Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox zijn deze week in Zambia om projecten van Orange Babies te bezoeken. Marie-Claire blogt er op Nouveau.nl elke dag over. Vandaag bezochten ze een kliniek waar vrouwen komen om te bevallen. En daar zijn ze even helemaal stil van.

"Het was een lange rit naar de kliniek waar we vandaag naartoe gingen.

In een dorpje ver buiten Lusaka, de hoofdstad van Zambia, is een kliniek voor zwangere vrouwen opgezet door Orange Babies. Vanuit de verre omgeving komen zwangere vrouwen om hier te bevallen.

Ze worden daar ook direct getest op hiv en als ze positief zijn wordt er een behandelplan voor ze gemaakt.

Article continues after the ad

25 kilometer lopen met weeën

Wat me het meest schokte, was het feit dat de vrouwen soms wel 25 kilometer van de kliniek vandaan wonen en geen vervoer hebben.

Moet je je even voorstellen dat je weeën krijgt en 25 kilometer, vaak alleen, naar de kliniek moet lopen. Als ze het halen, bevallen ze daar en na een paar uur  lopen ze met hun pasgeboren baby weer helemaal terug... Daar was ik even stil van. Wat een sterke vrouwen.

En daar blijft het niet bij. Als de vrouwen hiv positief zijn, komen ze na 6 dagen weer terug naar de kliniek om hun baby te laten testen. Er ligt een behandelplan voor ze klaar en ze blijven onder controle en worden begeleid tot het kindje 1 jaar is.

Mijn eigen eerste bevalling

Ik moest meteen denken aan mijn eigen eerste bevalling, waarbij onze zoon, te vroeg geboren, in een couveuse moest. Die zag ik hier niet.

De zuster vertelde dat deze baby’s op de borst van de moeder worden gebonden. Huid op huid, het zogenaamde kangeroeën. Door de warmte van de moeder blijft de baby op de juiste temperatuur en door de beweging stopt het niet met ademen.

Meer dan dat kunnen ze hier niet doen anders dan heel hard hopen dat het goed gaat. We zijn er stil van.

Net bevallen en hiv positief

We hebben gepraat met een paar moeders die net bevallen waren en een paar uur daarvoor gehoord hadden dat ze hiv positief zijn. Een meisje van 19 was blij dat ze het wist en nu behandeld kon worden.

De informatie over het hiv virus, de gevolgen en de voorkoming is hier op het platteland beduidend slechter dan ik de stad. Als je je niet ziek voelt, dan is er niks aan de hand denken ze hier. Het tegendeel is waar.

De hiv epidemie moet in de kiem gesmoord worden. Educatie, voorlichting en behandeling is zo belangrijk! Orange Babies is hard aan het werk om dit, ook op deze plekken te bereiken."

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve