Zon, zee, shorts en Cher uit Clueless.

Het was alsof Virginie Viard van Chanel al in een heel vroeg stadium Downton Abbey: A New Era had mogen zien en een vertaalslag had gemaakt naar 2022. De cruisecollectie 2022-2023 is geïnspireerd op het elegante leven aan de Rivièra, maar dan van nu.

Gehouden in Monte-Carlo Beach is het 'een ode aan dagen en nachten met kosmopolitische elegantie, glamour en speed,' aldus Chanel (en we nemen maar aan dat speed op snelle auto's slaat). In de collectie waren vette knipogen naar Monaco verwerkt, zoals de Formule 1 en het casino. 

Article continues after the ad

Coco Chanel was dol op de Rivièra en had er een vakantievilla (Karl Lagerfeld idem), dus op zich paste de locatie en de sfeer van de collectie goed bij het label van het DNA.

De appliques kwamen veelvuldig terug en oogsten veel ooh's en aah's. 

De kust kwam terug in juwelen met vergulde dolfijnen en schelpen, de Sac Monaco is uitgevoerd in de niet al te subtiele kleuren van de Monegaskische vlag en de kleuren rood en wit kwamen ook terug in veel pakken. Body diversity is nog niet tot Chanel doorgedrongen, de modellen waren zonder uitzondering zeer slank. 

Het geheel is meer 'prinses Stephanie in de jaren tachtig' dan 'Grace Kelly in High Society', maar de moderne Rivièra-ganger kan haar hart eraan ophalen: de looks van Cher uit Clueless (momenteel mateloos populair op TikTok en Instagram) waren alom vertegenwoordigd.  

Gezien het feit dat de Grimaldi's warme banden onderhouden met het Huis van Chanel was prinses Caroline uitgerukt, in een hippe broek van broderie. Naast haar Bruno Pavlosky, eindbaas van Chanel. 

Ook van de partij was Caroline's dochter Charlotte Casiraghi, ambassadeur van Chanel. Double denim is al dubieus, over double gewatteerde denim denken we echt nog even na. 

Eveneens aanwezig: Pauline Ducruet, dochter van prinses Stéphanie en ontwerper van Altered Designs. A good time was had by all, we're sure. 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in