Onlangs plaatsten we Stine's laatste column, maar tijdens het schrijven van haar laatste twee columns, móeten de opnames van Wie is de mol? al begonnen zijn. Dus vroegen wij ons af... Heeft ze misschien een hint achtergelaten? Dat zou een heel goede mollenstreek zijn en de échte fans weten inmiddels; een hint zit in een klein hoekje. 

Daarom plaatsen wij hier de laatste twee columns van Stine:

'Ageless? Laten we onze leeftijd omarmen'

Ageless goddess, leeftijdloze godin. De Amerikaanse Christine Northrup – een soort goeroe voor de menopauzale vrouw – heeft tal van tips over hoe stralend oud te worden: wat te eten, hoe je te kleden (hakken!), enzovoorts. Zelf raak ik in de war van de idee dat ik een leeftijdloze godin moet gaan worden.

Enerzijds denk ik: ja natuurlijk, leeftijd is maar een getal; ik laat me niet wijsmaken dat ik als vrouw niet meer meetel als ik ouder word. En ik verwerp een samenleving die je wil wijsmaken dat je als oudere vrouw waste bent, overtollig.

Anderzijds: ik word ook bij voorbaat al moe van de gedachte aan al dat zelfonderhoud. Van die eeuwige aansporing een goddess te zijn, van de fixatie op een ideaal. Betekent leeftijdloze godin nu dat ik mooi kan zijn ondanks mijn leeftijd of is het een opdracht om forever een goddess te moeten zijn (check de immer perfect gecoiffeerde en tot in de puntjes opgemaakte Christine Northrup)?

Tijdens een yogatraining die ik volgde, werd voorgesteld om als vrouw niet langer leeftijdsloos te willen zijn, maar om juist allerlei leeftijdsovergangen bewust met rituelen te markeren. In het westen wordt gedaan of je één langgerekte leeftijd hebt, waarbij de kunst is, zo jong en fit mogelijk te blijven.

In het oosterse, yogische denken zou meer aandacht zijn voor de verschillende leeftijdsfasen. De oudere is geen waste, maar een bron van wijsheid; iemand bij wie je te rade kunt gaan. In een leeftijdsritueel overdenk je een periode die je achter de rug hebt, en door er via een ritueel bij stil te staan, laat je ook de moeilijkheden los, en maak je je op voor de volgende periode.

Zo’n overgang kan die naar het puberen zijn – van kind naar jong volwassene – of als je het huis uit gaat, of die van de overgang. Het is zelfs cruciaal, beweren de yogi’s, om dit te doen, want als je niet de leeftijd accepteert en omarmt, dan krijg je een midlifecrisis, of word je ziek omdat je lichaam je niet veranderende lifestyle gewoonweg niet kan bijbenen. Of je blijft voor altijd maar terugverlangen naar de tijd dat je nog jong en mooi was. 

Een aantal van die rituelen hebben we toen bedacht en gedaan met een groep vrouwen. Ik vond het erg mooi. Ik herinnerde mijzelf weer als spelend kind, als jonge vrouw met een lichaam dat veranderde, als twintiger en hard werkende dertiger, als vrouw met een zwanger lichaam dat het leven doorgeeft. Ik nam mij meteen voor om mijn dochter als les mee te geven dat een godin niet leeftijdsloos hoeft te zijn.

En hier lees je Stine's laatste column.

 

Je bent fan of geen fan van de jumpsuit. Ik heb er al heel wat in de kast hangen. Maar deze jumpsuit met fifties print had ik nog niet. Het printje maakt iedereen vrolijk, zelfs op straat roepen mensen spontaan dat ze mijn pak zo leuk vinden. En hij zit ook zo lekker.

Hier 5 voordelen (en 1 nadeel) voor het dragen van dat ene jumpsuit:

Vriendinnen hoor ik weleens zeggen dat mannen een jumpsuit niet sexy vinden. Kan ik mij niets bij voorstellen, ik voel mij juist hartstikke sexy in de jumpsuit.

5 voordelen:

* Een jumpsuit zit heerlijk comfortabel, het lijkt een beetje op de pyjama van vroeger

* Je hoeft niet na te denken hoe je de jumpsuit combineert, je bent in één keer klaar

* Een jumpsuit doet je echt slanker lijken, dat komt omdat je van top tot teen in één kleur of print te zien bent

* Een jumpsuit kun je bijna voor elke gelegenheid aan, sportief met sneakers, chic met ‘high heels’ of zakelijk met een mooie platte schoen

* Een jumpsuit kun je het hele jaar dragen, bijv met een vest of colbert. Als de lange lijn (van top tot teen) maar zichtbaar blijft voor het afkledende effect

1 nadeel:

* Zodra je naar het toilet gaat, ben je wel meer tijd kwijt om dat hele pak uit te trekken, en daarna weer dicht te knopen

Hier mijn vijf favoriete jumpsuits van het seizoen + die ene die aan heb. Klik op de afbeelding om meteen te shoppen!

