Premières bijwonen hoort bij mijn job als Nouveau's chef tekst human interest en kunst & cultuur. Ja, heel vervelend, ik heb een hééél zwaar leven… Grapje! Het is natuurlijk geweldig om bij de vuurdoop van de mooiste producties aanwezig te mogen zijn. Niet om de rode lopers en de champagne achteraf, maar gewoon omdat je voelt dat het extra zindert daar op de planken. En dan zindert het dus ook in de zaal. Dat is de chemie, de magie van theater. Lukt het? Komt het over 'het voetlicht'?

Geen Paniek!
En ja, het is ook leuk om je voor zo’n avond of middag mooi aan te kleden. Black tie, white tie, gala, tenue de ville, cocktail, feestelijk… Maar soms is dat nog wel een dingetje. Op warme dagen bijvoorbeeld, als je bij alleen het idee van kousen of een panty al een zweetaanval krijgt. Bij cocktail mag je met blote benen, maar eh… niet met de mijne. No way! Toch maar een spray tan proberen dit jaar?

Killer heels
In de zomer zijn er gelukkig weinig premières, het seizoen is voorbij, acteurs en dansers met vakantie, schouwburgen dicht. Met uitzonderingen als het Amsterdamse DeLaMar Theater, waar inmiddels traditiegetrouw een zomerproductie staat geprogrammeerd met actrice Tjitske Reidinga (Gooische Vrouwen) als grande dame. Dit jaar is dat Geen Paniek!, een stuk dat op 25 juni in première gaat. De dresscode: feestelijk! Is te doen.

Wel hopen dat het op 25 juni geen 30 graden is en je in vol ornaat, van make-up tot killer heels, zit te smelten in een zaal die altijd nét iets warmer is dan je zou willen. Zodat je in de pauze al de schrik van je leven krijgt als je in de spiegels in het damestoilet ziet dat je vernuftig opgestoken haar er weer bijhangt als een uitgedroogde fuchsia. 

Code Beach!
Zo schreed ik vorig jaar, diep in september nota bene, in het staartje van een hittegolf badend in het zweet over de rode loper bij de première van Bridget Jones’ Baby. Cocktail was de dresscode, maar de meeste aanwezigen hadden kennelijk code Baywatch gelezen. Dat moet wel, want ik heb zelden zoveel niet functioneel bloot op een rode loper gezien…

Nee, dan mijn goede vriend Gabriel de Groot, die mij galant vergezelde deze avond. Hij deed mijn cocktaildress verbleken. Geheel volgens de etiquette – in mooi licht jasje met dito overhemd en stropdas – probeerde hij het knappe hoofd koel te houden. Dat lukte nog ook, een enkele zweetdruppel daargelaten. Hij is een held, die overigens nog altijd de sterren van de hemel zingt. Van de film hebben we intens genoten, het was zowaar ook nog koel in de grote zaal van bioscoop en theater Tuschinksi in Amsterdam.

Hilarisch
Dit weekeind voor mij geen premières. Boffen, want we zaten met ons hilarische klimaat met zijn allen al in de zon op Hemelvaartsdag (vroeger regende het dan toch altijd?). Verder wordt het vrijdag, zaterdag en zondag tropisch warm en zwermt tout Nederland uit naar de Noordzeestranden om eens flink bij te kleuren en te genieten van een vakantiegevoel. Ik doe mee, in een dunne pyjamabroek met slippers, maar de (jonge)dames die ik trof bij Bridget Jones kunnen hun premièrekleding uit de mottenballen halen.

Dit weekeind doen:
- Zondag staat Wende met Amsterdam Sinfonietta in Theater Carré. En warm of niet, Amsterdam en Carré zijn, met alle terrassen in de omgeving waar je na afloop kunt afkoelen, heerlijk in de zomer. Kijk hier voor meer informatie.
Escape van strand en zomerse drukte - grote kans dat het zaterdag en zondag overdag goed te doen is in de grote musea.
- Voor grote drukte, heerlijke hapjes en drankjes is er dit weekeind vertier op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam met De Rollende Keukens. Ga met de fiets of openbaar vervoer! Kijk hier voor meer informatie.

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod

25 jaar Viktor & Rolf
Kunsthal – Rotterdam
Anton Corbijn vereeuwigde het gouden mode-duo Viktor&Rolf voor hun grote jubileumtentoonstelling in de Kunsthal. Al 25 jaar ontwerpen Viktor Horsting en Rolf Snoeren extravagante collecties. Wie precies wát doet, weten ze zelf niet; hun samenwerking is symbiotisch. ‘We often play with the idea of two people being one, or both of us being of one mind, and we play with our image to express that.’ Gaat dat zien!
Info: De Kunsthal

Tong Tong Fair
Malieveld – Den Haag
De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de manifestatie nog Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren zeventig werd dat Pasar Malam Besar). Op de huidige Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de rijke Indische cultuur een mooi podium. Traditiegetrouw is er de Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma met een mix van Oost en West.
Info: Tong Tong Fair

Uit de hoogte
Museum More – Gorssel
Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van 21 (inter)nationale kunstenaars die Nederland laten zien vanaf grote hoogte. Af en toe inzoomend naar stad en dorp en de mensen die daar wonen.
Info: Museum More

Avant-Garde
Groninger Museum – Groningen
De Ploeg bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Avant-Garde. Het museum laat ruim 250 schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafieken zien van kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink in contrast met werk van bijvoorbeeld Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman. De ‘jonge wilden’ maakten zich los van de toenmalige gevestigde orde. In de expositie ook aandacht voor Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die van groot belang waren voor de artistieke ontwikkeling van De Ploeg.
Info: Groninger Museum

Kasteelconcert Ragazze Kwartet
Kasteel Amerongen - Amerongen
Op Zaterdag 26 mei speelt het Ragazze Kwartet in het fraaie Kasteel Amerongen een variatie op hun programma Spiegel. Met onder meer het prachtige Strijkkwartet nummer 1 van Bartók, Strijkwartet nummer 2 opus 13 Mendelssohn, 6 Bagatellen opus 9 van Webern en een reflectie daarop door Componist des Vaderlands, Mayke Nas.
Info: Kasteel Amerongen

Woeste duinen
Natuurcentrum Ameland – Nes
Ameland trok in de vorige eeuw talloze kunstenaars aan vanwege het prachtige licht en de bijzondere sfeer. De Amelander Musea laten werk zien van deze kunstenaars, onder wie de beroemde eilanders Tames Oud en Leendert Scheltema. Laat je meevoeren langs oude dorpen, het brede strand en de woeste duinen.
Info: Amelander Musea

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum