven in 2018

Na het bacchanaal zaten we samen op de bank uit te buiken. 

"Weer eens écht te gaan leven…?!" Leuke uitdaging, best ook een goed voornemen voor 2018 trouwens…

HApPy New Life gewenst!