’s Winters kan een peeling precies zijn wat je huid nodig heeft. Een goede peeling maakt de huid fijner, zachter, frisser en heeft soms zelfs een verjongend effect.  

Na een peeling krijgt een doffe, grauwe winterhuid weer glans en veerkracht. Door het verwijderen van de dode huidcellen in de bovenste laag van de huid kan de huid weer ademen en verzorgingsproducten opnemen. In de flinterdunne hoornlaag die met een peeling wordt verwijderd, zitten miljoenen afgestorven huidcellen, corneocyten, die ongemerkt de huid verlaten zodra er nieuwe cellen zijn aangemaakt.

Een peeling is een soort gecontroleerde huidbeschadiging, waardoor de celvernieuwing wordt geactiveerd. De huid herstelt zichzelf en raakt zodoende in een betere conditie. Naarmate de jaren vorderen, verloopt dit natuurlijke vernieuwingsproces steeds trager, wat uiteindelijk ook de activiteit van de overige huidfuncties beïnvloedt. Vernieuwt de tienerhuid zich gemiddeld elke twee weken; richting de veertig gebeurt dat nog maar om de dertig tot veertig dagen. 

Waarom peelen? 

Een peeling kan de huidstructuur verbeteren (meer verfijnd, minder grove poriën), maar ook de huidtextuur veranderen (gladder, zachter). Een peeling zorgt in ieder geval direct voor een frissere, heldere teint. Afhankelijk van de formule en concentratie kunnen peelings ook een gunstige invloed hebben op de aanmaak van collageen en de natuurlijke vochtbalans in de huidlagen verbeteren. In dat geval kan een peeling de huid ook, op lange termijn, steviger, dikker en voller maken – het jeugdige ‘plump up’ effect. 

In kuurverband bij een kliniek kan een intense, sterk geconcentreerde peeling nog dieper inwerken en een groots anti-agingresultaat geven: van de vermindering van fijne lijntjes en rimpels tot de aanpak van hyperpigmentatie. Regelmatig de huid exfoliëren heeft sowieso één groot voordeel: door het opgestapelde laagje ‘oude huidcellen’ uit de weg te ruimen, kunnen de werkstoffen uit de dagelijkse verzorgingsproducten de huidlagen makkelijker bereiken. 

De ene peeling is de andere niet

‘Peeling’ is een verzamelnaam voor alle producten en behandelingen die de huid exfoliëren. Dat kan verwarrend zijn, want de ene peeling is de andere niet. Sommige huidverzorgingproducten voor thuisgebruik met het woord 'peeling' in de naam, zoals een enzympeeling, bevatten milde exfoliërende werkstoffen. Deze zijn mild genoeg voor elke dag. Maar wanneer het product een hoge concentratie zuren bevat, is maximaal één keer per week aanbevolen.

Er zijn al diverse peelingproducten voor thuis, die zijn geïnspireerd op professionele behandelingen. Zij bevatten dan ook een hogere dosis zuren. Deze formules zijn echter vooralsnog niet te vergelijken met de intensieve peelings die uitsluitend door medische professionals mogen worden toegepast, zoals de sterke anti-agingpeeling met tri-chloorazijnzuur (TCA-peeling). 

Voordat je een peeling probeert, zowel thuis als bij een expert, is het goed te weten wat de verschillen, resultaten en bijwerkingen zijn. Informeer vooraf ook bij een expert welke thuispeeling voor jou geschikt zou kunnen zijn.

Soorten peeling

Chemische peelings zijn gebaseerd op zogeheten 'zuren' die de afgestorven huidcellen losweken. Afhankelijk van de molecuulstructuur van de zuren en de concentraties kunnen deze aan de oppervlakte werken maar ook dieper in de huidlagen doordringen om bepaalde huidfuncties aan te wakkeren (aanmaak collageen, hyaluronzuur). 

Enzympeelings hebben vaak een plantaardige basis van papaja- of ananasextract of rijst. Ze zijn milder dan peelings op basis van zuren en kunnen daarom ook gebruikt worden voor een gevoelige huid. De enzymen verbreken de verbindingen van de cellen, waardoor deze 'oplossen', maar ze dringen niet door in de huidlagen. Het zijn vaak poeders of maskers, die enkele minuten op de huid moeten inwerken om een frisse gloed te geven. 

•Bij mechanische peelings worden de huidcellen op een gecontroleerde wijze van het oppervlak 'geschuurd'. Dat kan zowel handmatig (scrubkorrels) gebeuren of met een apparaat en kristallen, zoals bij microdermabrasie. Deze peelingmethode werkt voornamelijk aan het huidoppervlak. 

