Jeroen van Koningsbrugge is al jaren ambassadeur van Orange Babies. Deze week bezoekt hij voor het eerst de projecten in in Zambia. Zijn vrouw Marie-Claire Witlox gaat mee en blogt er elke dag over op Nouveau.nl. Vandaag kwamen ze aan...

"Na een lange vlucht met overstap op Nairobi AirPort in Kenia kwamen we aan in Lusaka, Zambia. Ik was van te voren best een beetje zenuwachtig. We zijn nog nooit in Afrika geweest dus ik wist me totaal geen voorstelling te maken van hoe het zou zijn.

Warm welkom

Het welkom hier was ontzettend fijn en warm. Niet alleen de zon, maar ook de mensen hier stralen. Ze zijn vriendelijk en bescheiden en heel dankbaar dat we er zijn.

Het eerste bezoek was op de kleuterschool Kondwa, die Angela Malik opgezet heeft met behulp van Orange Babies om de vele weeskinderen onderwijs en twee maaltijden per dag te bieden.

Veel kinderen zijn wees geworden doordat hun ouders gestorven zijn aan hiv/ aids. Hier hebben ze een thuis en krijgen ze een toekomst. De kinderen zongen en dansten voor ons en we werden dood geknuffeld.

Zoveel liefde en vrolijkheid dat je je nauwelijks kan voorstellen dat ze in deze omstandigheden moeten opgroeien. 

We zijn ook bij een alleenstaande moeder met 5 kinderen thuis uitgenodigd. Ze zijn allen besmet met het hiv virus en vaak ziek behalve de oudste zoon. Hij heeft de zware taak om voor zijn moeder en vier broertjes en zusjes te zorgen.

Ze krijgen medicijnen en wekelijks wordt er eten gebracht zodat ze gezond te eten hebben en zo de medicatie kan aanslaan. De positiviteit en wilskracht van deze vrouw en haar kinderen ontroerde.

De hulp die de mensen elkaar hier kunnen bieden door de giften van Orange Babies is echt heel indrukwekkend. 

De avond is gevallen en ik denk dat we hier samen alles nog eens gaan bespreken voordat we morgen weer een nieuwe dag vol indrukken tegemoet gaan. Een ding is me al duidelijk. Wat hier gebeurt door de hulp van Orange Babies is heel heel bijzonder." 

Help Jeroen en Marie-Claire 

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge wil Nouveau vanaf 14 juni zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Na 5 dagen de projecten van Orange Babies in Zambia bezocht te hebben, landden Jeroen en Marie-Claire Witlox, zijn vrouw, weer in Nederland. Net zoals de afgelopen dagen, blogt Marie-Claire over hun ervaringen. Vandaag: Weer thuis.

Marie-Claire: "Wat is het weer fijn om thuis te zijn bij de liefste kinderen van de wereld. Onze kinderen hebben het geluk dat ze hier geboren zijn en leven in weelde. Wat hebben wij het hier toch goed.

Zo goed dat we misschien weleens voorbij gaan aan de essentie van het leven. Vergeten hoe dankbaar we mogen zijn voor het geluk dat we hebben gehad.

Al onze problemen verbleken

De verhalen die we gehoord hebben van kinderen die hun beiden ouders verloren hebben, ziek zijn, alleen door moeten. Hartverscheurend.

Al onze ‘problemen’ verbleken bij wat we hier gehoord hebben. Op sommige momenten schaamden we ons gewoon voor hoe goed wij het hebben.

Het enige dat je wilt doen als je de verhalen hoort en de liefde van de mensen voelt, is helpen. We hadden constant het gevoel dat we méér moeten doen met z’n allen.

Spaar, geef uit en deel!

Orange Babies heeft zo’n veelomvattend, geweldig project opgezet in Zambia dat wij niets anders willen doen dan jou als lezer vragen om een klein beetje van wat je hebt, te delen met zij die het ook verdienen en zo hard nodig hebben.

Ik heb een nieuw motto: Spaar, geef uit en deel! Het is zo mooi om te doen. Hier kun je een tikkie van €1,- sturen. Kleine moeite, groot gebaar! Dank je wel!" 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

De dagen zijn voorbij gevlógen voor Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Op de laatste dag van hun bijzondere reis bezoeken ze een kliniek in de sloppenwijk van Lusaka. Marie-Claire schrijft erover...

"Op onze laatste dag zijn we naar de kliniek van Orange Babies in de sloppenwijk van Lusaka waar hiv-positieve zwangere vrouwen en jonge moeders les krijgen in hoe ze voor zichzelf en voor hun baby moeten zorgen.

Waarom borstvoeden als het zo'n groot risico is?

Goede voeding en het op tijd innemen van de medicijnen is heel belangrijk om het virus niet door te geven door middel van borstvoeding.

Ik stelde de vraag waarom de borstvoedende moeders die besmet zijn, en daardoor het risico lopen om hun kind alsnog te besmetten, niet gewoon poedermelk gebruiken. Dan weet je zeker dat de baby het niet krijgt.

Het antwoord was dat de poedermelk niet te betalen is voor hen en daarnaast zou het maken van de melk met water in een flesje zo’n groot hygiëne probleem met zich meebrengen dat de baby’s een groter risico lopen om daarvan ziek te worden.

Ook is de kans dat de baby uitdroogt of ondervoed wordt groot. Ik keek naar de zaal vol moeders met hun baby in de draagdoeken en ik schoot vol. Al die vrouwen met hun kind aan de borst.

Zo normaal, zo gewoon

Borstvoeding is hier de eerste behoefte van een baby tot ongeveer 18 maanden.

De les duurde best lang en sommige baby’s gaven een klein piepje waarop de moeder de baby direct aanlegt. Zo normaal, zo gewoon. Heel ontroerend om te zien.

Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar geen 18 maanden en niet zomaar overal waar ik was. Wij kijken toch heel anders aan tegen het geven van borstvoeding.

Gezonde start

Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het is de meest gezonde start die je je baby kan geven. Zelfs hier in Zambia, met een hiv-positieve moeder, is de keuze om haar kind borstvoeding te geven met medicatie ter voorkoming van het overdragen van het virus, vele malen beter dan het geven van flesvoeding.  

Ik ben nog meer overtuigd van het feit dat deze baby’s een eerlijke en gezonde start verdienen. Dat kan door Orange Babies te steunen." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve