De basis voor een stralende look begint bij de juiste foundation. Gebruik het op de juiste manier en het geeft je die 'natural glow' of ga juist voor een extravagante look en gebruik je foundation als startpunt daarvoor.

Een frisse, heldere gloed. Vlekkeloze, egale teint. Gladder oppervlak. Satijnzachte finish. Makkelijk aan te brengen. Mat waar het mat moet zijn. Comfortabel gevoel. Urenlang plezier van het resultaat. En bovenal: een natuurlijke huidstraling. Zie hier een handjevol wensen die vrouwen, ongeacht hun leeftijd, opnoemen als er naar hun verwachtingen van De Perfecte Foundation wordt gevraagd.

Geen pannenkoekengezicht

Beautymerken zijn voortdurend bezig nog betere formules te ontwikkelen – en met succes. Alle nieuwkomers doen gelukkig allang niet meer denken aan de beruchte, vettige en stroeve pancake foundations van de jaren tachtig. Het zijn stuk voor stuk lichtgewichten die precies de juiste dekking geven, maar dan op een luchtige, transparante manier. Zowel de vloeibare als poederfoundations versmelten als een tweede huid zodat er geen zichtbare waas achterblijft. Je eigen huid blijft erdoor heen schijnen, er ontstaat geen masker.

Een ander goed argument voor wie nog niet overtuigd is van de verfraaikunsten van een foundation: als de huid een onberispelijke egale uitstraling heeft, komt alle overige make-up (ogen, lippen) veel mooier over. Foundation is dan een uitstekende manier de huid direct van die begeerlijke (jeugdige) stralende je-ne-sais-quoi gloed te geven.

Do's en don'ts

Do: Van vloeibaar tot compact, losse poeder of een mousse: voor alle texturen geldt de bekende ‘less is more’ foundationwet. Dankzij de vernieuwde formules is er ook maar weinig nodig om de huid snel een onberispelijke uitstraling te geven. 

Do: Breng liever later nog wat meer aan, laag op laag, dan in één keer teveel. Voor de meeste versies geldt dat een paar stippen – voorhoofd, kin, elke wang één – voldoende is voor het gehele gezicht.

Don't: Breng een foundation niet extra dik aan op rode plekjes of pigmentvlekken. Daar zijn concealers voor ontwikkeld, of speciale camouflerende foundationformules die zulke imperfecties doelgericht aanpakken.

Don't: Andere faux-pas: gebruik foundation nooit voor een zonnige of gezonde gloed. Daar zijn veel andere goede producten voor ontwikkeld, zoals zelfbruiners voor het gezicht of bronspoeders, zoals die van Carita, Guerlain en Sisley bijvoorbeeld.

BB of CC?

Een BB Cream (Blemish Balm) is geen foundation. Dit is bovenal een huidverzorgingsproduct met make-up eigenschappen, terwijl een foundation in eerste instantie als make-up dient, ookal bevat het tegenwoordig veel huidverzorgende werkstoffen. Een foundation kan niet een dagcrème vervangen, een BB Cream wel.

Inmiddels zijn er ook CC Creams verkrijgbaar. Dit zijn colour correctors die de ondertoon van de teint op een subtiele natuurlijke manier corrigeren waardoor er een algehele, meer heldere gloed verschijnt. Ze hydrateren ook, én beschermen tegen UV-straling maar zijn niet zo dekkend als een BB.

Een CC is dan ook een goede basis ónder de foundation. Chanel CC Cream Complete Correction SPF 30 (€ 65/50 ml) en de Instant Complexion Enhancer van Max Factor (€ 13,99/30 ml) zijn twee goede opties.

Je huid en teint (lijntjes, dofheid, pigmentvlekjes) veranderen of verslappen (uitdijende kaaklijn, overhangende oogleden). Ook zal langzaam het volume van lippen, wimpers en wenkbrauwen slinken.

Maar daar kun je prima je make-up op aanpassen. In vijf delen laten we je zien hoe je er binnen 10 minuten 10 jaar jonger uitziet.

Waarschijnlijk weet je intussen uitstekend welke kleuren en make-upproducten wonderen voor je doen - en welke je beter links kunt laten liggen. Toch kan het zomaar gebeuren dat een vaste make-uproutine op een dag niet meer voldoet.

Deel 2: Weergaloze wenkbrauwen 

Iedere make-upexpert weet: wenkbrauwen maken de vrouw. Zowel de vorm als kleur kunnen enorm bepalend zijn voor je algehele uitstraling.

Als ze in de loop der jaren verdunnen, kun je ze aanvankelijk bijtekenen met een potlood of ‘de gaten’ opvullen met poeder.

Een brow gel is meer geschikt om een rommelig rijtje netjes te strijken, niet zozeer om op te vullen.

Maak ze in elk geval nooit te donker, dat versterkt een harde uitstraling: hooguit één tintje dieper dan je haarkleur.

Blijven er steeds minder haartjes over? Je kunt kiezen voor (semi-)permanente make-up, zoals de professionele technieken als micro-blading of 3D hairstrokes.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Beeld: iStock

 

‘t Is altijd even een werkje, je make-upkwasten schoonmaken. Nu blijkt het zó eenvoudig te kunnen, makkelijker dan dit wordt het niet.

Wie make-upkwasten gebruikt, weet: ze moeten regelmatig worden schoongemaakt. Maar het is gedoe. Sopje hier, badje daar, druppeltje zus, voorzichtig deppen… Echter, deze manier – aangedragen door een vrouw op Mail Online – is zo eenvoudig, dat haar tip meteen viral ging onder beautyfans.

Wasmachine

‘Mensen zullen geschokt reageren, maar ik doe mijn kwasten in de wasmachine’, schreef ze. ‘Ik laat ze wel eerst even weken in een zeepoplossing, maar dan gaan ze in een dichtgeknoopte kussensloop de wasmachine in, op de meest delicate stand. Ze komen er smetteloos uit en er is er nog nooit een uit elkaar gevallen. En mocht dat wel gebeuren, dan is dat oké. Ik houd in ieder geval veel tijd over.’

Briljant idee, wij gaan het proberen. Jij?

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in