Nog maar één nachtje slapen en dan gaat Jeroen van Koningsbrugge voor het eerst de projecten van Orange Babies in Zambia bezoeken. En zijn vrouw Marie-Claire Witlox gaat mee. En blogt er elke dag over. Elke avond, een week lang, verschijnt er een dagverslag op Nouveau.nl. Vanavond starten we, want het is bijna zover...

Bijna zover

"Nog één nachtje slapen en dan gaat het gebeuren. Onze reis naar Zambia voor Orange Babies. De koffer is bijna ingepakt. We hebben ons moeten laten inenten en malaria pillen gekocht.

Ook bereikte het griezelige nieuws ons dat er een ebola uitbraak in buurland Congo is. Hierdoor besloten we bijna om niet te gaan, maar blijkbaar is het besmette gebied zo ver van de plekken waar wij heengaan, dat we weer gerustgesteld zijn.

Wie gaan er mee

Het blijft spannend om niet te weten wat je aan zult treffen en mee gaat maken. Gelukkig is onze goede vriend Roger Neve bij ons. Hij is een internationaal bekende mode fotograaf en gaat ons fotograferen tijdens deze reis.

Tanja Oostervink, directeur van Orange Babies vergezelt ons ook tijdens deze reis en is al vaker in Zambia geweest. Ze werkt al jaren voor Orange Babies en kan ons alles vertellen over de projecten aldaar.

Tot slot gaan we morgen op het vliegveld Jeremy Luton ontmoeten. Hij gaat mee om de reis te filmen en hij zorgt ervoor dat we elke dag wat filmpjes kunnen delen op onze social media kanalen, zodat jullie een goed beeld krijgen van wat we daar zien en meemaken. 

Want voor 100 euro bijvoorbeeld kan Orange Babies medische zorg en voorlichting bieden aan zwangere vrouwen om ervoor te zorgen dat babies geboren worden zonder besmet te zijn met hiv en hierdoor een gezonde start krijgen. 

Ga naar de site www.jeroenvoororangebabies.nl en kijk hoe jij jouw bijdrage kan leveren of sms BABIES naar 4333."

Volg Jeroen, Marie-Claire, Roger én Orange Babies op Facebook of Instagram via deze social media-handles:

@marieclairewtlx
@jeroentjes
@rogerneve
@orange_babies

Omdat Jeroen en Marie-Claire morgen een reisdag hebben, lees je vrijdag de eerste blog over hun bijzondere reis.

Na 5 dagen de projecten van Orange Babies in Zambia bezocht te hebben, landden Jeroen en Marie-Claire Witlox, zijn vrouw, weer in Nederland. Net zoals de afgelopen dagen, blogt Marie-Claire over hun ervaringen. Vandaag: Weer thuis.

Marie-Claire: "Wat is het weer fijn om thuis te zijn bij de liefste kinderen van de wereld. Onze kinderen hebben het geluk dat ze hier geboren zijn en leven in weelde. Wat hebben wij het hier toch goed.

Zo goed dat we misschien weleens voorbij gaan aan de essentie van het leven. Vergeten hoe dankbaar we mogen zijn voor het geluk dat we hebben gehad.

Al onze problemen verbleken

De verhalen die we gehoord hebben van kinderen die hun beiden ouders verloren hebben, ziek zijn, alleen door moeten. Hartverscheurend.

Al onze ‘problemen’ verbleken bij wat we hier gehoord hebben. Op sommige momenten schaamden we ons gewoon voor hoe goed wij het hebben.

Het enige dat je wilt doen als je de verhalen hoort en de liefde van de mensen voelt, is helpen. We hadden constant het gevoel dat we méér moeten doen met z’n allen.

Spaar, geef uit en deel!

Orange Babies heeft zo’n veelomvattend, geweldig project opgezet in Zambia dat wij niets anders willen doen dan jou als lezer vragen om een klein beetje van wat je hebt, te delen met zij die het ook verdienen en zo hard nodig hebben.

Ik heb een nieuw motto: Spaar, geef uit en deel! Het is zo mooi om te doen. Hier kun je een tikkie van €1,- sturen. Kleine moeite, groot gebaar! Dank je wel!" 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

De dagen zijn voorbij gevlógen voor Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Op de laatste dag van hun bijzondere reis bezoeken ze een kliniek in de sloppenwijk van Lusaka. Marie-Claire schrijft erover...

"Op onze laatste dag zijn we naar de kliniek van Orange Babies in de sloppenwijk van Lusaka waar hiv-positieve zwangere vrouwen en jonge moeders les krijgen in hoe ze voor zichzelf en voor hun baby moeten zorgen.

Waarom borstvoeden als het zo'n groot risico is?

Goede voeding en het op tijd innemen van de medicijnen is heel belangrijk om het virus niet door te geven door middel van borstvoeding.

Ik stelde de vraag waarom de borstvoedende moeders die besmet zijn, en daardoor het risico lopen om hun kind alsnog te besmetten, niet gewoon poedermelk gebruiken. Dan weet je zeker dat de baby het niet krijgt.

Het antwoord was dat de poedermelk niet te betalen is voor hen en daarnaast zou het maken van de melk met water in een flesje zo’n groot hygiëne probleem met zich meebrengen dat de baby’s een groter risico lopen om daarvan ziek te worden.

Ook is de kans dat de baby uitdroogt of ondervoed wordt groot. Ik keek naar de zaal vol moeders met hun baby in de draagdoeken en ik schoot vol. Al die vrouwen met hun kind aan de borst.

Zo normaal, zo gewoon

Borstvoeding is hier de eerste behoefte van een baby tot ongeveer 18 maanden.

De les duurde best lang en sommige baby’s gaven een klein piepje waarop de moeder de baby direct aanlegt. Zo normaal, zo gewoon. Heel ontroerend om te zien.

Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar geen 18 maanden en niet zomaar overal waar ik was. Wij kijken toch heel anders aan tegen het geven van borstvoeding.

Gezonde start

Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het is de meest gezonde start die je je baby kan geven. Zelfs hier in Zambia, met een hiv-positieve moeder, is de keuze om haar kind borstvoeding te geven met medicatie ter voorkoming van het overdragen van het virus, vele malen beter dan het geven van flesvoeding.  

Ik ben nog meer overtuigd van het feit dat deze baby’s een eerlijke en gezonde start verdienen. Dat kan door Orange Babies te steunen." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve