Een behandeling met botuline toxine is iets heel anders dan een behandeling met een filler, maar men spreekt vaak wel over ‘injectables’. Toch zit er een groot verschil tussen de twee, terwijl dit bij velen on bekend is...

De cosmetische verfraaiing gebeurt weliswaar allebei met een injectienaald, die in de gezichtshuid wordt aangebracht; vandaar de naam ‘injectables’. Maar dat is eigenlijk de enige overeenkomst. Een prikje botuline toxine geeft een totaal ander resultaat dan een behandeling met een filler. Ook de inhoud (vloeistof) is anders, en zodoende zijn ook de behandelzones totaal verschillend; zowel botuline toxine als een filler kunnen niet zomaar overal in het gezicht aangebracht worden. Beiden behandelingen kunnen elkaar wel in een huidverbeterend, natuurlijk en verjongend eindresultaat versterken...

Wat doet botuline toxine?
In de volksmond spreekt men over botox, wanneer men refereert naar botuline toxine: een stof die de spiercontractie tijdelijk stil kan leggen. In het gezicht wordt de injectie enkel aangebracht in gezichtspiertjes die de expressierimpels, ook wel mimische rimpels genoemd, kunnen veroorzaken. De vouw in de huid ontstaat namelijk door het voortdurend samentrekken van het spierweefsel; gebeurt dat jaar in, jaar uit, in combinatie met de natuurlijke verslapping, kan dat leiden tot een diepe frons, kraaienpootjes en voorhoofdslijnen. Door de sterke werking van het spiertje te verminderen zal de rimpel – vrijwel binnen enkele dagen – al verzachten tot volledig vervagen. Na zo’n drie tot vier maanden raakt de botuline toxine weer uitgewerkt, en komt de beweging langzaam weer terug. Dit verschilt uiteraard per persoon. Met botuline toxine vul je dus niets op; enkel de spierwerking wordt tijdelijk stil gelegd.

Wat doet een filler?
Fillers staan voor injecties die zogezegd ‘een leegte’ opvullen, vandaar de Engelse benaming filler. Een geliefd materiaal is hyaluronzuur, een vochtbindende stof die van nature ook in het lichaam voorkomt. Zodoende wordt het goed door de huid herkend en opgenomen, en na verloop van tijd weer vanzelf door het lichaam afgebroken. In dit geval spreekt men over niet-permanente fillers; ze geven voor enkele maanden (van drie tot zes of langer) een ‘opgevuld’ resultaat. Zo kunnen bijvoorbeeld met fillers van Belotero® het gezichtsvolume ter hoogte van de wangen en de jukbeenderen hersteld worden en kan er meer volume gegeven worden aan de lippen. Radiesse® is een filler op basis van calciumhydroxylapatiet (CaHA) en is geschikt om zowel diepere rimpels in het gezicht op te vullen maar ook om op lange termijn de natuurlijke collageenaanmaak te stimuleren. Dit zorgt voor een algehele verbetering van de huidstructuur, een liftend effect, verbeterde hydratatie, en zo meer. Kortom: fillers zijn huidverbeteraars. Ze vullen rimpels en lijntjes direct op, maar kunnen ook volumeverlies herstellen, gezichtscontouren definiëren en de huid een jongere uitstraling geven.

Perfecte combinatie
Goed te weten: de twee behandelingen kunnen elkaar wel in resultaat versterken. Een goede, ervaren specialist of cosmetisch arts weet precies hoe hij/zij op deze manier het mooiste en meest natuurlijke effect kan bereiken.

Meer weten over injectables, en hoe de perfecte combinatie het beste resultaat kan geven?

Kijk op Belotero en Radiesse
PQC NLNL2689 JUL20