Nouveau's Wies hoort haar vriendinnen regelmatig over dunner wordend haar. 'Waar is die weelderige bos van vroeger?' De grootste boosdoener van al dit haarleed is de veranderde hormoonhuishouding.

Door de overgang produceer je tot wel 80 % minder oestrogeen dan dat je gewend was. en laat dat nou nét het stofje zijn dat zorgt voor een volle bos haar en een gezonde blos op je wangen. 

Article continues after the ad

Ook de jaren föhnen, verven en wassen gaan tellen. Bij 'gewoon' haarverlies tijdens de overgang mag je 50 tot 100 haren per dag verliezen. dat je haar dunnen wordt, wil niet zeggen dat je kaal wordt. Dat de één er meer last van heeft dan de ander, is gewoon een kwestie van genen.

Vitaminen B3, B6 en B12 lijken te helpen tegen broos en dunner wordend haar, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor, is er niet. 

Goed om te weten over haaruitval in de overgang:

Je bent niet de enige met haarverlies.

Naar schatting heeft 40 % van de vrouwen na de overgang er last van.

Stress, schildklierproblemen, crash diëten en medicijngebruik kunnen ook de oorzaak zijn van haarverlies.

Gebruik zoveel mogelijk 100% natuurlijke haarproducten en in elk geval shampoo zonder sulfaat. Kijk naar het BDIH keurmerk.

Was en föhn niet te warm.

Vaak wassen is juist wel goed, mits er uitsluitend een natuurlijke shampoo wordt gebruikt, omdat het de haarschubben sluit. Minimaal 3 x per week.

Voor een consult bij een tricholoog of haarkliniek is geen verwijzing nodig, de kosten worden ook niet door de verzekering vergoed.

Gezonde en gevarieerde voeding kan het broos worden van het haar vertragen. Haar bestaat uit keratine, wat weer uit het eiwit cysteïne bestaat.

Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom is het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel heel zinvol, zoals paksoi, broccoli, kool, en asperges. Eet verder veel fruit, noten en eiwitten uit bijvoorbeeld vis en kip. 

In de Nouveau-rubriek Wies Goes Ageless praat Wies verder met Dylan Kok, haarspecialist bij de haarkliniek. Nu in de winkel!

Beeld: Unsplash. Tekst: Wies Verbeek.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in