De basis voor een stralende look begint bij de juiste foundation. Gebruik het op de juiste manier en het geeft je die 'natural glow' of ga juist voor een extravagante look en gebruik je foundation als startpunt daarvoor.

Een frisse, heldere gloed. Vlekkeloze, egale teint. Gladder oppervlak. Satijnzachte finish. Makkelijk aan te brengen. Mat waar het mat moet zijn. Comfortabel gevoel. Urenlang plezier van het resultaat. En bovenal: een natuurlijke huidstraling. Zie hier een handjevol wensen die vrouwen, ongeacht hun leeftijd, opnoemen als er naar hun verwachtingen van De Perfecte Foundation wordt gevraagd.

Geen pannenkoekengezicht

Beautymerken zijn voortdurend bezig nog betere formules te ontwikkelen – en met succes. Alle nieuwkomers doen gelukkig allang niet meer denken aan de beruchte, vettige en stroeve pancake foundations van de jaren tachtig. Het zijn stuk voor stuk lichtgewichten die precies de juiste dekking geven, maar dan op een luchtige, transparante manier. Zowel de vloeibare als poederfoundations versmelten als een tweede huid zodat er geen zichtbare waas achterblijft. Je eigen huid blijft erdoor heen schijnen, er ontstaat geen masker.

Article continues after the ad

Een ander goed argument voor wie nog niet overtuigd is van de verfraaikunsten van een foundation: als de huid een onberispelijke egale uitstraling heeft, komt alle overige make-up (ogen, lippen) veel mooier over. Foundation is dan een uitstekende manier de huid direct van die begeerlijke (jeugdige) stralende je-ne-sais-quoi gloed te geven.

Do's en don'ts

Do: Van vloeibaar tot compact, losse poeder of een mousse: voor alle texturen geldt de bekende ‘less is more’ foundationwet. Dankzij de vernieuwde formules is er ook maar weinig nodig om de huid snel een onberispelijke uitstraling te geven. 

Do: Breng liever later nog wat meer aan, laag op laag, dan in één keer teveel. Voor de meeste versies geldt dat een paar stippen – voorhoofd, kin, elke wang één – voldoende is voor het gehele gezicht.

Don't: Breng een foundation niet extra dik aan op rode plekjes of pigmentvlekken. Daar zijn concealers voor ontwikkeld, of speciale camouflerende foundationformules die zulke imperfecties doelgericht aanpakken.

Don't: Andere faux-pas: gebruik foundation nooit voor een zonnige of gezonde gloed. Daar zijn veel andere goede producten voor ontwikkeld, zoals zelfbruiners voor het gezicht of bronspoeders, zoals die van Carita, Guerlain en Sisley bijvoorbeeld.

BB of CC?

Een BB Cream (Blemish Balm) is geen foundation. Dit is bovenal een huidverzorgingsproduct met make-up eigenschappen, terwijl een foundation in eerste instantie als make-up dient, ookal bevat het tegenwoordig veel huidverzorgende werkstoffen. Een foundation kan niet een dagcrème vervangen, een BB Cream wel.

Inmiddels zijn er ook CC Creams verkrijgbaar. Dit zijn colour correctors die de ondertoon van de teint op een subtiele natuurlijke manier corrigeren waardoor er een algehele, meer heldere gloed verschijnt. Ze hydrateren ook, én beschermen tegen UV-straling maar zijn niet zo dekkend als een BB.

Een CC is dan ook een goede basis ónder de foundation. Chanel CC Cream Complete Correction SPF 30 (€ 65/50 ml) en de Instant Complexion Enhancer van Max Factor (€ 13,99/30 ml) zijn twee goede opties.