Invloed pH-waarde

Bij een peeling is altijd voorzichtigheid geboden, want de huid kan er ook door beschadigd raken. Het is van belang dat een peelingproduct de natuurlijke beschermfunctie (huidbarrière) in balans houdt. Hiervoor moet de pH-waarde van de huid optimaal blijven.

Zuren laten de pH-waarde van de huid dalen. Dit heeft invloed op zowel de werking als het resultaat van de peeling. Als de pH-waarde tijdens het peelingproces rond of boven 4,5 blijft, zullen de zuren voornamelijk de huidcellen verwijderen, de opperhuid hydrateren en het oppervlak verfijnen. Deze werking is toegestaan voor de peelingproducten voor thuis.

Bij hoge concentraties zuren en een lagere pH-waarde kan weliswaar een intensievere huidverbetering bereikt worden, maar zijn er ook bijwerkingen: een branderig gevoel, roodheid en snellere vervelling van de huid. Dit type peelings mag dan ook uitsluitend in een salon of kliniek door een professional worden uitgevoerd. Om een idee te geven: bij professionele peelings mag glycolzuur in concentraties tot 70 procent gebruikt worden; in thuisproducten mag dit maximaal 10 procent zijn. 

Extra bescherming 

Thuispeelings zijn weliswaar milder dan professionele peelings, maar niet zo onschuldig als ze lijken. In de periode dat \je een peelingproduct gebruikt, is het belangrijk de huid elke dag optimaal te beschermen tegen UV-straling (SPF30 of SPF50). Ook als het bewolkt is , moet je de huid rijkelijk verzorgen met voedende crèmes die het herstel bevorderen.

Zo'n tien dagen voorafgaand aan en na een intensieve peeling in een kliniek mag u zeker niet onbeschermd zonnen of onder de zonnebank, want dan kunnen er blijvende huidbeschadigingen optreden, zoals pigmentstoringen. De periode voordat je een professionele peeling laat doen, is het ook aan te raden thuis vast te starten met een mild exfoliërend product, bijvoorbeeld als nachtverzorging. Zo kan de huid alvast wennen.

Een mooie make-up begint bij de basis. Met de perfecte foundation krijg je dat egale, frisse effect waardoor je er heel natuurlijk uitziet. Haal met deze F-files het beste uit je foundation.

We zouden eigenlijk de hele dag bij kaarslicht moeten zitten, want dat is verreweg het meest flatterende licht voor een stralende, gladde huid. Het zachte schijnsel werkt als een optisch filter: het verdoezelt fijne lijntjes en roodheid en geeft de huid een rustige, egale uitstraling.

Met het laag-op-laagprincipe kun je elke huid verfraaien zonder dat er een ‘opgemaakt’ gezicht ontstaat. We hebben immers allemaal een hekel aan het pancake-effect. Maar die tijd ligt gelukkig echt ver achter ons.

Perfect match

Het blijft uiteraard belangrijk om de juiste tint te kiezen: niet te licht en niet te donker en passend bij je ondertoon.

Een lichte, blanke huid die niet snel bruin wordt, heeft vaak een koele, roze ondertoon; een licht getinte, olijfkleurige huid een warme, meer beige ondertoon.

Twijfel je welke ondertoon jij hebt? Lees dan dit artikel even

Daarnaast adviseren make-upexperts dat we niet jarenlang dezelfde foundation moeten blijven gebruiken. Zowel de conditie als de kleur van onze huid verandert immers. Zelfs per seizoen: aan het eind van de zomer heb je doorgaans een andere teint dan eind winter.

Basisregels voor foundation

Of je nu 35, 44 of 50 bent, iedere vrouw streeft naar hetzelfde perfecte huidbeeld: stralend, gelijkmatig en fris. Hoe bereik je dat?

Breng altijd eerst een verzorgende basis aan op een schone huid. Op een goed gehydrateerde ondergrond pakt alle overige huidmake-up altijd beter.

Je kunt starten met je favoriete dagcrème of moisturizer of, als je specifieke corrigerende wensen hebt, ook met een primer. Vanzelfsprekend kies je de basislaag, de primer (een soort van grondverf) die aan jouw huidwensen voldoet.

Eerst je dagverzorging aanbrengen kan ook, een minuut wachten en dan een dun laagje primer eroverheen. Voor alle huidmake-up geldt altijd: less is more. Meer gebruiken verhoogt de kans dat het gaat opstapelen en korrelig wordt.