1. Blauwe jumpsuit met bloemen en wikkelstrik

&Otherstories € 99,-

2. Jumpsuit met bloemenprint en plooien

Zara, € 49,99

3. Zijden jumpsuit met kleine bloemen

LK Bennet € 455,-

4. Linnen jumpsuit in jeanslook

Burberry, € 790,-

5. Jumpsuit met fantastische print en korte pijpen.

BA&SH, € 260,-

En natuurlijk mijn eigen jumpsuit met een fifties print.

Wowtogo, € 129,95

 

Isa Hoes (50) en Medina Schuurman (48) zijn beiden actrice en schrijfster. Samen schreven zij Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden én hun nieuwste boek: I'M Lijfboek. Dat ligt vanaf vandaag in de winkel.

In Nouveau schrijven ze hun column over een 'bijzonder event'. Maar wat dat ook alweer is?

"Vorige week hadden we een ‘heel bijzonder’ event. Dat wisten we al een maand van tevoren. Maar in diezelfde maand hadden wij ook een deadline voor ons nieuwe boek, dus dat betekende dag en nacht werken, oppas regelen en eten laten bezorgen.

Wat het ‘heel bijzondere’ aan het event was, waren we allang vergeten, maar er stonden grote uitroeptekens achter, dus daar moesten we bij zijn! Dat je bij een ‘heel bijzonder’ event ‘heel bijzonder leuk’ aangekleed moet zijn, namen we even voor lief.

Ditmaal zouden we wel iets ‘heel bijzonders’ uit onze kast trekken op de dag zelf. Kleding zat!

Helaas, op de middag van het event zijn we tot het laatste moment nog aan het schrijven. Het is inmiddels half vier en stipt vijf uur moeten we op dat ‘heel bijzondere’ event aanwezig zijn.

'Dat kan écht niet meer, dat jurkje...'

We moeten dus beiden iets uit de kledingkast van Isa halen. ‘Wat vind je hiervan?’ ‘Really? Dat kan echt niet meer Ies, dat jurkje.’ ‘En dit pak dan? Past me niet meer.’ ‘Gooi het weg dan!’ ‘Nee, want ik wil dat het weer gaat passen!’

Zo wordt het half vijf. Geen outfit. Wat nu? In pure paniek rennen we naar de eerste de beste winkel in de P.C. Hooftstraat.

Mét hartkloppingen en zonder make-up storten we ons op de verkoopster, die net met de vrouw van een voetballer – wie anders – in gesprek is. ‘Help ons, we hebben niks om aan te trekken!’

In no time twee nieuwe outfits

Beide vrouwen rukken in no time twee prachtige outfits inclusief hakken - die we altijd al wilden hebben, hoe leuk! - uit de rekken. Wij schieten de paskamer in en de vrouw van de voetballer smeert snel onze lippen rood met een prachtige Chanel-lipstick.

Dan rijdt ze, heel lief, haar auto voor en mogen we er zo in springen. Wel nog even afrekenen. Oei! Minimaal drie maandsalarissen, maar de tijd dringt.

Hup, auto in, auto uit, precies op tijd. We did it! high-fiven we met de vrouw van de voetballer. ‘Tof wijf ben je, als we ooit iets voor je kunnen doen..!’ 

Iedereen ligt op de grond

Trots als twee pauwen stappen we kittig de ruimte in. Gek, iedereen ligt op de grond. En iedereen is halfnaakt… Verkeerd adres? Nee, we zijn goed.

Ineens weten we weer wat dat bijzondere nou was: op een groot lcd-scherm zien we teksten als: ‘Ontwikkel je zelf, ontdoe jezelf, wees puur, wees naakt, wees…’ nou ja, alles wat wij niet zijn.

Stonden we daar in onze iets te krappe, veel te dure Prada’s. We hebben meteen rechtsomkeert gemaakt. Wilden nog naar de kroeg, maar ja:  geen geld meer.

Wij eten nu voorlopig enkel sla. Passen we straks wel weer in onze kleren. En die schoenen... die hebben we nu mooi wel!"

Isa & Medina hebben een nieuw boek geschreven: I'M Lijfboek. Vanaf vandaag in de winkel!