De dagen zijn voorbij gevlógen voor Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Op de laatste dag van hun bijzondere reis bezoeken ze een kliniek in de sloppenwijk van Lusaka. Marie-Claire schrijft erover...

"Op onze laatste dag zijn we naar de kliniek van Orange Babies in de sloppenwijk van Lusaka waar hiv-positieve zwangere vrouwen en jonge moeders les krijgen in hoe ze voor zichzelf en voor hun baby moeten zorgen.

Waarom borstvoeden als het zo'n groot risico is?

Goede voeding en het op tijd innemen van de medicijnen is heel belangrijk om het virus niet door te geven door middel van borstvoeding.

Ik stelde de vraag waarom de borstvoedende moeders die besmet zijn, en daardoor het risico lopen om hun kind alsnog te besmetten, niet gewoon poedermelk gebruiken. Dan weet je zeker dat de baby het niet krijgt.

Het antwoord was dat de poedermelk niet te betalen is voor hen en daarnaast zou het maken van de melk met water in een flesje zo’n groot hygiëne probleem met zich meebrengen dat de baby’s een groter risico lopen om daarvan ziek te worden.

Ook is de kans dat de baby uitdroogt of ondervoed wordt groot. Ik keek naar de zaal vol moeders met hun baby in de draagdoeken en ik schoot vol. Al die vrouwen met hun kind aan de borst.

Zo normaal, zo gewoon

Borstvoeding is hier de eerste behoefte van een baby tot ongeveer 18 maanden.

De les duurde best lang en sommige baby’s gaven een klein piepje waarop de moeder de baby direct aanlegt. Zo normaal, zo gewoon. Heel ontroerend om te zien.

Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar geen 18 maanden en niet zomaar overal waar ik was. Wij kijken toch heel anders aan tegen het geven van borstvoeding.

Gezonde start

Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het is de meest gezonde start die je je baby kan geven. Zelfs hier in Zambia, met een hiv-positieve moeder, is de keuze om haar kind borstvoeding te geven met medicatie ter voorkoming van het overdragen van het virus, vele malen beter dan het geven van flesvoeding.  

Ik ben nog meer overtuigd van het feit dat deze baby’s een eerlijke en gezonde start verdienen. Dat kan door Orange Babies te steunen." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

Na 5 dagen de projecten van Orange Babies in Zambia bezocht te hebben, landden Jeroen en Marie-Claire Witlox, zijn vrouw, weer in Nederland. Net zoals de afgelopen dagen, blogt Marie-Claire over hun ervaringen. Vandaag: Weer thuis.

Marie-Claire: "Wat is het weer fijn om thuis te zijn bij de liefste kinderen van de wereld. Onze kinderen hebben het geluk dat ze hier geboren zijn en leven in weelde. Wat hebben wij het hier toch goed.

Zo goed dat we misschien weleens voorbij gaan aan de essentie van het leven. Vergeten hoe dankbaar we mogen zijn voor het geluk dat we hebben gehad.

Al onze problemen verbleken

De verhalen die we gehoord hebben van kinderen die hun beiden ouders verloren hebben, ziek zijn, alleen door moeten. Hartverscheurend.

Al onze ‘problemen’ verbleken bij wat we hier gehoord hebben. Op sommige momenten schaamden we ons gewoon voor hoe goed wij het hebben.

Het enige dat je wilt doen als je de verhalen hoort en de liefde van de mensen voelt, is helpen. We hadden constant het gevoel dat we méér moeten doen met z’n allen.

Spaar, geef uit en deel!

Orange Babies heeft zo’n veelomvattend, geweldig project opgezet in Zambia dat wij niets anders willen doen dan jou als lezer vragen om een klein beetje van wat je hebt, te delen met zij die het ook verdienen en zo hard nodig hebben.

Ik heb een nieuw motto: Spaar, geef uit en deel! Het is zo mooi om te doen. Hier kun je een tikkie van €1,- sturen. Kleine moeite, groot gebaar! Dank je wel!" 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox zijn deze week in Zambia om projecten van Orange Babies te bezoeken. Marie-Claire blogt er op Nouveau.nl elke dag over. Vandaag bezochten ze een kliniek waar vrouwen komen om te bevallen. En daar zijn ze even helemaal stil van.

"Het was een lange rit naar de kliniek waar we vandaag naartoe gingen.

In een dorpje ver buiten Lusaka, de hoofdstad van Zambia, is een kliniek voor zwangere vrouwen opgezet door Orange Babies. Vanuit de verre omgeving komen zwangere vrouwen om hier te bevallen.

Ze worden daar ook direct getest op hiv en als ze positief zijn wordt er een behandelplan voor ze gemaakt.

25 kilometer lopen met weeën

Wat me het meest schokte, was het feit dat de vrouwen soms wel 25 kilometer van de kliniek vandaan wonen en geen vervoer hebben.

Moet je je even voorstellen dat je weeën krijgt en 25 kilometer, vaak alleen, naar de kliniek moet lopen. Als ze het halen, bevallen ze daar en na een paar uur  lopen ze met hun pasgeboren baby weer helemaal terug... Daar was ik even stil van. Wat een sterke vrouwen.

En daar blijft het niet bij. Als de vrouwen hiv positief zijn, komen ze na 6 dagen weer terug naar de kliniek om hun baby te laten testen. Er ligt een behandelplan voor ze klaar en ze blijven onder controle en worden begeleid tot het kindje 1 jaar is.

Mijn eigen eerste bevalling

Ik moest meteen denken aan mijn eigen eerste bevalling, waarbij onze zoon, te vroeg geboren, in een couveuse moest. Die zag ik hier niet.

De zuster vertelde dat deze baby’s op de borst van de moeder worden gebonden. Huid op huid, het zogenaamde kangeroeën. Door de warmte van de moeder blijft de baby op de juiste temperatuur en door de beweging stopt het niet met ademen.

Meer dan dat kunnen ze hier niet doen anders dan heel hard hopen dat het goed gaat. We zijn er stil van.

Net bevallen en hiv positief

We hebben gepraat met een paar moeders die net bevallen waren en een paar uur daarvoor gehoord hadden dat ze hiv positief zijn. Een meisje van 19 was blij dat ze het wist en nu behandeld kon worden.

De informatie over het hiv virus, de gevolgen en de voorkoming is hier op het platteland beduidend slechter dan ik de stad. Als je je niet ziek voelt, dan is er niks aan de hand denken ze hier. Het tegendeel is waar.

De hiv epidemie moet in de kiem gesmoord worden. Educatie, voorlichting en behandeling is zo belangrijk! Orange Babies is hard aan het werk om dit, ook op deze plekken te bereiken."

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve