Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox bezoeken in Zambia diverse projecten van Orange Babies. Tijdens deze bijzondere reis houdt Marie-Claire voor Nouveau.nl een dagboek bij. Vandaag dag 2:

"Na alle indrukken van gisteren en een goede nachtrust bezochten we vandaag een test campagne van Orange Babies.

Test festival

Midden in de sloppenwijk Ng’ombe zijn tenten opgezet en klonk een feestelijk gedrum. Om een groep dansende mensen stonden veel mannen, vrouwen en kinderen. Allemaal te wachten op hun beurt om getest te worden.

Orange Babies organiseert elke maand een test festival. Heel laagdrempelig en anoniem kan iedereen zich, van jong tot oud laten testen op hiv.

Article continues after the ad

Alles gaat op nummer, dus niemand weet wat jouw uitslag is, alleen jijzelf als je in het laatste tentje gaat om de uitslag en je eventuele behandelplan te horen.

Er worden prikpillen en condooms ter anticonceptie en bescherming gegeven en aan het eind krijgt iedereen een snack en een flesje drinken.

Laagdrempelig

De feestelijke setting maakt dat wachten in de rij niet vervelend is. Ook is het een goede laagdrempelige manier om de bewoners van de sloppenwijk bewust te maken van de bescherming en behandeling omtrent hiv. 

Het testen is een belangrijke stap in het stoppen van de epidemie. Als je getest bent en de medicatie op de juiste manier gebruikt, kun je het virus niet overbrengen op iemand anders. 

We hadden nagellak meegenomen om de dames tijdens het wachten hun nagels te lakken en natuurlijk werden Jeroen en ik uitgedaagd even mee te dansen. En gedanst hebben we!

 

Vandaag op de compound Ng’ombe, Lusaka @orange_babies ?#jeroenvoororangebabies

Een bericht gedeeld door Marie-Claire Witlox (@marieclairewtlx) op

Samen ervaren

Ik weet dat het heel lastig is om van een afstand een gevoel over te brengen. Dat is ook de reden dat ik met Jeroen mee ben gegaan. Je moet dit samen ervaren om te voelen hoe het is.

Maar wat wel heel duidelijk is gebleken is dat Orange Babies met de hulp van donateurs van klein tot groot, van 5 tot 500 euro, een groot verschil kan maken hier.

Niets van dit hele feestelijke en noodzakelijke wat we vandaag hebben gezien was mogelijk geweest zonder de hulp van Orange Babies." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE 

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau vanaf zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Foto's: Roger Neve