Een halfjaar geleden opende Teng Janssen op de Amsterdamse Beethovenstraat. Wij waren er nog niet geweest. Nu ligt het ook niet bepaald in onze loop, maar dat is dan ook ons enige excuus. Op een regenachtige, doordeweekse avond, stappen we de drempel over. Mijn ‘Partner in dine’ zit al aan de bar en nipt aan haar eerste cocktail. Binnen vijf minuten zijn we het Nederlandse weer vergeten, het lijkt wel zomer in Zuid.

Het restaurant is heel open en subtiel ingericht. Tafels staan op comfortabele afstand van elkaar en de chef overziet vanuit de half-open keuken heel de zaak.

Fusion-moe

Bij Teng wordt, zo horen we, fusion gekookt. Een term die we een beetje moe zijn, maar vooruit. Het draait hier om Aziatische en Mallorcaanse smaken. Vreemde combi? Volgens uitbater Olivier Janssen niet. 

Hij at op Mallorca bij Canela en was zó onder de indruk van de explosieve smaakcombinaties dat hij een samenwerking sloot met Chef Fabian Fuster. De sous-chef van Canela, Marc Raykowski, werd geposteerd in Teng Janssen en Fuster vliegt in eens in de zoveel tijd over vanuit Palma de Mallorca met nieuwe inspiratie.

We gaan voor 6 gangen in bescheiden porties. Fijn, want helemaal stampvol de tent uitrollen, is geen pretje.

De hoogtepunten

In Palma de Mallorca waagde Chef Fuster het eens de ingewikkelde coquille van de kaart te halen. De reacties daarop zal hij niet licht vergeten en daarom kunnen wij er nu ook van genieten. Gelukkig!

De zilt-zoete zeevrucht is precies goed gaar en danst op de papillen door de verschillende texturen en smaken. We zouden er met alle liefde een bord van op kunnen, maar genieten zit ook in beperking en het wensen naar meer, verzuchten we.

Het andere hoogtepunt zit meer aan het einde van het menu. De tataki is zo zacht als boter en dun gesneden als een postzegel. De robuuste smaak van zwarte knoflook en Aziatische specerijen tilt het vlees naar ongekende hoogten. We zijn er een beetje stil van.

Ook de fake tartare, een signature dish van Fuster, mag er zijn. Een gerecht als een schilderijtje.

Wijnkaart

Teng heeft wel 20 wijnen ‘op glas’. Zo proberen we graag iets nieuws uit. De leverancier B.J. de Logie zit op de hoek. Flessen wijn gaan hier niet 2 of 3 keer ‘over de kop’, zoals in veel restaurants, maar krijgen een price-up van 15 €.

Vooral voor de buurtbewoners is dat een zegen, want het terras belooft deze zomer een hit te worden. Dan is keus uit 100 charmant geprijsde wijnen, een weelde.

Een blijvertje

Wat ons betreft wel. Wij zijn overtuigd, fusion schudt, wanneer goed uitgevoerd, de smaakpapillen heerlijk wakker. Wij komen graag nog eens terug voor een zonovergoten lunch. Het terras ligt bijna heel de dag in de zon.

Ook voor een borrel met een glas goede wijn staat Teng hoog op onze lijst. En als we er dan toch zijn, laten we graag een paar van die goddelijke coquilles aanrukken.

We voorspellen dat hier, op deze manier, heel wat borrels prettig uit de hand lopen tot abondant diner.

Meer informatie of reserveren: www.tengjanssen.nl

 

Na 5 dagen de projecten van Orange Babies in Zambia bezocht te hebben, landden Jeroen en Marie-Claire Witlox, zijn vrouw, weer in Nederland. Net zoals de afgelopen dagen, blogt Marie-Claire over hun ervaringen. Vandaag: Weer thuis.

Marie-Claire: "Wat is het weer fijn om thuis te zijn bij de liefste kinderen van de wereld. Onze kinderen hebben het geluk dat ze hier geboren zijn en leven in weelde. Wat hebben wij het hier toch goed.

Zo goed dat we misschien weleens voorbij gaan aan de essentie van het leven. Vergeten hoe dankbaar we mogen zijn voor het geluk dat we hebben gehad.

Al onze problemen verbleken

De verhalen die we gehoord hebben van kinderen die hun beiden ouders verloren hebben, ziek zijn, alleen door moeten. Hartverscheurend.

Al onze ‘problemen’ verbleken bij wat we hier gehoord hebben. Op sommige momenten schaamden we ons gewoon voor hoe goed wij het hebben.

Het enige dat je wilt doen als je de verhalen hoort en de liefde van de mensen voelt, is helpen. We hadden constant het gevoel dat we méér moeten doen met z’n allen.

Spaar, geef uit en deel!

Orange Babies heeft zo’n veelomvattend, geweldig project opgezet in Zambia dat wij niets anders willen doen dan jou als lezer vragen om een klein beetje van wat je hebt, te delen met zij die het ook verdienen en zo hard nodig hebben.

Ik heb een nieuw motto: Spaar, geef uit en deel! Het is zo mooi om te doen. Hier kun je een tikkie van €1,- sturen. Kleine moeite, groot gebaar! Dank je wel!" 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

De dagen zijn voorbij gevlógen voor Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Op de laatste dag van hun bijzondere reis bezoeken ze een kliniek in de sloppenwijk van Lusaka. Marie-Claire schrijft erover...

"Op onze laatste dag zijn we naar de kliniek van Orange Babies in de sloppenwijk van Lusaka waar hiv-positieve zwangere vrouwen en jonge moeders les krijgen in hoe ze voor zichzelf en voor hun baby moeten zorgen.

Waarom borstvoeden als het zo'n groot risico is?

Goede voeding en het op tijd innemen van de medicijnen is heel belangrijk om het virus niet door te geven door middel van borstvoeding.

Ik stelde de vraag waarom de borstvoedende moeders die besmet zijn, en daardoor het risico lopen om hun kind alsnog te besmetten, niet gewoon poedermelk gebruiken. Dan weet je zeker dat de baby het niet krijgt.

Het antwoord was dat de poedermelk niet te betalen is voor hen en daarnaast zou het maken van de melk met water in een flesje zo’n groot hygiëne probleem met zich meebrengen dat de baby’s een groter risico lopen om daarvan ziek te worden.

Ook is de kans dat de baby uitdroogt of ondervoed wordt groot. Ik keek naar de zaal vol moeders met hun baby in de draagdoeken en ik schoot vol. Al die vrouwen met hun kind aan de borst.

Zo normaal, zo gewoon

Borstvoeding is hier de eerste behoefte van een baby tot ongeveer 18 maanden.

De les duurde best lang en sommige baby’s gaven een klein piepje waarop de moeder de baby direct aanlegt. Zo normaal, zo gewoon. Heel ontroerend om te zien.

Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar geen 18 maanden en niet zomaar overal waar ik was. Wij kijken toch heel anders aan tegen het geven van borstvoeding.

Gezonde start

Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het is de meest gezonde start die je je baby kan geven. Zelfs hier in Zambia, met een hiv-positieve moeder, is de keuze om haar kind borstvoeding te geven met medicatie ter voorkoming van het overdragen van het virus, vele malen beter dan het geven van flesvoeding.  

Ik ben nog meer overtuigd van het feit dat deze baby’s een eerlijke en gezonde start verdienen. Dat kan door Orange Babies te steunen." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve