Marlene Dietrich
Marlene Dietrich

Albasten huid, scherpe zwarte eyeliner en rode lipstick – zó chique en klassiek.

Coco Chanel werd beroemd in de tijd waarin Hollywoodsterren grote invloed hadden op make-up trends. Denk aan Marlene Dietrich met haar volmaakt getekende lippen, Greta Garbo's scherpe wenkbrauwen of Katherine Hepburn met haar gepoederde, aangezette jukbeenderen.

Article continues after the ad

Op de gloriejaren van de zwart-wit films vormen de inspiratie van Le Noir et Blanc de Chanel (hier Coco met Jeanne Moreau in 1960). Dit is de nieuwe make-up lijn die is gemaakt door Lucia Pica, de Global Creative Director for Make-up and Colour. De collectie bestaat uit poeders, gloss en stains die een variatie zijn op de twee niet-kleuren waar Coco haar imperium op bouwde: zwart en wit.

Het zijn de kleuren van het begin van de cinema (dit is Ava Gardner), maar ook van het marmer in het weeshuis waar Coco opgroeide, de kleuren van de habijten van de nonnen die haar les gaven en van de moderne kunst waar ze dol op was. "Zwart heeft alles,' zei ze. "Wit ook. Hun schoonheid is absoluut. Samen vormen ze volmaakte harmonie."

Pica verzachtte het palet met iets wat nog het meest lijkt op vijftig tinten sepia, met zilver, nevel en grijs. Met bijzondere effecten: Rouge Coco Gloss in Laque Noire lijkt zwart in het flesje, maar kleurt als stain kersenrood op de lippen. En Noir Suprême is een oogschaduwpalet met kleuren als tin, bordeaux, koper en bruin waar ook wat zwart in lijkt te zitten.

De 'absolute kleuren' van Coco komen terug in een wit oogpotlood om de binnenste ooghoek uit te lichten...

...en in een zwarte, zware mascara voor wimpers à la Bette Davis.

De ster van Le Noir et Blanc is Le Gel Pailléte, een heldere bodygel met zilveren vlekjes voor een decolleté dat beeldig het licht vangt. "Het wordt opgenomen door je huid," zegt Pica. "En tegelijk ligt de sprankeling erboven als een aura, voor glamour zoals in de film. De vrouw die ik dit zie dragen is sterk en beschikt over veel zelfvertrouwen. Wat goed beschouwd heel erg Coco Chanel is."

Foto's © ANP, Chanel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in