Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

(Vakantie)kilo's snel weer kwijt? Zo doe je dat

Snel die vakantiekilo's weer kwijt? Dat is echt niet zo moeilijk, meent voedingsdeskundige Fiona Kirk. Maar dan moet je wel weten wát je het beste kunt switchen als het om je eten en drinken gaat. Voedingsdeskundige Fiona Kirk geeft de beste tips uit haar boek 2 Weeks in the Fast Lane. Eitje erbi...

(Vakantie)kilo's snel weer kwijt? Zo doe je dat

Snel die vakantiekilo's weer kwijt? Dat is echt niet zo moeilijk, meent voedingsdeskundige Fiona Kirk. Maar dan moet je wel weten wát je het beste kunt switchen als het om je eten en drinken gaat.

Voedingsdeskundige Fiona Kirk geeft de beste tips uit haar boek 2 Weeks in the Fast Lane.

Eitje erbij?

Fiona zegt in het boek dat het een combinatie van veranderingen in de voeding en leefstijl is, die zorgen voor snel en blijvend vetverlies.

"Het is heel goed om er een gewoonte van te maken om een eiwitrijk ontbijt te eten 's ochtends, in plaats van ontbijtgranen met suiker. En om yoghurt en fruit te 'snacken' in plaats van chips en sapjes. En om voor een lekkere salade te kiezen tijdens je lunch.

En toch grijpen we sneller naar een 'makkelijke pasta' na het werk en trakteren we onszelf op te veel tussendoortjes in het weekend - ondertussen vergetend dat we voldoende groente en water binnenkrijgen - en sporten schiet er vaak ook bij in."

Weg vet

En toch, zo benadrukt Fiona, is het een topplan als je zoveel mogelijk gezonde switches maakt de komende twee weken "want op die manier kun je écht vijf kilo kwijtraken. In recordtijd ben je kilo's vet kwijt - en dat scheelt zomaar centimeters rond je heupen, billen en buik." 

Eet een ei voor het werk - en meer handige eettips van de expert:

1. Eet voor het werk een ei, bijvoorbeeld een stevig gevuld roerei: de proteïne en vet in het ei zorgen ervoor dat je later op de ochtend minder snel naar snoep en koek grijpt.

2. Snack nootjes, zaden en fruit: die stimuleren de vetverbranding.

3. Drink water voordat je eet of snackt: water remt het hongergevoel, waardoor je minder eet.

4. Lunch met linzen en bonen: hier krijg je al sneller een vol gevoel van, zodat je minder eet tijdens je volgende maaltijd.

5. Ban suikerhoudende drankjes: die zorgen er alleen maar voor dat je nog meer naar suiker verlangt.

6. Voeg een klein beetje goede vetten (zoals olie) toe aan maaltijden en snacks: dit stimuleert onze vetcellen om 'koppig vet' (dat al tijden is opgeslagen) los te laten.

7. Eet pittige curry's: kruiden - en vooral pepertjes - verwarmen je lichaam, waardoor calorieverbranding sneller gaat. 

8. Koester die koffie: cafeïne geeft je metabolisme een boost en geeft je lichaam een seintje om meer opgeslagen vet te verbranden. Helemaal als je na je kop koffie een workout doet.

9. Slaap meer: standaard zeven tot acht uur slaap per nacht helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en houdt daardoor de hongerhormonen in balans.

10. Neem meer Vitamine D tot je: als je zo vaak je maar kunt buiten van de zon geniet, wordt je lichaam getriggerd om buikvet te verbranden.

Begin hier elke ochtend mee:

Een kopje zwarte koffie (geen melk of suiker), 30 tot 45 minuten intensieve beweging - het liefst buiten - gevolgd door een mok heet water met citroen en gember, een snufje zout en een theelepel Manuka-honing - dat reinigt van binnenuit.

Ontbijt 

Kies uit:

• Roerei op toast (2 eieren op een snee spelt brood).

• Ham, ei en tomaat (1 tomaat in helften, 2 plakjes parmaham en 1 ei, gebakken in een klein beetje light olijfolie).

• Gevulde avocado, bijvoorbeeld gevuld met garnaaltjes en een light dressing.

Lunch

Kies uit:

• Volkoren cracker met beleg (bijvoorbeeld geitenkaas-spread, geprakte avocado en tomaat of humus, plakjes komkommer, geraspte wortel en geroosterde pijnboompitjes).

• Mediterrane kikkererwten salade (mix kikkererwten met gesneden rode, gele en groene paprika, een rode ui, komkommer, feta kaas, cherry tomaatjes en zwarte olijven. Gebruik een dressing van avocado-olie en citroensap).

• Linzen en bonensalade.

Avondmaaltijd

Kies uit:

• Snelle zalm: grill een zalmfilet of zalmsteak tot deze gaar is, besprenkel met Worcestershire saus en citroensap en serveer met minimaal 200 gram gestoomde groenten of een salade met lichte dressing.

• Singapore noedels: voeg '5 spice poeder', kerriepoeder, sojasaus en zoete chilli saus toe aan gekookte eiernoedels, en voeg gemixte groenten en taugé toe aan het geheel; bakken en omroeren tot het gerecht goed warm is.

• Quinoa & groente salade, bijvoorbeeld deze van Jamie Oliver.

Ochtend- en middag snacks:

• 1 handje gemengde noten en zaden en 1 stuk fruit.

• Een klein bakje humus en rauwe groenten om te dippen. 

• 2 rijstwafels met gerookte zalm of een (light) notenspread. 

• 2 dikke stukken komkommer, tomaat, courgette of appel (al dan niet met een beetje smeerbare geitenkaas). 

• Een hardgekookt ei.

Drankjes:

Dit drink je beter vóór een maaltijd of snack dan tijdens. Drink sowieso altijd een groot glas water 20 minuten voordat je eet of snackt.

• Water, met of zonder bubbels: met plakjes vers fruit, groente of kruiden.

• Thee: zwart, wit, rood, groen, met kruiden, fruit, chai (maar geen suiker). 

• Kokoswater (je kunt ook kokos flakes of limoensap toevoegen).

• Vers fruitsap: mix het dan wel 50/50 met water. 

• Vers groentesap: maak het zelf of koop het, maar check altijd het zoutgehalte. 

Bron beeld: iStockPhoto