Een mollenstreek zit in een kleine hoekje, weten de echte fans. Lees hier Stine's laatste column in Nouveau:

De afgelopen anderhalf jaar schreef Stine Jensen maandelijks een column in Nouveau. Dit is haar voorlopig laatste bijdrage. Wij zullen haar inspirerende verhalen missen. 

'Een beetje humeurig is zo erg nog niet'

Voor mijn kinderboek 'Feestje in mijn hoofd' interviewde ik kinderen over geluk. Ik vroeg hun onder meer of volwassen mensen anders gelukkig zijn dan kinderen. Daarop zeiden ze allemaal volmondig ‘Ja’. 'Mijn moeder wordt gelukkig van cappuccino en rust en ik van spelen en feest'. 

Het meest ontluisterende antwoord kwam van een jongen van twaalf jaar: 'Grote mensen zijn zelfs ongelukkig als er helemaal niets aan de hand is.' Ik hoefde alleen maar in de spiegel te kijken om te constateren dat het waar was.

Eigenlijk is een beetje ongelukkig zijn voor mij heel gewoon. Vandaar ook al die yoga en meditatie: om dat te accepteren, maar ook om een frontale hersenkwab te stimuleren die het piekeren uitzet.

Maar onlangs realiseerde ik me dat mijn milde humeurigheid ook iets is om te koesteren. Als ik mild humeurig ben, is er feitelijk vrij weinig aan de hand. En dat realiseer je je, als er ineens iets écht ergs gebeurt: een ongeluk, het overlijden van iemand, rampspoed. De milde humeurigheid is een licht mopperbadje van mini-zorgen: de geest die zichzelf actief houdt met vingeroefeningen.

Ik moest eraan denken toen ik het nieuwe boek van Ariel Levy las, De regels gelden niet. Zij kon zich over allerlei zaken het hoofd breken, totdat ze ineens alles verloor: haar kind - de zwangerschap werd na vijf maanden afgebroken - haar vrouw, haar huis. Voor Levy is het aanleiding om te beseffen dat het leven niet in alle opzichten maakbaar is. En dat ze zich te veel door die Amerikaanse en feministische gedachte heeft laten leiden in het leven: dat je kunt krijgen wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe je het wilt.

Net als veel vrouwen van haar generatie stelde ze het moederschap uit - tot ze achtendertig was – maar het liep anders: aan de wet van Moeder Natuur valt niet te tornen. 

In een mooie verhalenbundel van Alice Munro las ik ook iets dergelijks: pas als de alternatieve wegen zich sluiten, realiseer je je dat het leven niet maakbaar is. Toch blijf ik enigszins optimistisch en dat heeft alles te maken met de les die ik leerde van de Stoïcijnse filosofen, en die ook de basis vormt van veel yoga- en mindfulness-achtige trainingen: je hebt de omstandigheden niet altijd in de hand, maar wel je gedachten erover.

Het lukt ook Ariel Levy om betekenis te geven aan wat haar is overkomen. Ze beseft dat ze nu écht volwassen is geworden, in staat om zichzelf opzij te zetten en haar hoofd niet te breken over zaken waar ze geen invloed op heeft.

Je bent fan of geen fan van de jumpsuit. Ik heb er al heel wat in de kast hangen. Maar deze jumpsuit met fifties print had ik nog niet. Het printje maakt iedereen vrolijk, zelfs op straat roepen mensen spontaan dat ze mijn pak zo leuk vinden. En hij zit ook zo lekker.

Hier 5 voordelen (en 1 nadeel) voor het dragen van dat ene jumpsuit:

Vriendinnen hoor ik weleens zeggen dat mannen een jumpsuit niet sexy vinden. Kan ik mij niets bij voorstellen, ik voel mij juist hartstikke sexy in de jumpsuit.

5 voordelen:

* Een jumpsuit zit heerlijk comfortabel, het lijkt een beetje op de pyjama van vroeger

* Je hoeft niet na te denken hoe je de jumpsuit combineert, je bent in één keer klaar

* Een jumpsuit doet je echt slanker lijken, dat komt omdat je van top tot teen in één kleur of print te zien bent

* Een jumpsuit kun je bijna voor elke gelegenheid aan, sportief met sneakers, chic met ‘high heels’ of zakelijk met een mooie platte schoen

* Een jumpsuit kun je het hele jaar dragen, bijv met een vest of colbert. Als de lange lijn (van top tot teen) maar zichtbaar blijft voor het afkledende effect

1 nadeel:

* Zodra je naar het toilet gaat, ben je wel meer tijd kwijt om dat hele pak uit te trekken, en daarna weer dicht te knopen

Hier mijn vijf favoriete jumpsuits van het seizoen + die ene die aan heb. Klik op de afbeelding om meteen te shoppen!

