Een onderwerp waarover je je hart wilt luchten? Iets wat je emotioneert of flink bezighoudt? Blog het van je af! Op Nouveau.nl hebben ook Nouveau-lezers een podium. Dit keer is het de beurt aan Saskia van Ommen (44), die baalt van haar haaruitval, als gevolg van de (beginnende) overgang. "Ik zei tegen mijn man: 'Zal ik het maar afknippen?'"

 

Vroeger wilde ik heel graag lang haar hebben. Toen ik op de lagere school zat, heeft mijn moeder een keer mijn haren laten afknippen, omdat ik steeds met mijn haar zat te spelen en er mee in mijn mond zat. Ik weet nog dat ik dat zo erg vond, ik leek wel een jongen, zo voelde ik mij. Sinds die tijd wil ik lang haar. Dat is gelukt. Ik zou het niet anders willen, althans nog niet. Totdat ik gisteren weer met een bos haar in mijn handen stond en tegen mijn man zei: “Zal ik mijn haar maar afknippen, in een stoer kort kapsel? Met kort haar merk ik er vast niet veel van, dat het uitvalt.” Hij keek op en zei: “Nee, toch...?” Ik zei direct daarna: “Nee, ik kan het nog niet afknippen.”

Article continues after the ad

Een mooie bos, dik, lang, golvend haar, heb ik, blond, de laatste jaren wel geverfd. Althans dat had ik, inmiddels is het niet meer zo golvend en het begint ook dunner aan te voelen. Erger nog, sinds een paar weken merk ik dat ik meer haren verlies, hoofdharen bedoel ik. Eerlijk is eerlijk, echt leuk vind ik het niet. Zeg maar rustig: ik baal er flink van en ben er ook bezorgd over. Mooi haar is voor mij een statement van op-en-top vrouw zijn. Als mijn haar goed zit, er mooi en verzorgd uitziet, voel ik me krachtig en sexy. Hoe moet dat nou?

'Onder de douche spoelde ik mijn haar uit en ineens zag ik een enorme pluk haar het afvoerputje in gaan. Ik schrok en tegelijkertijd dacht ik: dit is niet goed'

Een poosje geleden stond ik onder de douche te poedelen en te genieten van het heerlijke warme water. Ik vind douchen heel fijn, lekker de dag van me afspoelen en er een half uur onder staan, komt geregeld voor. Ik ging mijn haar wassen en dat is meestal een uitdaging, doordat ik een gezonde shampoo gebruik: die schuimt niet zo snel, waardoor ik er meer van moet gebruiken en langer moet 'kneden' om het gevoel te hebben dat mijn haar echt schoon is. Daarna deed ik de conditioner erin en liet het even intrekken. Spoelde vervolgens mijn haar uit, en ineens zag ik een enorme pluk haar het afvoerputje in gaan. Ik schrok en tegelijkertijd dacht ik, jakkes, nee toch, dit is niet goed.

Direct ging ik met mijn handen door mijn haar en toen had ik ook plukjes, strengetjes haar in mijn handen. Begint het gedonder nu al, dacht ik. Het liet me niet los, en ik belde mijn vriendin. Zij is al wat verder in de transformatie naar de overgang, zo noem ik het maar. Zij had precies hetzelfde als ik, vertelde ze. Dunner wordend haar, dat sneller vet is, én haarverlies. Ook heb ik mijn moeder maar even gebeld of zij het zich nog kon herinneren, toen zij in de overgang was. Zij zei dat haar haar ook dunner was geworden, destijds.

Nu probeer ik er niet al te veel over na te denken. Hoewel ik wel elke dag wel even kijk of er dunner wordende plekken zichtbaar zijn voor de buitenwereld. En jawel, ik heb een plekje gevonden. Nog niet alarmerend, maar draag mijn haar wel iets anders, zodat het minder opvalt. Hoe het verder verloopt met mijn haaruitval weet ik niet, ik hoop dat het snel stopt of minder wordt. Afknippen ga ik nu nog niet doen!