Een mollenstreek zit in een kleine hoekje, weten de echte fans. Lees hier Stine's laatste column in Nouveau:

De afgelopen anderhalf jaar schreef Stine Jensen maandelijks een column in Nouveau. Dit is haar voorlopig laatste bijdrage. Wij zullen haar inspirerende verhalen missen. 

'Een beetje humeurig is zo erg nog niet'

Voor mijn kinderboek 'Feestje in mijn hoofd' interviewde ik kinderen over geluk. Ik vroeg hun onder meer of volwassen mensen anders gelukkig zijn dan kinderen. Daarop zeiden ze allemaal volmondig ‘Ja’. 'Mijn moeder wordt gelukkig van cappuccino en rust en ik van spelen en feest'. 

Het meest ontluisterende antwoord kwam van een jongen van twaalf jaar: 'Grote mensen zijn zelfs ongelukkig als er helemaal niets aan de hand is.' Ik hoefde alleen maar in de spiegel te kijken om te constateren dat het waar was.

Eigenlijk is een beetje ongelukkig zijn voor mij heel gewoon. Vandaar ook al die yoga en meditatie: om dat te accepteren, maar ook om een frontale hersenkwab te stimuleren die het piekeren uitzet.

Maar onlangs realiseerde ik me dat mijn milde humeurigheid ook iets is om te koesteren. Als ik mild humeurig ben, is er feitelijk vrij weinig aan de hand. En dat realiseer je je, als er ineens iets écht ergs gebeurt: een ongeluk, het overlijden van iemand, rampspoed. De milde humeurigheid is een licht mopperbadje van mini-zorgen: de geest die zichzelf actief houdt met vingeroefeningen.

Ik moest eraan denken toen ik het nieuwe boek van Ariel Levy las, De regels gelden niet. Zij kon zich over allerlei zaken het hoofd breken, totdat ze ineens alles verloor: haar kind - de zwangerschap werd na vijf maanden afgebroken - haar vrouw, haar huis. Voor Levy is het aanleiding om te beseffen dat het leven niet in alle opzichten maakbaar is. En dat ze zich te veel door die Amerikaanse en feministische gedachte heeft laten leiden in het leven: dat je kunt krijgen wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe je het wilt.

Net als veel vrouwen van haar generatie stelde ze het moederschap uit - tot ze achtendertig was – maar het liep anders: aan de wet van Moeder Natuur valt niet te tornen. 

In een mooie verhalenbundel van Alice Munro las ik ook iets dergelijks: pas als de alternatieve wegen zich sluiten, realiseer je je dat het leven niet maakbaar is. Toch blijf ik enigszins optimistisch en dat heeft alles te maken met de les die ik leerde van de Stoïcijnse filosofen, en die ook de basis vormt van veel yoga- en mindfulness-achtige trainingen: je hebt de omstandigheden niet altijd in de hand, maar wel je gedachten erover.

Het lukt ook Ariel Levy om betekenis te geven aan wat haar is overkomen. Ze beseft dat ze nu écht volwassen is geworden, in staat om zichzelf opzij te zetten en haar hoofd niet te breken over zaken waar ze geen invloed op heeft.

Na 5 dagen de projecten van Orange Babies in Zambia bezocht te hebben, landden Jeroen en Marie-Claire Witlox, zijn vrouw, weer in Nederland. Net zoals de afgelopen dagen, blogt Marie-Claire over hun ervaringen. Vandaag: Weer thuis.

Marie-Claire: "Wat is het weer fijn om thuis te zijn bij de liefste kinderen van de wereld. Onze kinderen hebben het geluk dat ze hier geboren zijn en leven in weelde. Wat hebben wij het hier toch goed.

Zo goed dat we misschien weleens voorbij gaan aan de essentie van het leven. Vergeten hoe dankbaar we mogen zijn voor het geluk dat we hebben gehad.

Al onze problemen verbleken

De verhalen die we gehoord hebben van kinderen die hun beiden ouders verloren hebben, ziek zijn, alleen door moeten. Hartverscheurend.

Al onze ‘problemen’ verbleken bij wat we hier gehoord hebben. Op sommige momenten schaamden we ons gewoon voor hoe goed wij het hebben.

Het enige dat je wilt doen als je de verhalen hoort en de liefde van de mensen voelt, is helpen. We hadden constant het gevoel dat we méér moeten doen met z’n allen.

Spaar, geef uit en deel!

Orange Babies heeft zo’n veelomvattend, geweldig project opgezet in Zambia dat wij niets anders willen doen dan jou als lezer vragen om een klein beetje van wat je hebt, te delen met zij die het ook verdienen en zo hard nodig hebben.

Ik heb een nieuw motto: Spaar, geef uit en deel! Het is zo mooi om te doen. Hier kun je een tikkie van €1,- sturen. Kleine moeite, groot gebaar! Dank je wel!" 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

De dagen zijn voorbij gevlógen voor Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Op de laatste dag van hun bijzondere reis bezoeken ze een kliniek in de sloppenwijk van Lusaka. Marie-Claire schrijft erover...

"Op onze laatste dag zijn we naar de kliniek van Orange Babies in de sloppenwijk van Lusaka waar hiv-positieve zwangere vrouwen en jonge moeders les krijgen in hoe ze voor zichzelf en voor hun baby moeten zorgen.

Waarom borstvoeden als het zo'n groot risico is?

Goede voeding en het op tijd innemen van de medicijnen is heel belangrijk om het virus niet door te geven door middel van borstvoeding.

Ik stelde de vraag waarom de borstvoedende moeders die besmet zijn, en daardoor het risico lopen om hun kind alsnog te besmetten, niet gewoon poedermelk gebruiken. Dan weet je zeker dat de baby het niet krijgt.

Het antwoord was dat de poedermelk niet te betalen is voor hen en daarnaast zou het maken van de melk met water in een flesje zo’n groot hygiëne probleem met zich meebrengen dat de baby’s een groter risico lopen om daarvan ziek te worden.

Ook is de kans dat de baby uitdroogt of ondervoed wordt groot. Ik keek naar de zaal vol moeders met hun baby in de draagdoeken en ik schoot vol. Al die vrouwen met hun kind aan de borst.

Zo normaal, zo gewoon

Borstvoeding is hier de eerste behoefte van een baby tot ongeveer 18 maanden.

De les duurde best lang en sommige baby’s gaven een klein piepje waarop de moeder de baby direct aanlegt. Zo normaal, zo gewoon. Heel ontroerend om te zien.

Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar geen 18 maanden en niet zomaar overal waar ik was. Wij kijken toch heel anders aan tegen het geven van borstvoeding.

Gezonde start

Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het is de meest gezonde start die je je baby kan geven. Zelfs hier in Zambia, met een hiv-positieve moeder, is de keuze om haar kind borstvoeding te geven met medicatie ter voorkoming van het overdragen van het virus, vele malen beter dan het geven van flesvoeding.  

Ik ben nog meer overtuigd van het feit dat deze baby’s een eerlijke en gezonde start verdienen. Dat kan door Orange Babies te steunen." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve