In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart, gaat de klok weer een uur vooruit naar Zomertijd. maar waarom eigenlijk? En hoe wen je er het makkelijkst aan? Hier een paar tips voor een goede nachtrust.

Over het algemeen heeft men iets meer last van de overgang naar Zomertijd dan naar de Wintertijd. Zeker avondmensen hebben het even zwaar. Zij komen moeilijk (er) in slaap op de voor hun bekende tijd, omdat het gevoelsmatig nog te vroeg is om te gaan slapen.

Maar de volgende ochtend gaat de klok voor hun gevoel een uur te vroeg af. Sommige mensen houden daar weken last van.

Hier een paar tips voor een snelle gewenning:

  1. Begin wat eerder met je aanpassing. Zet je klok op vrijdagavond alvast een halfuurtje vooruit. Nu werkt je telefoon daar niet aan mee, maar gevoelsmatig kan het wel schelen.
  2. Een halfuur voordat je gaat slapen, gaan alle schermen uit. Het licht van je telefoon, tablet of televisie zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt (slaaphormoon). Je zegt als het ware tegen je lijf dat het nog geen tijd is om te slapen. Lees liever nog even boek voordat je je kussen opzoekt en sluit de gordijnen alvast.
  3. Vergeet je snooze-button! Zorg, als je wekker gaat, dat je meteen opstaat, van snoozen gaat de aanpassing alleen langzamer.
  4. Het aanmaken van je slaaphormoon moet stoppen (al zegt je lijf néééé, nog heel even). Zorg daarom voor licht als je wakker wordt. Gordijnen open en zo mogelijk een blokje om op de vroege ochtend doet wonderen voor je biologische klok.
  5. Moeilijk wakker worden die eerste maandag? Het doet een 'pijn', maar als je zondag de wekker ook alvast vroeg zet, is de klap op de maandag niet zo groot.

Zomer- en Wintertijd, waarom eigenlijk?

In landen rondom de evenaar doen ze helemaal niet aan het verzetten van de klok. Nu zijn hun seizoenen ook minder uitgesproken dus je merkt minder verschil dan in Europa en Noord-Amerika. In de jaren '70 werd de Zomertijd in het leven geroepen.

Door meer gebruik te maken van daglicht, werd bespaard op elektrisch licht, in de oliecrisis was dat belangrijk. Nu dat niet meer het geval i, gaan steeds meer stemmen op om het halfjaarlijks verzetten van de klok te staken.

Klok voor- of achteruit?

Ezelsbruggetje: In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

Beeld: ANP. Bron: NU.nl en Gezondheidsnet.nl

Caroline Tensen vond het weer eens tijd voor een ander kapsel en daarom mocht vaste haarstylist Leco van Zadelhoff d'r haar weer onder handen nemen. Over het resultaat is iedereen enorm te spreken.

Leco, die koos voor de zogenoemde pixie cut (heel kort koppie) plaatste een foto van Caroline met d'r nieuwe lokken op Instagram.

'You rock every kapsel'

In rap tempo regende het positieve reacties. 'Pittiger en veel vlotter. Het staat je geweldig, Caroline.' En: Wow, you rock every kapsel!', zijn nog maar een paar van de vele positieve geluiden. 

 

Lets go pixie voor @carolinetensen .... #lecolook #shorthair #shorthairrocks

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff ␤ (@lecolook) op

Voordelen

De presentatrice heeft al jarenlang een kort kapsel, maar weet ons elke keer weer te verrassen. Wist je trouwens dat er heel veel voordelen aan een kort koppie zitten? Zo zit je haar sneller in model, is het eerder droog en is het gezonder dan wanneer je lang haar hebt.

Andere kleuren

Verder vallen je ogen ook veel meer op als je kort haar hebt. Daarnaast kun je ook vaker van kleur veranderen dan vrouwen die lang haar hebben. Je haar blijft veel gezonder. En daarnaast heb je veel minder shampoo en conditioner nodig, scheelt ook weer een hele hoop. 

Bekijk hieronder nog een aantal beroemde korte kapsels.

Actrice Robin Wright (52)

Actrice Jamie Lee Curtis (59)

Actrice Meg Ryan (56)

Actrice Jane Fonda (80)

Kortwieken?

En al overtuigd? Ook tijd voor een korte coupe?

Bron: Instagram Beeld: ANP/Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in 

 

Maak je vakantielook compleet met beachwaves in je haar. Make-up artist Carmen Zomers legt je in een snelle video uit, hoe je dat doet.

Beauty by Carmen:

Meer beautyvideo's van Carmen bekijken? Dat kan op Margriet.nl

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in