Laag op laag

Als de basislaag erop zit, volgt de foundation – waar nodig. Vaak is een stip op de wangen, kin en voorhoofd voldoende. Zie je daarna nog plekjes die een extra cover-up nodig hebben, dan gebruik je op die plekjes concealer in exact dezelfde tint.

Daarna kun je de blusher aanbrengen: een gel of crème kan direct na de foundation, die versmelten als een tweede huid.

Gebruik je een poederblusher, wacht dan tot de foundation is ingetrokken, zodat je vlekkerige ‘appelwangetjes’ voorkomt.

Afpoederen

Een essentiële finishing touch die vaak wordt overgeslagen: afpoederen met een transparante losse poeder.

‘Poeder is voor elke vrouw onmisbaar; het fixeert de make-up, versterkt een stralende, dauwachtige gloed en vervaagt grove poriën,’ zegt Jaqueline Bakker van Sensai.

‘Druk de poederkwast gerust wat steviger op de huid, zodat je de poeder als het ware in de poriën duwt. Daarna waaier je de kwast licht uit om het overtollige poeder eraf te strijken.

Kies de juiste foundation

Jaren geleden had je de keuze uit drie texturen: vloeibaar, een compacte crème of stick en een poederfoundation (minerale poeder). Inmiddels zijn er ook serumfoundations (waterachtig), cushion compacts (vloeibaar in spons), gelachtige texturen en zelfs mousse-foundations.

 • In principe geldt dat je voor een droge huid beter een crème of vloeibare foundation op oliebasis kunt kiezen.
 • Voor een vettere huid, die snel glimt, zijn formules op waterbasis, mousse of een poederfoundation met een talgabsorberende werking beter.

Overigens valt een BB-crème niet in de categorie foundations. Dat zijn getinte dagcrèmes met een extra verzorgende werking en sterke dekking. Gebruik je een BB, dan is zowel een dagcrème als foundation overbodig.

Ook voor de applicatie geldt: wat vind je prettig? De een zweert bij het losjes uitstrijken met de vingertoppen, de ander kan niet zonder een sponsje of kwast. Professionals zijn vaak fan van de laatste, ook vanuit hygiënisch oogpunt.

3 snelle foundation-fix-tips

1. Snel last van een vermoeide, vale uitstraling?

Meng ’s ochtends een druppeltje vloeibare highlighter door je foundation en je behoudt een heldere glow tot in de late uurtjes.

Aanraders: Touche Éclat Glow Shot van Yves Saint Laurent en de roségoudkleurige Beauty Light Wand highlighter van Charlotte Tilbury voor een Hollywoodwaardige gloed.

2. Is de huid onder je ogen droog of kreukelig?

Kijk dan uit met concealer: een crèmetextuur kan in de plooitjes trekken. Breng altijd eerst een hydraterende oogverzorging aan of meng een druppeltje (vloeibare) concealer door de oogcrème.

3. Plaatselijk highlights aanbrengen om aan het einde van de dag je teint op te frissen?

Zet een stip op de gladste delen die van nature licht vangen, zoals de bolling van je wangen richting de jukbeenderen. Blijf wel uit de buurt van fijne lijntjes en kraaienpootjes – glans zet ze onherroepelijk in de spotlights. Ook het voorhoofd heeft geen highlight nodig.

Handig voor onderweg: de highlight-stick Météorites Baby Glow Touch van Guerlain.

Gebruik je vaak een kwast of sponsje? Reinig deze na elke applicatie met een speciale kwastreiniger, zodat er geen bacteriën achterblijven.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Yoga voor je gezicht? Jazeker! En dat gaat echt wel even verder dan wat ‘gekke bekken trekken’. Gary Sikorski is de oprichter van Happy Face Yoga, hij zweert bij een goede work out voor een jonger ogend gezicht.

Volgens Sikorski zie je al resultaat na een maand of twee. De zogenoemde weerstandstraining voor de spieren in je gezicht zorgt voor een optische facelift. Door de spieren net onder je huid en op de plekken waar vet zich ophoopt te trainen, krijgen rimpels minder kans.

Bij 27 proefpersonen die 8 weken lang elke dag een halfuurtje gezichtsyoga deden en daarna nog 12 weken om de dag, was het resultaat onmiskenbaar. Hun huid oogde gezonder en steviger en de gezonde blos op de wangen deed ook wonderen.

De voor- en nafoto’s leken wel ge-photoshopt.

Experts stellen dat je met de goede work-outs zelfs minder fillers nodig hebt voor hetzelfde resultaat óf dat het resultaat van de fillers juist veel beter is. Niets te verliezen dus!

