Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon dat huid, botten, vaten, gewrichten, spieren, pezen en slijmvliezen soepel, stevig en elastisch houdt. Door de afname van dit hormoon wordt de huid droger, dunner en minder elastisch, waardoor er meer rimpels ontstaan.

Zou hormoonsuppletie dit kunnen voorkomen? We vroegen het huidtherapeut Annelijn van Ierland.

Huidtherapeut en wetenschappelijk onderzoeker Annelijn van Ierland van Skin kliniek: ‘De huid wordt doorgaans van binnenuit gehydrateerd door de aanwezigheid van waterbindende stoffen zoals hyaluronzuur. Die worden aangemaakt door oestrogenen.

Door de afname van oestrogenen verminderen deze waterbindende stoffen, neemt het collageen- en elastinegehalte in de huid af en wordt de huid droger en minder dik.

Uit onderzoek blijkt dat vanaf de menopauze de hoeveelheid collageen jaarlijks met 2,1 procent afneemt.’

Article continues after the ad

Helpen hormonen als bron van jeugd?

Van Ierland: ‘Het is een afweging die ieder voor zich moet maken. Hormonen kunnen helpen om huidveroudering tegen te gaan, maar ik vraag me wel af of dit opweegt tegen de bijwerkingen en risico’s.

Dan kun je wellicht beter peelings en laserbehandelingen doen. Die verbeteren de huidconditie en versterken het collageen, waardoor het proces van verouderen wordt vertraagd.’

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in