Achter de schermen Deel 1: de week van 14-21 maart 2020, door hoofdredacteur Claudia. 

Lieve lezeres,

Article continues after the ad

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat jij, je familie, je dierbaren gezond en wel zijn.

Wij, de redactie, zijn allemaal in de journalistiek gegaan omdat we iets zinnigs willen vertellen, om betoverende verhalen met anderen te delen, om de wereld een klein stukje mooier en begripvoller te maken.

Nog harder en noodzakelijker nodig in deze tijden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, het dwingt ons zaken onder ogen te zien, afscheid te nemen van eerder gemaakte content en ideeën, van de gedachte dat we controle hebben. Maar het brengt ook iets anders: inventiviteit, begrip voor elkaar.

Ik wil graag vertellen over hoe de inhoud en liefde voor ons blad ook in tijden van crisis de kracht geeft om mooie verhalen te blijven vertellen.

 

Daarom is deze nieuwsbrief meteen een blog waarbij je kunt lezen hoe wij, de thuiswerkende redactie, alles op alles zullen zetten om door te gaan met onze informatievoorziening, pakkende magazines te maken en iedereen een hart onder de riem willen steken in deze schrale tijden.

Op 31 maart komt Nouveau 4/5 uit. Een dubbelnummer over vrouwen met een missie. Twee weken geleden al naar de drukker gegaan.

De week van de hoofdredacteur 14-21 maart:

Vanuit huis werken aan Nouveau 6. Dit is een speciale editie, Sacha de Boer is gasthoofdredacteur.

Ook leggen we de laatste hand aan een nieuwe special: Happy Fifty & More, 14 april in de winkel en online te krijgen.

Verder staan er voor deze week maar liefst 5 fotoshoots gepland, waaronder twee cover. Fotograaf Roger Neve - woonachtig in New York – hadden we speciaal voor vijf fotosessies naar Nederland gehaald. Zaterdag 21 maart zou hij terugvliegen naar de VS.

Zaterdag 14 maart: Inge belt: het covermodel voor donderdag 19 maart zit vast in Atlanta en kan dus niet komen. Koortsachtig overleg ik met chef Marion: Igoné op de cover van het Zomernummer? Ze staat, als alles goed gaat, 11 & 12 juni in Carré. Als haar management dicht is vanwege de crisis, fiets ik wel langs Igoné’s huis en stop een briefje bij haar in de bus – denk ik nog onnozel.

Maandag 16 maart: Meer inperkende maatregelen volgen. Ik geloof nooit dat Igoné of welke BN’er dan ook nu nog uit huis wil, het briefje door de deur laat ik zitten. ’s Avonds spreekt Mark Rutte, prompt mailt modestylist Pieter mij – moeten we woensdag niet afblazen? (Deze shoot is uiteindelijk mét alle strenge hygiëne-richtlijnen door gegaan, ik kon niet langskomen, dat zou de aanwezigen op meer dan 5 hebben gebracht).

Ondertussen heb ik een permanente hotlijn met Art-Director Annemarie en eindredacteur Marian over de Happy Fifty. Artikelen moeten er uit, andere moeten worden aangepast (niemand gaat nu immers wandelen in Duitsland). Er moet razendsnel een begripvol Health-artikel geschreven worden: ‘Hoe houd je je hoofd koel in tijden van crisis.’

Dinsdag 17 maart: Pushbericht NU.nl: Koningsdag gaat niet door. Ik bel naar de drukker, en kan nog net een disclaimer bij het betreffende artikel laten zetten: “Tijdens het naar de drukker gaan van dit nummer waren maatregelen rondom de Coronacrisis nog niet van kracht en was nog niet bekend dat Koningsdag niet door zou gaan.”

Als ik een dag later bel voor nog een wijziging blijkt de Nouveau van 31 maart al gedrukt.

Woensdagochtend 18 maart: Elke ochtend rond half 8 zit ik de eerste crisis-appjes & mails te beantwoorden. Daarna moet ik even hardlopen (word moddervet van al die gebakken appeltaart, man & dochter werken ook thuis en bakken graag). Ik wil ook naar buiten voor frisse lucht, om daarna de stortvloed van berichten aan te kunnen.

En ja hoor, daar is de mail waarvan je hoopte dat ie niet zou komen, maar ondertussen kijk je nergens meer van op. Fotograaf Roger moet vervroegd naar huis, terug naar New York. Om safe home te komen moet hij het vliegtuig van donderdagmiddag nemen.

We totally understand, mail ik Roger’s vrouw Trish. Safety first.

Alle shoots van donderdag en vrijdag (waaronder de Relatiegeheimen van Sacha de Boer & Rick Nieman) worden gecancelled.

Woensdagmiddag: App van Roger. Als Sacha & Rick willen/kunnen, kan hij ze vanavond of donderdagochtend heel vroeg schieten. Ik bel onmiddellijk Sacha, zij zit in hun tweede huis, in het oosten van het land. Ze kan niet makkelijk terugkomen, maar nog belangrijker, ze heeft een verkoudheid, waarschijnlijk een gewone, maar ze wil de verantwoordelijkheid niet nemen voor anderen in het team.

Maar ze heeft een idee. Sterker: Rick heeft een idee. Sacha maakt de foto’s zelf, in en rondom hun buitenhuis. Sacha: “Onze motor daar is ook cooler.” “Wat?” stamel ik “Maar dat wilden jullie toch nooit? Deze plek was toch privé?”

Donderdag 19 maart: Ook de gewone nummers moeten flink aangepast. Op een artikel over ‘Niksen’ zit niemand te wachten (hoe lullig ook voor de schrijfster die nu dat boek uitbrengt).

Vrijdag 20 maart: Hotline met Ella en Claudia Witteveen van online. De post over Lidewij Edelkoort (‘Corona kan de planeet redden’) gaat over de 220.696 bereikte personen heen.

Ik stuur een vrijmibo-mail naar alle freelancers dat ze een borrel moeten nemen namens Nouveau, dat ik intens dankbaar ben voor hun inzet, kennis en flexibiliteit.

Zaterdag 21 maart: Fietsen met mijn man. Heb nog nooit zo veel gefietst met mijn man, we lijken wel een ANWB-stel.

(Uiteraard met meer dan 1.5 meter afstand).

Mijn app piept. Sacha de Boer. “Kijk maar even in je mailbox. De zeer exclusieve foto’s”.

Op het bijgeleverde screenshot zie ik de mooiste, intiemste, prachtigste foto’s. Mooier dan wat we in Amsterdam hadden kunnen krijgen.

Ik ben diep, diep ontroerd.

Dat brengt deze week ook.

 

Zorg goed voor elkaar, en jezelf.

Heel graag tot volgende week bij deze nieuwsbrief.

Blijf gezond en blijf de mensen en de wereld – vanaf 1.5 meter afstand - met liefde bekijken,

 

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur NOUVEAU