Premières bijwonen hoort bij mijn job als Nouveau's chef tekst human interest en kunst & cultuur. Ja, heel vervelend, ik heb een hééél zwaar leven… Grapje! Het is natuurlijk geweldig om bij de vuurdoop van de mooiste producties aanwezig te mogen zijn. Niet om de rode lopers en de champagne achteraf, maar gewoon omdat je voelt dat het extra zindert daar op de planken. En dan zindert het dus ook in de zaal. Dat is de chemie, de magie van theater. Lukt het? Komt het over 'het voetlicht'?

Geen Paniek!
En ja, het is ook leuk om je voor zo’n avond of middag mooi aan te kleden. Black tie, white tie, gala, tenue de ville, cocktail, feestelijk… Maar soms is dat nog wel een dingetje. Op warme dagen bijvoorbeeld, als je bij alleen het idee van kousen of een panty al een zweetaanval krijgt. Bij cocktail mag je met blote benen, maar eh… niet met de mijne. No way! Toch maar een spray tan proberen dit jaar?

Killer heels
In de zomer zijn er gelukkig weinig premières, het seizoen is voorbij, acteurs en dansers met vakantie, schouwburgen dicht. Met uitzonderingen als het Amsterdamse DeLaMar Theater, waar inmiddels traditiegetrouw een zomerproductie staat geprogrammeerd met actrice Tjitske Reidinga (Gooische Vrouwen) als grande dame. Dit jaar is dat Geen Paniek!, een stuk dat op 25 juni in première gaat. De dresscode: feestelijk! Is te doen.

Wel hopen dat het op 25 juni geen 30 graden is en je in vol ornaat, van make-up tot killer heels, zit te smelten in een zaal die altijd nét iets warmer is dan je zou willen. Zodat je in de pauze al de schrik van je leven krijgt als je in de spiegels in het damestoilet ziet dat je vernuftig opgestoken haar er weer bijhangt als een uitgedroogde fuchsia. 

Code Beach!
Zo schreed ik vorig jaar, diep in september nota bene, in het staartje van een hittegolf badend in het zweet over de rode loper bij de première van Bridget Jones’ Baby. Cocktail was de dresscode, maar de meeste aanwezigen hadden kennelijk code Baywatch gelezen. Dat moet wel, want ik heb zelden zoveel niet functioneel bloot op een rode loper gezien…

Nee, dan mijn goede vriend Gabriel de Groot, die mij galant vergezelde deze avond. Hij deed mijn cocktaildress verbleken. Geheel volgens de etiquette – in mooi licht jasje met dito overhemd en stropdas – probeerde hij het knappe hoofd koel te houden. Dat lukte nog ook, een enkele zweetdruppel daargelaten. Hij is een held, die overigens nog altijd de sterren van de hemel zingt. Van de film hebben we intens genoten, het was zowaar ook nog koel in de grote zaal van bioscoop en theater Tuschinksi in Amsterdam.

Hilarisch
Dit weekeind voor mij geen premières. Boffen, want we zaten met ons hilarische klimaat met zijn allen al in de zon op Hemelvaartsdag (vroeger regende het dan toch altijd?). Verder wordt het vrijdag, zaterdag en zondag tropisch warm en zwermt tout Nederland uit naar de Noordzeestranden om eens flink bij te kleuren en te genieten van een vakantiegevoel. Ik doe mee, in een dunne pyjamabroek met slippers, maar de (jonge)dames die ik trof bij Bridget Jones kunnen hun premièrekleding uit de mottenballen halen.

Dit weekeind doen:
- Zondag staat Wende met Amsterdam Sinfonietta in Theater Carré. En warm of niet, Amsterdam en Carré zijn, met alle terrassen in de omgeving waar je na afloop kunt afkoelen, heerlijk in de zomer. Kijk hier voor meer informatie.
Escape van strand en zomerse drukte - grote kans dat het zaterdag en zondag overdag goed te doen is in de grote musea.
- Voor grote drukte, heerlijke hapjes en drankjes is er dit weekeind vertier op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam met De Rollende Keukens. Ga met de fiets of openbaar vervoer! Kijk hier voor meer informatie.

Beleef op donderdag 29 november 2018 een topmiddag en -avond in het Cobra Museum. Met een Sisley Beauty Class, een rondleiding en een heerlijk driegangendiner. Exclusief voor Nouveau-lezeressen. Dat wil je niet missen!

Zo ziet jouw VIP-middag eruit:

 1. Een exclusieve rondleiding door het museum, met een professionele gids.
 2. Actief deelnemen aan een workshop door de beauty-experts van Sisley. Zij laten je kennismaken met de Sisley-huidverzorgingsproducten, die superieure plantextracten en essentiële oliën bevatten. Je krijgt een persoonlijke Sisley huid- en make-up-advies en je kunt de hoogwaardige huidverzorgingsproducten, geuren en make-up zelf ervaren.
 3. Genieten van een driegangendiner te midden van de Cobra-kunst in het museum.

Nouveau VIP-middag

Wanneer | Donderdag 29 november
Waar | Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen
Kaarten | Kunnen worden besteld op www.nouveau.nl/sisley
Prijs | € 119,- voor abonnees, € 129,- voor niet-abonnees (inclusief diner)
Extra | Sisley goodiebag ter waarde van € 150,-

Programma

 • 15.00 - 15.30 uur --> Ontvangst met een drankje
 • 15.30 - 16.30 uur --> Groep 1 - rondleiding, Groep 2 - Sisley Beauty Class
 • 16.30 - 16.45 uur --> Pauze
 • 16.45 - 17.45 uur --> Groep 1 Sisley Beauty Class, Groep 2 - rondleiding
 • 17.45 - 18.00 uur --> Pauze
 • 18.00 - 20.00 uur --> Driegangendiner

  

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

 • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
 • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
 • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw