Natuurlijk is het schadelijk om onbeschermd in de zon te zitten. Daar zijn we inmiddels wel van doordrongen. Als het al niet is, omdat je huid dan sneller veroudert, dan wel om je gezondheid.

Maar wacht; de zon is ook heel goed voor je. Dermatologen Menno Gaastra en Loek Habbema gaven op Rtlnieuws.nl drie reden waarom je af en toe best in de zon mag zitten.

1. Rustige huid

Symptomen van psoriasis, acné en eczeem kun je een beetje verlichten met een gezonde dosis zonnestralen. “Veel huidaandoeningen worden rustiger door de zon. Dat komt doordat je immuunsysteem het wat rustiger aandoet dankzij zonlicht, dus je huid wordt er rustiger van”, zegt Gaastra.

2. Goed tegen stress

"UV-straling zorgt er voor dat je minder gespannen bent", zegt Gaastra. “Door het zonlicht maak je stofjes aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest gaat voelen. Daardoor daalt je bloeddruk, en dan ga je je beter voelen.”

Dat terrasje is dus niet alleen gezellig, maar ook gewoon goed voor je.

Article continues after the ad

3. Vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan krachtverlies in de spieren, breekbare botten en een tekort aan energie veroorzaken. En zeker in- of rond de overgang, speelt dat tekort op.

“Een kwartier per dag is al voldoende voor de aanmaak van vitamine D”, zegt Habbema. “Maar je moet er wel op letten dat je dat haalt.”

 

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang, zo herken je het

Voorzichtig

De nadelen van de zon op je huid, zijn er natuurlijk ook. Daar hameren deze dermatologen dan ook op. Habbema: “Ik zou heerlijk genieten van de zon, maar smeer je vooral ook in met voldoende zonnebrandcrème en zoek de schaduw op. Een kwartiertje zon per dag is echt voldoende.”

Goed om te weten:

Ook zijn collega Gaastra waarschuwt voor de risico’s: “Het algemene advies is toch wel om de zon te mijden. In de schaduw krijg je ook genoeg zonlicht op je huid. En ga niet de zon in als de zon op z’n hoogste punt staat.”

Beeld: iStock. Bron: Libelle.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in