Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox bezoeken in Zambia diverse projecten van Orange Babies. Tijdens deze bijzondere reis houdt Marie-Claire voor Nouveau.nl een dagboek bij. Vandaag dag 2:

"Na alle indrukken van gisteren en een goede nachtrust bezochten we vandaag een test campagne van Orange Babies.

Test festival

Midden in de sloppenwijk Ng’ombe zijn tenten opgezet en klonk een feestelijk gedrum. Om een groep dansende mensen stonden veel mannen, vrouwen en kinderen. Allemaal te wachten op hun beurt om getest te worden.

Orange Babies organiseert elke maand een test festival. Heel laagdrempelig en anoniem kan iedereen zich, van jong tot oud laten testen op hiv.

Alles gaat op nummer, dus niemand weet wat jouw uitslag is, alleen jijzelf als je in het laatste tentje gaat om de uitslag en je eventuele behandelplan te horen.

Er worden prikpillen en condooms ter anticonceptie en bescherming gegeven en aan het eind krijgt iedereen een snack en een flesje drinken.

Laagdrempelig

De feestelijke setting maakt dat wachten in de rij niet vervelend is. Ook is het een goede laagdrempelige manier om de bewoners van de sloppenwijk bewust te maken van de bescherming en behandeling omtrent hiv. 

Het testen is een belangrijke stap in het stoppen van de epidemie. Als je getest bent en de medicatie op de juiste manier gebruikt, kun je het virus niet overbrengen op iemand anders. 

We hadden nagellak meegenomen om de dames tijdens het wachten hun nagels te lakken en natuurlijk werden Jeroen en ik uitgedaagd even mee te dansen. En gedanst hebben we!

 

Vandaag op de compound Ng’ombe, Lusaka @orange_babies ?#jeroenvoororangebabies

Een bericht gedeeld door Marie-Claire Witlox (@marieclairewtlx) op

Samen ervaren

Ik weet dat het heel lastig is om van een afstand een gevoel over te brengen. Dat is ook de reden dat ik met Jeroen mee ben gegaan. Je moet dit samen ervaren om te voelen hoe het is.

Maar wat wel heel duidelijk is gebleken is dat Orange Babies met de hulp van donateurs van klein tot groot, van 5 tot 500 euro, een groot verschil kan maken hier.

Niets van dit hele feestelijke en noodzakelijke wat we vandaag hebben gezien was mogelijk geweest zonder de hulp van Orange Babies." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE 

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau vanaf zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Foto's: Roger Neve

Na 5 dagen de projecten van Orange Babies in Zambia bezocht te hebben, landden Jeroen en Marie-Claire Witlox, zijn vrouw, weer in Nederland. Net zoals de afgelopen dagen, blogt Marie-Claire over hun ervaringen. Vandaag: Weer thuis.

Marie-Claire: "Wat is het weer fijn om thuis te zijn bij de liefste kinderen van de wereld. Onze kinderen hebben het geluk dat ze hier geboren zijn en leven in weelde. Wat hebben wij het hier toch goed.

Zo goed dat we misschien weleens voorbij gaan aan de essentie van het leven. Vergeten hoe dankbaar we mogen zijn voor het geluk dat we hebben gehad.

Al onze problemen verbleken

De verhalen die we gehoord hebben van kinderen die hun beiden ouders verloren hebben, ziek zijn, alleen door moeten. Hartverscheurend.

Al onze ‘problemen’ verbleken bij wat we hier gehoord hebben. Op sommige momenten schaamden we ons gewoon voor hoe goed wij het hebben.

Het enige dat je wilt doen als je de verhalen hoort en de liefde van de mensen voelt, is helpen. We hadden constant het gevoel dat we méér moeten doen met z’n allen.

Spaar, geef uit en deel!

Orange Babies heeft zo’n veelomvattend, geweldig project opgezet in Zambia dat wij niets anders willen doen dan jou als lezer vragen om een klein beetje van wat je hebt, te delen met zij die het ook verdienen en zo hard nodig hebben.

Ik heb een nieuw motto: Spaar, geef uit en deel! Het is zo mooi om te doen. Hier kun je een tikkie van €1,- sturen. Kleine moeite, groot gebaar! Dank je wel!" 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

De dagen zijn voorbij gevlógen voor Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Op de laatste dag van hun bijzondere reis bezoeken ze een kliniek in de sloppenwijk van Lusaka. Marie-Claire schrijft erover...

"Op onze laatste dag zijn we naar de kliniek van Orange Babies in de sloppenwijk van Lusaka waar hiv-positieve zwangere vrouwen en jonge moeders les krijgen in hoe ze voor zichzelf en voor hun baby moeten zorgen.

Waarom borstvoeden als het zo'n groot risico is?

Goede voeding en het op tijd innemen van de medicijnen is heel belangrijk om het virus niet door te geven door middel van borstvoeding.

Ik stelde de vraag waarom de borstvoedende moeders die besmet zijn, en daardoor het risico lopen om hun kind alsnog te besmetten, niet gewoon poedermelk gebruiken. Dan weet je zeker dat de baby het niet krijgt.

Het antwoord was dat de poedermelk niet te betalen is voor hen en daarnaast zou het maken van de melk met water in een flesje zo’n groot hygiëne probleem met zich meebrengen dat de baby’s een groter risico lopen om daarvan ziek te worden.

Ook is de kans dat de baby uitdroogt of ondervoed wordt groot. Ik keek naar de zaal vol moeders met hun baby in de draagdoeken en ik schoot vol. Al die vrouwen met hun kind aan de borst.

Zo normaal, zo gewoon

Borstvoeding is hier de eerste behoefte van een baby tot ongeveer 18 maanden.

De les duurde best lang en sommige baby’s gaven een klein piepje waarop de moeder de baby direct aanlegt. Zo normaal, zo gewoon. Heel ontroerend om te zien.

Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar geen 18 maanden en niet zomaar overal waar ik was. Wij kijken toch heel anders aan tegen het geven van borstvoeding.

Gezonde start

Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het is de meest gezonde start die je je baby kan geven. Zelfs hier in Zambia, met een hiv-positieve moeder, is de keuze om haar kind borstvoeding te geven met medicatie ter voorkoming van het overdragen van het virus, vele malen beter dan het geven van flesvoeding.  

Ik ben nog meer overtuigd van het feit dat deze baby’s een eerlijke en gezonde start verdienen. Dat kan door Orange Babies te steunen." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve