In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart, gaat de klok weer een uur vooruit naar Zomertijd. maar waarom eigenlijk? En hoe wen je er het makkelijkst aan? Hier een paar tips voor een goede nachtrust.

Over het algemeen heeft men iets meer last van de overgang naar Zomertijd dan naar de Wintertijd. Zeker avondmensen hebben het even zwaar. Zij komen moeilijk (er) in slaap op de voor hun bekende tijd, omdat het gevoelsmatig nog te vroeg is om te gaan slapen.

More content below the advertising

Maar de volgende ochtend gaat de klok voor hun gevoel een uur te vroeg af. Sommige mensen houden daar weken last van.

Hier een paar tips voor een snelle gewenning:

  1. Begin wat eerder met je aanpassing. Zet je klok op vrijdagavond alvast een halfuurtje vooruit. Nu werkt je telefoon daar niet aan mee, maar gevoelsmatig kan het wel schelen.
  2. Een halfuur voordat je gaat slapen, gaan alle schermen uit. Het licht van je telefoon, tablet of televisie zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt (slaaphormoon). Je zegt als het ware tegen je lijf dat het nog geen tijd is om te slapen. Lees liever nog even boek voordat je je kussen opzoekt en sluit de gordijnen alvast.
  3. Vergeet je snooze-button! Zorg, als je wekker gaat, dat je meteen opstaat, van snoozen gaat de aanpassing alleen langzamer.
  4. Het aanmaken van je slaaphormoon moet stoppen (al zegt je lijf néééé, nog heel even). Zorg daarom voor licht als je wakker wordt. Gordijnen open en zo mogelijk een blokje om op de vroege ochtend doet wonderen voor je biologische klok.
  5. Moeilijk wakker worden die eerste maandag? Het doet een 'pijn', maar als je zondag de wekker ook alvast vroeg zet, is de klap op de maandag niet zo groot.

Zomer- en Wintertijd, waarom eigenlijk?

In landen rondom de evenaar doen ze helemaal niet aan het verzetten van de klok. Nu zijn hun seizoenen ook minder uitgesproken dus je merkt minder verschil dan in Europa en Noord-Amerika. In de jaren '70 werd de Zomertijd in het leven geroepen.

Door meer gebruik te maken van daglicht, werd bespaard op elektrisch licht, in de oliecrisis was dat belangrijk. Nu dat niet meer het geval i, gaan steeds meer stemmen op om het halfjaarlijks verzetten van de klok te staken.

Klok voor- of achteruit?

Ezelsbruggetje: In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

Beeld: ANP. Bron: NU.nl en Gezondheidsnet.nl

Hij is terug van weggeweest: de pony. Beauty-expert Carmen Zomers vertelt aan Nouveau hoe je hem draagt.

Zacht en vrouwelijk is volgens Carmen dit jaar dé haarlook. “Het mag korter, zoals een lob of zelfs korte bob, maar dan niet in laagjes met strakke, harde lijnen, maar zachte contouren.

More content below the advertising

Ook de pony is terug in het modebeeld: van een vollere Brigitte Bardot-pony tot zogenoemde baby bangs: een heel kort geknipte pony.” Wij zien weer kans voor een Mireille Mathieu-revival.

‘Toetjeshaar’
Een andere look die je dit jaar veel gaat zien en die zeker ook – ver – na je veertigste nog prima kan is ‘toetjeshaar’, zo weet haarstylist Floor Kleyne. 

“Haarkleuren geïnspireerd op eten zijn een hit op Pinterest. In 2018 zagen we vooral gekke trends als water melon of peanut butter; de komende tijd zijn bruine en beige nuances van lekkernijen als brownies, fudge, pecan pie, pompoen en kaneel populair.

Voor een subtiele kleurupgrade is het bijvoorbeeld mooi om je hele haar subtiel te laten highlighten met allerlei verschillende tinten bruin. Dat kost weliswaar wat tijd, maar dan heb je wel een vakkundig meesterwerk op je hoofd.”

Benieuwd naar dé 10 beautytrends van nu? Lees ze in de nieuwste editie van Nouveau.

Bronnen: DPA en AFP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Veel mensen zijn (of gaan) nog op wintersport. Heerlijk die kou in combinatie met zon. Je huid houdt er alleen niet zo van. Door de weersinvloeden wordt je gezicht vaak droog. 

Gelukkig zijn er tips om je droge huid te wapenen tegen winterse ongemakken.

More content below the advertising

Olie

Jorrit Ghijsels, opleidingsmanager bij Estée Lauder, deelt ze graag met ons. Geen huid is hetzelfde. Daarom is het belangrijk de juiste verzorgingsproducten te kiezen. Een droge huid heeft vet nodig, kies daarom voor producten met rijke crème- of olieachtige texturen. Maar gebruik geen olie, want daar wordt je huid juist droger van.

Water

Verder helpt hydrateren heel erg. Het klinkt simpel, maar veel water drinken doet wonderen voor een droge huid. Probeer elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken.

Cleanser

Kies ook de juiste cleanser, juist in de winter. Je huid kan trekkerig aanvoelen, vooral een cleanser die behoorlijk schuimt of veel zeep bevat laat de huid uitdrogen. Gebruik er daarom eentje op basis van olie. Vermijd verder producten op basis van alcohol, dit haal namelijk het vocht uit de huid. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk. 

Bron: Feeling Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in