Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Werken beauty-supplementen echt? Dit zegt de expert

En wat zegt de deskundige over beautysupplementen? Werken ze? We vragen het Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. ‘Het blijft een ingewikkeld onderwerp. Er is zo’n groot aanbod van producten, potjes met pillen die beloven de huid van binnenuit mooier te maken. Vaak bevatten...

Werken beauty-supplementen echt? Dit zegt de expert

En wat zegt de deskundige over beautysupplementen? Werken ze? We vragen het Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

‘Het blijft een ingewikkeld onderwerp. Er is zo’n groot aanbod van producten, potjes met pillen die beloven de huid van binnenuit mooier te maken.

Vaak bevatten die middelen, ook wel nutricosmetics genoemd, ingrediënten als hyaluronzuur, vitamine C en een boel andere antioxidanten. De bekendste zijn carotenoïden, lycopeen, luteïne, astaxanthine en polyfenolen.

Je komt daarnaast veel visoliën en/of omega 3-vetzuren tegen. Net als collageen of collageen bevorderende stoffen.

Die ingrediënten kunnen op zichzelf inderdaad allemaal bijdragen aan een gezonde, mooie huid. En van alle genoemde voorbeelden is het positieve effect op de huid ook in verschillende onderzoeken aangetoond; met name vitamine C is breed onderzocht.

Het ontbreekt nog aan onafhankelijke bewijzen

Het lastige bij dit type onderwerpen blijft echter de vraag of het huid verbeterende effect daadwerkelijk bereikt wordt door een bepaald supplement te slikken of stiekem ook door het gebruik van bepaalde huidverzorging, je voedingsgewoonten en andere omstandigheden.

Wat neem je? Hoeveel neem je ervan? En zijn de resultaten van de onderzoeken misschien een beetje gekleurd doordat achter de studie een producent van vitamines zit?

Het is zeker niet ondenkbaar dat het innemen van vitamines en andere ingrediënten in pilvorm iets voor je huid zou kunnen betekenen. Ik zie regelmatig, steeds vaker, prikkelende onderzoeksresultaten.

Helaas is de kwaliteit van de studies vaak wel onder de maat. Ik vind het dus heel lastig om specifieke producten aan te bevelen of andere adviezen te geven. Het ontbreekt namelijk nog te zeer aan échte onafhankelijke en overtuigende bewijzen.

'Ik slik zelf ook iets extra's'

Tegelijkertijd weet ik één ding wel heel zeker en dat is dat je voeding en de conditie van je huid niet los van elkaar staan. En dat bijvoorbeeld ook ons microbioom daarop van invloed is. Ook het onderzoek naar probiotica volg ik daarom met veel belangstelling.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf ook wat extra’s slik bovenop mijn huidverzorging en voeding, namelijk een supplement met vitamine D en magnesium.

Hoewel ik probeer gezond en gevarieerd te eten, is het lastig om alleen door middel van voeding een voldoende hoog niveau te behalen. In de zomermaanden slik ik daarbij vaak ook een combinatiepreparaat van astaxanthine met omega-3.

Astaxanthine is net als vitamine C een antioxidant, maar dan een heel krachtige. De stof wordt als natuurlijke bescherming tegen de zon gemaakt door “beestjes” als algen en plankton. Zo komt het uiteindelijk ook in ons voedsel terecht.

Astaxanthine geeft het “roze kleurtje” aan bijvoorbeeld zalm, garnalen en kreeft. Voor wie dat niet dagelijks op zijn menu heeft staan, bestaan er dus supplementen. Onderzoek laat zien dat het dagelijks slikken van vier milligram je al na twee weken beschermt tegen zonschade.

Supplementen zijn géén vervangers van voeding

Maar wat ik niet voldoende kan benadrukken: bedenk goed dat supplementen geen vervangers van voeding of van bijvoorbeeld zonnebrandcrème zijn.

Verder is het belangrijk om te weten dat bepaalde stoffen veel beter van buitenaf kunnen worden aangebracht.

Maar bovenal geldt bij supplementen zeker niet altijd het principe van “baat het niet, dan schaadt het niet”. We weten uit bepaalde onderzoeken dat niet alle supplementen ongelimiteerd en zonder nadelen kunnen worden ingenomen.

Zo kan een heel hoge dosis betacaroteen bij rokers juist het risico op longkanker verhógen. Ook is het niet verstandig te overdrijven met bijvoorbeeld vitamine C in verband met onder meer maag- en darmklachten. Ook vitamine B6 kan problemen geven, met name met het zenuwstelsel.

Verder is het zo dat de kwaliteit van supplementen echt heel erg kan variëren. Zo kunnen antioxidanten die slecht verpakt of oud zijn bijvoorbeeld al in de verpakking oxideren en dat kan echt kwaad! Daar is helaas geen enkele controle op.’

Meer lezen

Jetske Ultee schrijft regelmatig over voedingsstoffen en antioxidanten op haar blog dr-jetskeultee.nl.

Voedingssupplementen lijken het ideale middel om aan dikker haar of een stralende huid te komen. Een dosis vitaminen slikken en simpelweg het resultaat afwachten. Maar werkt het echt?

De Nouveau redactie nam de proef op de som en testte 5 verschillende voedingssupplement. De resultaten lees je nu in Nouveau:

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in