En dan is er, schijnbaar uit het niets, een  pigmentvlek! Het overkomt de meesten van ons, vanaf het dertigste levensjaar. Hoe ontstaan die kleine onvolkomenheden? En als je ze eenmaal hebt, kom je er dan nog vanaf? Nouveau zocht het voor je uit.

Nu de dagen langer en lichter worden, ligt een overschot aan UV-straling weer op de loer. Dat is één van de hoofdoorzaken van pigmentvlekjes. Met name uva, die de pigmenthuishouding ontregelt. Daardoor ontstaan onregelmatige ophopingen van melaninecellen.

Als puber vaak liggen bakken en zonnebrandjes opgelopen? Dikke kans dat er later een  onregelmatige teint ontstaat.

Oorzaken

Behalve overmatig (onbeschermd) zonebaden, is de laatste jaren ook ontdekt dat andere invloeden de verschijning van verkleuringen kunnen bevorderen, zoals hormoonschommelingen (anticonceptiepil, menopauze), bepaalde medicatie zoals antibiotica, of een verzwakte huidconditie door stress en omgevingsinvloeden als luchtvervuiling .

Zo krijg je pigmentvlekjes weg

Wat voor iedereen geldt: is er eenmaal een vlekje zichtbaar, dan is het van belang de huid elke dag zo goed mogelijk te beschermen - zon of geen zon - met de hoogste factor (SPF 50).

Om één donkere vlek helemaal weg te krijgen, adviseren huidexperts een IPL- of laserbehandeling. Om een zonbeschadigde, vlekkerige teint weer een egale uitstraling te geven, wordt ook wel een chemische peeling (TCA) getipt, of meer mildere peelings in kuurverband.

Tips ter bescherming van je huid

Neem altijd een product mee om de huid op onverwachte momenten te beschermen. Er bestaan bijvoorbeeld ‘losse filters’ voor over de make-up. Vloeibare lotions in klein formaat, ideaal voor onderweg (Clarins, Lancaster, Chanel).

Versterk de huidweerstand van binnenuit met voedingssupplementen.  Denk aan vitamine C en - huidvitamine nummer één - E.

 

Je huid en teint (lijntjes, dofheid, pigmentvlekjes) veranderen of verslappen (uitdijende kaaklijn, overhangende oogleden). Ook zal langzaam het volume van lippen, wimpers en wenkbrauwen slinken.

Maar daar kun je prima je make-up op aanpassen. In vijf delen laten we je zien hoe je er binnen 10 minuten 10 jaar jonger uitziet.

Waarschijnlijk weet je intussen uitstekend welke kleuren en make-upproducten wonderen voor je doen - en welke je beter links kunt laten liggen. Toch kan het zomaar gebeuren dat een vaste make-uproutine op een dag niet meer voldoet.

Deel 2: Weergaloze wenkbrauwen 

Iedere make-upexpert weet: wenkbrauwen maken de vrouw. Zowel de vorm als kleur kunnen enorm bepalend zijn voor je algehele uitstraling.

Als ze in de loop der jaren verdunnen, kun je ze aanvankelijk bijtekenen met een potlood of ‘de gaten’ opvullen met poeder.

Een brow gel is meer geschikt om een rommelig rijtje netjes te strijken, niet zozeer om op te vullen.

Maak ze in elk geval nooit te donker, dat versterkt een harde uitstraling: hooguit één tintje dieper dan je haarkleur.

Blijven er steeds minder haartjes over? Je kunt kiezen voor (semi-)permanente make-up, zoals de professionele technieken als micro-blading of 3D hairstrokes.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Beeld: iStock

 

‘t Is altijd even een werkje, je make-upkwasten schoonmaken. Nu blijkt het zó eenvoudig te kunnen, makkelijker dan dit wordt het niet.

Wie make-upkwasten gebruikt, weet: ze moeten regelmatig worden schoongemaakt. Maar het is gedoe. Sopje hier, badje daar, druppeltje zus, voorzichtig deppen… Echter, deze manier – aangedragen door een vrouw op Mail Online – is zo eenvoudig, dat haar tip meteen viral ging onder beautyfans.

Wasmachine

‘Mensen zullen geschokt reageren, maar ik doe mijn kwasten in de wasmachine’, schreef ze. ‘Ik laat ze wel eerst even weken in een zeepoplossing, maar dan gaan ze in een dichtgeknoopte kussensloop de wasmachine in, op de meest delicate stand. Ze komen er smetteloos uit en er is er nog nooit een uit elkaar gevallen. En mocht dat wel gebeuren, dan is dat oké. Ik houd in ieder geval veel tijd over.’

Briljant idee, wij gaan het proberen. Jij?

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in