Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Afvalblog Merijn: De 5 aanpassingen waarmee ik 5 kilo kwijtraak in 5 weken

Ooit ben ik begonnen met het lezen van een boek van Sonja Bakker. Dat heb ik na ongeveer 4 bladzijden weggelegd, maar op die bladzijden stonden toevallig wel de richtlijnen waar ik vorig jaar 10 kilo mee afviel. Zoals Kate Moss zegt: ‘Nothing tastes as good as feeling skinny does.’ Nu ambieer ik ...

Afvalblog Merijn: De 5 aanpassingen waarmee ik 5 kilo kwijtraak in 5 weken

Ooit ben ik begonnen met het lezen van een boek van Sonja Bakker. Dat heb ik na ongeveer 4 bladzijden weggelegd, maar op die bladzijden stonden toevallig wel de richtlijnen waar ik vorig jaar 10 kilo mee afviel.

Zoals Kate Moss zegt: ‘Nothing tastes as good as feeling skinny does.’ Nu ambieer ik geen maatje á la Moss hoor, maar het moet gezegd: ik zit gewoon lekkerder in mijn vel ik iets minder weeg dan nu.

Hoe ik ga afvallen?

Door mijn voedingspatroon aan te passen en meer te bewegen. En ik wil het helemaal zelf doen. Geen diëten, diëtisten of shakes en ook geen sportschool. Echt, op eigen kracht.

Vorig jaar ben ik daar al 10 kilo van afgevallen en de 8 die daarvan over zijn, ik ben wel weer wat aangekomen, moeten zéker gehalveerd worden.

Startgewicht: 75,9 kilo, schoon aan de haak.

Streefgewicht: als de 1 in de schaal zit, ben ik tevreden, 70,9 is het target, maar met 71,9 ben ik ook al heel blij. Het moet wel leuk blijven.

De 5 aanpassingen waar ik in 5 weken 5 kilo mee afval

1. Alcohol beperken tot een minimum

Dat betekent: alleen een glas wijn als de gelegenheid zich voordoet en niet uit gewoonte. En het kan ook gewoon bij eentje blijven.

Volgens het Voedingscentrum bevat een glas chardonnay, mijn voorkeur, 67 calorieën. De ellende is alleen dat er ook een dot suiker in zit en die kan ik zo op mijn heupen plakken. Minder is beter lijkt de logische conclusie.

2. Hoeveelheden aanpassen

Deze heb ik van Sonja. Voor het avondeten: 75 gram vlees of 100 gram vis, 1 schep koolhydraten (aardappel, pasta, rijst, bij voorkeur volkoren), onbeperkt groenten en niet meer eten na 20:00. Dat laatste is nog het lastigst, maar daar houd ik me aan.

3. Koolhydraten vervangen voor groenten

Ik ben zelfs gevallen voor de bloemkoolrijst. In een roerbakgerecht of tomatensaus is dat nog best te doen. En bloemkool is ook goed voor mijn portie DIM (diindolymethaan). Dat is belangrijk voor mijn hormoonhuishouding. Letterlijk een beetje dimmen.

Lees ook: 40+ 50+ 60+ dit is de goede voeding voor je leeftijd

4. Kaas beperken tot een minimum

Zucht. Met pijn in het hart. Maar ik weet: het is niet voor altijd.

5. Verantwoord snacken

Er blijken best wat smakelijke alternatieven voor mijn geliefde bitterbal, chips en toastjes. Rookvlees met een cocktailaugurkje kan me best bekoren, popcorn met Italiaanse kruiden of een toastje gerookte zalm (wel vet, maar goed vet) is ook heel gezellig.

Oh en een eierkoek natuurlijk. Met dank aan Sonja.

Volgende week vertel ik je meer over mijn lichaamsbeweging. Want de centimeters tellen natuurlijk ook. Liever iets zwaarder en fit dan licht en slap. En ik laat je natuurlijk weten hoe het met mijn afvalrace gaat. Tot dan!

Volg de redactie

In de maand januari gaat de Nouveau-redactie op een andere tour. Inge wil graag weer wat afvallen en doet dat met Cambridge, Claudia doet de Vegan Switch en Wies gaat voor Dry January.

Nu in Nouveau

Deze maand lees je in Nouveau alles over krachttraining en waarom dat belangrijk is als je de 50 gepasseerd bent, je leest over de nieuwste dieet- en sporttrends en over healthy aging en stylish slank. Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in