Weg met dat trekkerige gevoel!

In de herfst voelt je huid vaak strakker en droger aan door de lagere temperatuur. Herfsthuid-symptomen variëren van een iets drogere huid tot een permanente grauwsluier en blozende konen. Je huid kan trekkerig aanvoelen en zelfs een beetje jeuken. Waarom eigenlijk? Dat leggen we hier uit. Met een paar tips om je huid een handje te helpen.

Het komt door een verzwakte huidbarrière, het natuurlijke afweersysteem in de opperhuid. Als deze bovenste beschermlaag kwetsbaar wordt en een beetje barst, ontsnapt er gemakkelijk (huid eigen) vocht en vet. 

Deze maanden moet je huid zich continu aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Van de koude buitenlucht, naar de warme, droge lucht van de verwarming. Op frisse dagen, vertraagt ook de doorbloeding van je lichaam. Dat zie je terug in een doffe teint, maar het heeft ook invloed op je huidconditie.  Een snelle bloedcirculatie zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen op de juiste plek in je lichaam terecht komen. Als dat tempo afneemt, raakt je huid minder goed doorvoed.

De remedie? Extra aandacht voor de huid. Gebruik milde verzorgingsproducten die zowel hydrateren (vocht) als voeden (vet). Plantaardige, helende oliën doen het goed in deze tijd van het jaar. 

Een gevoelige huid die uit balans is, veroudert sneller dan een gezonde huid. Temper de onrust in je huid zo snel mogelijk. Als je huid strakker aanvoelt, meteen smeren.

Als laatste tip: Vermijd geparfumeerde crèmes en zorg dat je altijd een SOS-tubetje bij je hebt.