1. Blauwe jumpsuit met bloemen en wikkelstrik

&Otherstories € 99,-

2. Jumpsuit met bloemenprint en plooien

Zara, € 49,99

3. Zijden jumpsuit met kleine bloemen

LK Bennet € 455,-

4. Linnen jumpsuit in jeanslook

Burberry, € 790,-

5. Jumpsuit met fantastische print en korte pijpen.

BA&SH, € 260,-

En natuurlijk mijn eigen jumpsuit met een fifties print.

Wowtogo, € 129,95

 

Isa Hoes (50) en Medina Schuurman (48) zijn beiden actrice en schrijfster. Samen schreven zij Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden én hun nieuwste boek: I'M Lijfboek. Dat ligt vanaf vandaag in de winkel.

In Nouveau schrijven ze hun column over een 'bijzonder event'. Maar wat dat ook alweer is?

"Vorige week hadden we een ‘heel bijzonder’ event. Dat wisten we al een maand van tevoren. Maar in diezelfde maand hadden wij ook een deadline voor ons nieuwe boek, dus dat betekende dag en nacht werken, oppas regelen en eten laten bezorgen.

Wat het ‘heel bijzondere’ aan het event was, waren we allang vergeten, maar er stonden grote uitroeptekens achter, dus daar moesten we bij zijn! Dat je bij een ‘heel bijzonder’ event ‘heel bijzonder leuk’ aangekleed moet zijn, namen we even voor lief.

Ditmaal zouden we wel iets ‘heel bijzonders’ uit onze kast trekken op de dag zelf. Kleding zat!

Helaas, op de middag van het event zijn we tot het laatste moment nog aan het schrijven. Het is inmiddels half vier en stipt vijf uur moeten we op dat ‘heel bijzondere’ event aanwezig zijn.

'Dat kan écht niet meer, dat jurkje...'

We moeten dus beiden iets uit de kledingkast van Isa halen. ‘Wat vind je hiervan?’ ‘Really? Dat kan echt niet meer Ies, dat jurkje.’ ‘En dit pak dan? Past me niet meer.’ ‘Gooi het weg dan!’ ‘Nee, want ik wil dat het weer gaat passen!’

Zo wordt het half vijf. Geen outfit. Wat nu? In pure paniek rennen we naar de eerste de beste winkel in de P.C. Hooftstraat.

Mét hartkloppingen en zonder make-up storten we ons op de verkoopster, die net met de vrouw van een voetballer – wie anders – in gesprek is. ‘Help ons, we hebben niks om aan te trekken!’

In no time twee nieuwe outfits

Beide vrouwen rukken in no time twee prachtige outfits inclusief hakken - die we altijd al wilden hebben, hoe leuk! - uit de rekken. Wij schieten de paskamer in en de vrouw van de voetballer smeert snel onze lippen rood met een prachtige Chanel-lipstick.

Dan rijdt ze, heel lief, haar auto voor en mogen we er zo in springen. Wel nog even afrekenen. Oei! Minimaal drie maandsalarissen, maar de tijd dringt.

Hup, auto in, auto uit, precies op tijd. We did it! high-fiven we met de vrouw van de voetballer. ‘Tof wijf ben je, als we ooit iets voor je kunnen doen..!’ 

Iedereen ligt op de grond

Trots als twee pauwen stappen we kittig de ruimte in. Gek, iedereen ligt op de grond. En iedereen is halfnaakt… Verkeerd adres? Nee, we zijn goed.

Ineens weten we weer wat dat bijzondere nou was: op een groot lcd-scherm zien we teksten als: ‘Ontwikkel je zelf, ontdoe jezelf, wees puur, wees naakt, wees…’ nou ja, alles wat wij niet zijn.

Stonden we daar in onze iets te krappe, veel te dure Prada’s. We hebben meteen rechtsomkeert gemaakt. Wilden nog naar de kroeg, maar ja:  geen geld meer.

Wij eten nu voorlopig enkel sla. Passen we straks wel weer in onze kleren. En die schoenen... die hebben we nu mooi wel!"

Isa & Medina hebben een nieuw boek geschreven: I'M Lijfboek. Vanaf vandaag in de winkel!