Op Gwyneth Paltrows online platform Goop deelde hij deze 4 oefeningen. Let wel, je ziet echt pas na een paar weken resultaat en je levensstijl (roken, drinken, zon) is ook van invloed, maar dit lijkt ons typisch een gevalletje baat het niet dan schaadt het niet.

1. THE ADVANCED FACE FIRMER

Goed om heel je gezicht te trainen en dan voornamelijk de drie belangrijkste spiergroepen in je gezicht (net boven je oren/kaken, om je ogen en je wangen). Deze oefening werkt het beste als je ligt (en er verder ook niemand in de buurt is, want het ziet er wel een béétje gek uit).

 1. Maak een grote ‘O’met je mond en ‘vouw’ je onder- en bovenlip over je tanden.
 2. Lach met je mondhoeken, je voelt de spieren om je jukbeenderen nu echt aantrekken.
 3. Plaats je handpalmen op je wangen met je pinkjes rustend op de hoeken van je ogen. Druk vervolgens met je vingers op beide slapen. Trek je vingers omhoog, richting de achterkant van je hoofd. Hiermee trek je de hoeken van je ogen omhoog en naar buiten.
 4. Doe je ogen dicht en steek je kin naar voren. Je voelt nu de druk op je ooghoeken toenemen en je wangen worden ook aan het werk gezet.
 5. Houd 20 seconden vast en laat los.

Herhaal 3 keer.

2. THE HAPPY FACE LIFTER

Goed voor de bloedcirculatie in de spieren van je gezicht, nek en schedel. Daarnaast is deze oefening goed als ‘stress-reliever’ en goed voor je vitaliteit. Deze oefening heeft staand het beste resultaat.

 1. Maak een grote ‘O’met je mond en ‘vouw’ je onder- en bovenlip over je tanden.
 2. Lach met je mondhoeken, je voelt de spieren om je jukbeenderen nu echt aantrekken.
 3. Sluit je ogen en rol met je oogbol omhoog. Maak de ‘O’ met je mond nu zo klein mogelijk. Lach weer met je mondhoeken, je wangspieren gaan goed aan het werk en buig je hoofd langzaam naar achteren.
 4. Span je buik- en bilspieren aan, richt je borst naar boven.
 5. Til langzaam je handen boven je hoofd en bedenk je dat je al die 57 gezichtsspieren naar het plafond trekt. Adem diep in en uit.
 6. Houd 30 seconden vast.
 7. Adem uit en laat je handen weer zakken en buig je hoofd weer voorover.

Doe deze oefening twee keer per dag, bijvoorbeeld als je net wakker bent en vlak voordat je naar bed gaat.

3. THE JAW AND NECK FIRMER

Goed voor het versterken van de spieren rondom je kin. Helpt goed tegen zakkende wangen en die vermaledijde rimpels in je nek, daarnaast worden je kaakspieren er sterker van.

 1. Begin met een een grote glimlach
 2. Doe je mond open en maak een ‘aaaah’ geluid. Vouw je onderlip naar binnen. Steek je kaak naar voren.
 3. Maak met je kaak een soort van ‘scheppende’ beweging, en til je kin op naar de lucht. Hierdoor laat je je hoofd naar achteren zakken.
 4. Doe je kaak nu 10 x open en dicht. Bij de laatste keer moet je kin bijna naar het plafond wijzen.
 5. Houd deze positie 20 seconden vast.

Herhaal twee keer.

4. THE CHEEK LIFTER

De zwaartekracht ‘trekt’ als het ware onze wangen naar beneden. Met deze oefening keer je dat effect om. En je bovenlip heeft er ook profijt van.

 1. Maak een grote ‘O’met je mond en ‘vouw’ je onder- en bovenlip over je tanden.
 2. Lach met je mondhoeken, je voelt de spieren om je jukbeenderen nu echt aantrekken.
 3. Plaats je wijsvingers zachtjes op de bovenkant van je wangspieren, net onder je ogen. Ontspan je wangen.
 4. Lach nu nog een keer en visualiseer dat je je spieren omhoog duwt richting je ogen. Dit was één push up.
 5. Doe nog 10 van deze push-ups.
 6. Na de laatste ‘push-up’ houd je je wangspieren zo hoog mogelijk.
 7. Laat je wijsvingers over je schedel trekken. Zo ‘trek’ je je wangspieren nog verder omhoog.
 8. Houd 20 seconden vast terwijl je omhoog kijkt richting je vingers.
 9. Span je bilspieren samen, geloof het of niet, maar daardoor trekken ook je gezichtsspieren weer strakker aan.
 10. Laat los en ontspan.

Herhaal 3 keer.

Veel succes!

Bron: Goop.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in