Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

O, wat ben je mooi: ontdek alle voordelen van zwemmen in de zee

Heb je een fijne zonvakantie geboekt? Of wacht je tot de zomer om richting strand te gaan? Zoek die grote zoute plas wat vaker op en vertroetel je binnen- en buitenkant tijdens een verfrissende duik. Koud zeewater is heel gezond voor je. Het gebruik van de zee voor medicinale doeleinden heeft zel...

O, wat ben je mooi: ontdek alle voordelen van zwemmen in de zee

Heb je een fijne zonvakantie geboekt? Of wacht je tot de zomer om richting strand te gaan? Zoek die grote zoute plas wat vaker op en vertroetel je binnen- en buitenkant tijdens een verfrissende duik.

Koud zeewater is heel gezond voor je. Het gebruik van de zee voor medicinale doeleinden heeft zelfs een naam gekregen: thalassotherapie. 

Thalasso 
Het is al sinds lange tijd dat artsen hun patiënten naar de kust sturen ter genezing van bepaalde aandoeningen. In 1769 pleitte de Britse arts Richard Russell in zijn proefschrift al voor de goede werking van zeewater op aandoeningen als scheurbuik, geelzucht en lepra. Hij propageerde niet alleen het zwemmen in zeewater, maar ook het drinken ervan. 

Thalasso therapieën vieren hoog tij; een groeiend aantal hotels heeft haar deuren inmiddels geopend voor de massa’s mensen die er niet alleen hun hoofd leeg komen maken, maar ook gretig voor behandelwijzen betalen ter bestrijding van reumatische aandoeningen als artritis. 

De vraag is: heeft zeewater werkelijk zo’n wezenlijke invloed op zowel onze geestesgesteldheid als lichamelijke kwalen of gaat het hier meer om een hype? 

Psoriasis 
Oceaanwater bevat een substantiële hoeveelheid aan mineralen, sulfaten, sodium, magnesium en calcium. Voedingsstoffen die een bewezen helende werking hebben op de huidaandoening psoriasis. Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid, gekenmerkt door roodheid en schilferige verdikkingen die gepaard gaan met jeuk of pijn en zich soms wel over het hele lichaam verspreiden.

Baden in mineraalrijk water zoals zeewater, maar ook natuurlijke waterbronnen, wordt veel gedaan onder de naam 'balneotherapie'. Bij de Dode Zee, die nog een tikkeltje extra aan goede mineralen bezit, wordt deze therapie veel toegepast. Geen tijd of geld om af te reizen naar Israel? Ga eens floaten in een cabine met zout water en ervaar hetzelfde of: maak thuis een warm bad voor jezelf klaar met een flinke kilo (bad)zout. Een weldaad voor de huid. 

Als een vis in het (zee)water: Marilyn Monroe

Wondermiddel tegen eczeem
Ook mensen met eczeem gedijen goed bij zwemmen in zeewater. In tegenstelling tot zwembadwater vol chloor, wat de huid nog meer uitdroogt, draagt het magnesium in zeewater bij aan behoud van het vetgehalte in de huid. Het maakt de huid zachter, soepeler en sterker. 

De aanwezigheid van sodium en iodine in zeewater heeft een antiseptische invloed op wondjes, wat een snelle genezing bevordert. Zoutoplossingen tegen een verstopte neus of hooikoorts worden al sinds jaar en dag door miljoenen mensen met succes gebruikt. Inademen van zoute zeelucht heeft een krachtige werking op hooikoorts en andere luchtwegproblemen. 

Je wordt er ook gelukkig(er) van
Niet alleen het zout en de mineralen maken de zee zo gezond, af en toe een frisse duik zorgt voor korte stressmomenten in het lijf, wat een uitstekende work-out blijkt te zijn voor de werking van ons immuunsysteem. Zwemmen in koud water resulteert in een goede bloedcirculatie en in een royale aanmaak van serotonine en dopamine, stofjes in ons lijf waardoor we ons gelukkig(er) voelen. 

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je per sport (en dansen doet ook wonderen!)

En meer in balans
Ons patroon van ademen tijdens duiken en zwemmen in koud water stimuleert ons zenuwstelsel; het heeft een positieve werking op ons brein. Het gewichtloze zorgt voor ontspanning van de geest en kan zelfs meditatief werken. Zwemmen brengt positieve afleiding en wordt ook wel gebruikt als middel tegen depressies. 

En: bij zwemmen in koud water verbrand je flink wat energie en daarmee dus ook heel wat calorieën. 

Met regelmaat in koud water zwemmen is dus heel gezond voor ons en de mineralen die de frisse oceaan bevat doen daar nog een flinke schep bovenop. 

Bron: Sergio Diez Alvarez, Director of Medicine,The Maitland en Kurri Kurri Hospital, University of Newcastle