Ter ere van Internationale Vrouwendag vroegen wij Anita als gasthoofdredacteur voor Nouveau online. En dat leek haar hartstikke leuk. Daarom lees je vandaag alles over haar favorieten én heeft ze een paar goede adviezen. Elke twee uur vind je op Nouveau.nl iets nieuws waar Anita haar mening over geeft. Fijne Internationale Vrouwendag allemaal!

Anita: "Als ik ’s morgens in de spiegel kijk en me afvraag waarom ik mezelf niet zie… of… hé, wacht… ben ík dat?! Met die hangende oogleden, die rode- en ouderdomsvlekken, de diepe lijnen die de mondhoeken naar beneden trekken? Ben ik dát?’

In dat geval moet ik even heel hard nadenken waarom deze levensfase ook alweer zo geweldig is. Dat vraagt om geduld, het is immers nog vroeg en niet alles werkt meteen op volle sterkte. Dat geldt voor zowel het buiten- als het binnenwerk.

Meer bewegingsvrijheid, in mijn hoofd dan...

Ondanks alles wat is veranderd, en nog gaat veranderen, zit ik beter in mijn vel dan ooit, al biedt dat vel opvallend meer ruimte dan voorheen. Iets wat de bewegingsvrijheid ten goede zou moeten komen maar wat precies het tegenovergestelde effect heeft.

Een onwillige knie, een zeurend duimgewricht, een ongehoorzaam bekken… Gek toch hoe dat werkt. 

In mijn hoofd echter gaat het juist andersom, daar ontstaat méér bewegingsvrijheid.

Oja, natuurlijk! Dát was het wisselgeld voor toegenomen stijfheid, rimpels en weifelende kaaklijn: emmers aan verworven inzichten en zelfvertrouwen.

Wisselgeld dat ook nog eens in waarde toeneemt als je het op de juiste waarde weet te schatten. 

Dat inzicht had ik tien jaar geleden heel goed kunnen gebruiken

Het is gewoon heel relaxt om te weten wie je bent en waar je voor staat. Jezelf te accepteren, inclusief de ruwe randjes en alle, echt álle onvolkomenheden.

Daarom durfde ik het ook aan om al ruim een jaar in columns op Laatzien.nl over mijn ouder worden te schrijven, en deze blog met de lezers van Nouveau te delen.

Heerlijk om niet perfect te (hoeven) zijn

Dat gaat mij een stuk makkelijker af in de wetenschap dat helemaal niemand volmaakt is én dat er niemand is die dat van míj verwacht. Ikzelf legde die lat idioot hoog. Dat laatste is een inzicht dat ik tien jaar geleden al heel goed had kunnen gebruiken.

Toen ik het nog belangrijk vond om door iedereen áárdig gevonden te worden en het dus onbestaanbaar was om zonder schuldgevoel ‘Nee’ te zeggen, terwijl dat wel was wat ik bedoelde. ‘Stel je voor dat ik iemand teleurstel, voor het hoofd stoot, in de steek laat, kwets, etc.' Herkenbaar? 

Sla dat onhaalbare ideaalbeeld maar lekker aan gruzelementen, want het is heerlijk om niet perfect te (hoeven) zijn. Ik geniet er iedere dag van.

Ik ben zoals ik ben en daar doe ik het mee. Het grappige is, mijn dierbaren en naasten ook en zij hebben daar geen enkele moeite mee. 
Nou ja, meestal niet… 

Het licht schijnt er op

Het wisselgeld is wat mij betreft ook oog hebben voor de tientallen, wat zeg ik, honderden momenten die de moeite van het opmerken waard zijn. Momenten waaraan ik vroeger te vaak te haastig voorbijging wegens ‘druk druk druk’. 

Nu, het is de laatste tien jaar heus niet minder druk geworden, maar dankzij die rekbare ruimte in de bovenkamer vallen die momenten me nu wél op. 

Dan gaat het over het uitbotten van de takken in de tuin en de eerste sneeuwklokjes. Of de hond die vol overgave een knuffel sloopt, een leuke avond met mijn kinderen, een goed gelukte tarte tatin… 

Echt niks nieuws onder de zon. Maar nu schijnt het licht er voluit op, en zijn er ruimte en rust om er volop van te genieten."

Je bent fan of geen fan van de jumpsuit. Ik heb er al heel wat in de kast hangen. Maar deze jumpsuit met fifties print had ik nog niet. Het printje maakt iedereen vrolijk, zelfs op straat roepen mensen spontaan dat ze mijn pak zo leuk vinden. En hij zit ook zo lekker.

Hier 5 voordelen (en 1 nadeel) voor het dragen van dat ene jumpsuit:

Vriendinnen hoor ik weleens zeggen dat mannen een jumpsuit niet sexy vinden. Kan ik mij niets bij voorstellen, ik voel mij juist hartstikke sexy in de jumpsuit.

