En dan is er, schijnbaar uit het niets, een  pigmentvlek! Het overkomt de meesten van ons, vanaf het dertigste levensjaar. Hoe ontstaan die kleine onvolkomenheden? En als je ze eenmaal hebt, kom je er dan nog vanaf? Nouveau zocht het voor je uit.

Nu de dagen langer en lichter worden, ligt een overschot aan UV-straling weer op de loer. Dat is één van de hoofdoorzaken van pigmentvlekjes. Met name uva, die de pigmenthuishouding ontregelt. Daardoor ontstaan onregelmatige ophopingen van melaninecellen.

Als puber vaak liggen bakken en zonnebrandjes opgelopen? Dikke kans dat er later een  onregelmatige teint ontstaat.

Oorzaken

Behalve overmatig (onbeschermd) zonebaden, is de laatste jaren ook ontdekt dat andere invloeden de verschijning van verkleuringen kunnen bevorderen, zoals hormoonschommelingen (anticonceptiepil, menopauze), bepaalde medicatie zoals antibiotica, of een verzwakte huidconditie door stress en omgevingsinvloeden als luchtvervuiling .

Zo krijg je pigmentvlekjes weg

Wat voor iedereen geldt: is er eenmaal een vlekje zichtbaar, dan is het van belang de huid elke dag zo goed mogelijk te beschermen - zon of geen zon - met de hoogste factor (SPF 50).

Om één donkere vlek helemaal weg te krijgen, adviseren huidexperts een IPL- of laserbehandeling. Om een zonbeschadigde, vlekkerige teint weer een egale uitstraling te geven, wordt ook wel een chemische peeling (TCA) getipt, of meer mildere peelings in kuurverband.

Tips ter bescherming van je huid

Neem altijd een product mee om de huid op onverwachte momenten te beschermen. Er bestaan bijvoorbeeld ‘losse filters’ voor over de make-up. Vloeibare lotions in klein formaat, ideaal voor onderweg (Clarins, Lancaster, Chanel).

Versterk de huidweerstand van binnenuit met voedingssupplementen.  Denk aan vitamine C en - huidvitamine nummer één - E.

 

Maak je vakantielook compleet met beachwaves in je haar. Make-up artist Carmen Zomers legt je in een snelle video uit, hoe je dat doet.

Beauty by Carmen:

Meer beautyvideo's van Carmen bekijken? Dat kan op Margriet.nl

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Help je huid een handje herstellen van al die UV-stralen en luchtvervuiling die zorgt voor die vermaledijde lijntjes in je gezicht. Met deze 4 boosters zorg je voor optimale huidverzorging. 

1. Voortaan elke nacht nachtcrème gebruiken

Het liefst een met krachtige werkstoffen, zoals retinol. Medik8 heeft een derivaat ontwikkeld, retinaldehyde, dat nog sneller en sterker schijnt te werken.

Chrystal Retinal, als kuur voor extra versteviging, meer volume en minder lijntjes (vanaf € 79,95).

2. Anti-pollution skincare

Zeker als je in de stad woont. Luchtvervuiling is immers net zo’n boosdoener voor veroudering als uv-straling. Chanel heeft de D-Pollution Essentiel-spray, die je elk moment als extra buffer op je gezicht kunt verstuiven

(€ 57,-, exclusief via www.chanel.com).

3. Dagelijkse oogverzorging

Als je merkt dat je steeds meer concealer moet gebruiken om donkere kringen te verdoezelen, is het tijd voor een meer voedende oogcrème.

Ultimate Eye Cream van Olaz heeft een ontzwellende én kleurcorrigerende werking (€ 24,99).

4. Extra versteviging

Tegen je veertigste kunnen de eerste tekenen van verslapping optreden, bijvoorbeeld rond neus en mond.

Estée Lauder heeft voor die zones een serum ontwikkeld met het krachtige acetyl-hexapeptide-8: Perfectionist Pro Rapid Firm + Lift Treatment (€ 90,-).

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in