5 voordelen:

* Een jumpsuit zit heerlijk comfortabel, het lijkt een beetje op de pyjama van vroeger

* Je hoeft niet na te denken hoe je de jumpsuit combineert, je bent in één keer klaar

* Een jumpsuit doet je echt slanker lijken, dat komt omdat je van top tot teen in één kleur of print te zien bent

* Een jumpsuit kun je bijna voor elke gelegenheid aan, sportief met sneakers, chic met ‘high heels’ of zakelijk met een mooie platte schoen

* Een jumpsuit kun je het hele jaar dragen, bijv met een vest of colbert. Als de lange lijn (van top tot teen) maar zichtbaar blijft voor het afkledende effect

1 nadeel:

* Zodra je naar het toilet gaat, ben je wel meer tijd kwijt om dat hele pak uit te trekken, en daarna weer dicht te knopen

Hier mijn vijf favoriete jumpsuits van het seizoen + die ene die aan heb. Klik op de afbeelding om meteen te shoppen!

1. Blauwe jumpsuit met bloemen en wikkelstrik

&Otherstories € 99,-

2. Jumpsuit met bloemenprint en plooien

Zara, € 49,99

3. Zijden jumpsuit met kleine bloemen

LK Bennet € 455,-

4. Linnen jumpsuit in jeanslook

Burberry, € 790,-

5. Jumpsuit met fantastische print en korte pijpen.

BA&SH, € 260,-

En natuurlijk mijn eigen jumpsuit met een fifties print.

Wowtogo, € 129,95

 

Isa Hoes (50) en Medina Schuurman (48) zijn beiden actrice en schrijfster. Samen schreven zij Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden én hun nieuwste boek: I'M Lijfboek. Dat ligt vanaf vandaag in de winkel.

In Nouveau schrijven ze hun column over een 'bijzonder event'. Maar wat dat ook alweer is?

"Vorige week hadden we een ‘heel bijzonder’ event. Dat wisten we al een maand van tevoren. Maar in diezelfde maand hadden wij ook een deadline voor ons nieuwe boek, dus dat betekende dag en nacht werken, oppas regelen en eten laten bezorgen.

Wat het ‘heel bijzondere’ aan het event was, waren we allang vergeten, maar er stonden grote uitroeptekens achter, dus daar moesten we bij zijn! Dat je bij een ‘heel bijzonder’ event ‘heel bijzonder leuk’ aangekleed moet zijn, namen we even voor lief.

Ditmaal zouden we wel iets ‘heel bijzonders’ uit onze kast trekken op de dag zelf. Kleding zat!

Helaas, op de middag van het event zijn we tot het laatste moment nog aan het schrijven. Het is inmiddels half vier en stipt vijf uur moeten we op dat ‘heel bijzondere’ event aanwezig zijn.

'Dat kan écht niet meer, dat jurkje...'

We moeten dus beiden iets uit de kledingkast van Isa halen. ‘Wat vind je hiervan?’ ‘Really? Dat kan echt niet meer Ies, dat jurkje.’ ‘En dit pak dan? Past me niet meer.’ ‘Gooi het weg dan!’ ‘Nee, want ik wil dat het weer gaat passen!’

Zo wordt het half vijf. Geen outfit. Wat nu? In pure paniek rennen we naar de eerste de beste winkel in de P.C. Hooftstraat.

Mét hartkloppingen en zonder make-up storten we ons op de verkoopster, die net met de vrouw van een voetballer – wie anders – in gesprek is. ‘Help ons, we hebben niks om aan te trekken!’

In no time twee nieuwe outfits

Beide vrouwen rukken in no time twee prachtige outfits inclusief hakken - die we altijd al wilden hebben, hoe leuk! - uit de rekken. Wij schieten de paskamer in en de vrouw van de voetballer smeert snel onze lippen rood met een prachtige Chanel-lipstick.

Dan rijdt ze, heel lief, haar auto voor en mogen we er zo in springen. Wel nog even afrekenen. Oei! Minimaal drie maandsalarissen, maar de tijd dringt.

Hup, auto in, auto uit, precies op tijd. We did it! high-fiven we met de vrouw van de voetballer. ‘Tof wijf ben je, als we ooit iets voor je kunnen doen..!’ 

Iedereen ligt op de grond

Trots als twee pauwen stappen we kittig de ruimte in. Gek, iedereen ligt op de grond. En iedereen is halfnaakt… Verkeerd adres? Nee, we zijn goed.

Ineens weten we weer wat dat bijzondere nou was: op een groot lcd-scherm zien we teksten als: ‘Ontwikkel je zelf, ontdoe jezelf, wees puur, wees naakt, wees…’ nou ja, alles wat wij niet zijn.

Stonden we daar in onze iets te krappe, veel te dure Prada’s. We hebben meteen rechtsomkeert gemaakt. Wilden nog naar de kroeg, maar ja:  geen geld meer.

Wij eten nu voorlopig enkel sla. Passen we straks wel weer in onze kleren. En die schoenen... die hebben we nu mooi wel!"

Isa & Medina hebben een nieuw boek geschreven: I'M Lijfboek. Vanaf vandaag in de winkel!