Een onderzoek uit 2013 toont aan dat vrouwen die jonger worden geschat dan ze daadwerkelijk zijn, opvallend vaak een lage bloeddruk hebben en waarschijnlijk ook langer leven. Dit kun je zelf doen om je bloeddruk te verlagen.

Hoofdauteur van het onderzoek, Dr. David Gunn: ‘Mensen met een hoge bloeddruk hebben niet zozeer meer rimpels, maar wel sneller last van een verzakte huid.’ En daardoor lijk je snel ouder dan dat je daadwerkelijk bent.

More content below the advertising

Hoge bloeddruk of hypertensie wordt wel een sluipmoordenaar genoemd, omdat je hart- en vaatziekten kunt hebben zonder dat je het merkt – en dus verrast kunt worden door een beroerte of hartaanval. Een lage bloeddruk is daarom ook van levensbelang.

Zorg dat je deze voeding binnen krijgt

Volgens Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwen Academie kun je met voeding al een grote slag slaan als je je bloeddruk wilt verlagen.

Haar belangrijkste advies: eet meer groenten. Probeer aan 5 ons per dag te komen en varieer naar hartenlust. Vooral vezelrijke groenten zijn een weldaad voor je hart, ze verlagen ook ontstekingen in je lichaam en houden je cholesterol in bedwang.

Ook belangrijk: Vezelrijke groenten geven je sneller een ‘vol’ gevoel en ze geven hun energie gelijkmatig af. Daardoor heb je minder snel trek.

Bieten

Ze zitten vol nitraat, dat kan helpen bij het krijgen van een lagere bloeddruk.

Fruit

Eet twee a drie stuks fruit per dag. Vooral rood fruit is goed voor je bloeddruk. De kalium en het magnesium in bananen staan bekend om hun vaatverwijdend effect.

Lijnzaad en chiazaad

Neem bij je ontbijt of in een smoothie wat lijnzaad of chiazaad. Boordevol vezels en omega 3-vetzuren die een bloeddrukverlagend effect hebben. Bouw het gebruik langzaam op.

Eieren

Eieren eten blijkt veel minder ongezond dan we altijd dachten. In het eiwit zit een stofje dat je bloeddruk verlaagt. Het gaat hier wel om gezonde, biologische eieren.

Cacao

Fijn! Rauwe cacao is een van de beste anti-oxidanten ter wereld door de grote hoeveelheid flavonolen en magnesium. Hoe puurder, hoe beter.

Kurkuma

Kurkuma is echt een wonderwortel. Het werkt enorm ontstekingsremmend, maar ook vaatverwijdend en helpt daardoor je bloeddruk verlagen.

Spirulina

Een alg met enorm veel plantaardige eiwitten, magnesium en gezonde vetzuren. Je kan het in supplementvorm vinden bij veel natuurwinkels.

En wat kan je verder doen om je bloeddruk te verlagen? De Hartstichting raad aan om regelmatig je eigen bloeddruk te meten. Blijf je onder de 140/90?  Prima, houden zo!

Wat kun je zelf doen

  • Stoppen met roken
  • Gezond eten en de hoeveelheid zout in je voeding beperken
  • Afvallen bij overgewicht
  • Voldoende bewegen (het liefst minimaal een half uur per dag)
  • Leer omgaan met spanningen en stress

Minder zout

Minder zout eten draagt ook bij aan de verlaging van je bloeddruk. Met kruiden en specerijen kom je vaak ook al een heel eind om je eten goed op smaak te brengen. En pas op met kant-en-klaar eten.

Weetje:

In drop en zoethoutthee zit glycyrrhizine. Deze stog kan je bloeddruk verhogen, dus pas daar een beetje mee op.

Huisarts

Heb je het vermoeden dat je bloeddruk te hoog is? Ga dan sowieso naar je huisarts om je te laten onderzoeken en bespreek samen wat voor jou de beste manier is om je bloeddruk te verlagen.

Bron: De Energieke Vrouwensacademie en De Hartstichting. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Nu in Nouveau: van celpenetrerende peptiden tot de terugkeer van de korte pony. De beauty-experts delen trends waar we heel gelukkig en knap van worden. 

Beautyjournalist Anneloes Tas schrijft alle dagen over beautyzaken:  ‘Huidverzorging op maat wordt meer de tendens; je kunt immers wel van alles op je huid smeren, maar als je huidconditie niet specifiek op haar wenken bediend wordt, is zelfs de beste wondercrème niet effectief.

More content below the advertising

Steeds meer merken brengen nu al zogenoemde basiscrèmes – die vooral hydrateren - waar je zelf een specifieke werkstof aan toe kunt voegen.

Zo staat het met jouw huidconditie

Sowieso kan ik iedereen aanraden: laat een DNA-huidprofiel maken, zodat je exact te horen krijgt hoe het met je huidconditie staat.

Zo krijg je bijvoorbeeld ook inzicht in de hoeveelheid UV-schade die je huid eventueel al heeft opgebouwd, welke genetische factoren aandachtspunt zijn, maar ook welke processen sneller verlopen – zoals de afbraak van collageen.

En wat je bovenal wilt weten: wat je daar allemaal tegen kunt doen. Bijvoorbeeld welke ingrediënten in jouw huidverzorging zouden moeten zitten, maar ook hoe je door aanpassingen in je levensstijl zelf invloed kunt uitoefenen.’ 

SkinDNA® vanaf € 289,- bij onder andere agingexpert.nl en iDDNA-lifestyleprogramma van knapinstitute.nl.

10 beauty-experts vertellen deze maand in Nouveau wat de trends zijn op het gebied van hun expertise. Van voeding tot chirurgie.

Nu in de winkel!

Beeld: unsplash

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Van hard roze tot stijlvol grijs. Dit zijn volgens experts de kleuren nagellak die het helemaal zijn op dit moment.

1. Neoprene Pink

Alleen al voor Christian Louboutin’s hysterische Loubiflash verpakking zouden we een kleurtje van hem op onze nagels willen hebben. Dan ook maar meteen hard roze, volgens beauty-expert Naomi Yasuda: “Deze kleur is echt zo vol, bijna fluoriserend.”

More content below the advertising

2. Glossy Navy

Stijlvol diep blauw, dat wordt hélemaal de kleur waar het om draait. Wij zijn fan!

3. Dove Gray

Tussen het hardere zwart en het naturel zacht roze, vonden wij deze variant van Essie. Lichtgrijs, subtiel en smaakvol. Weer eens iets anders! Deze kleur heet In without a stitch.

4. Sheer Blush

Nog zo’n mooie subtiele kleur, lichtroze. Geeft een natuurlijke accent en past bij bijna elk kleurtype huid.

Lees ook: Als je dit weet, draag je voortaan altijd de juiste kleur kleding.

5. Poppy Red

De klassieke rood wordt een tikje lichter dit jaar, maar nog steeds vol karakter. Deze versie van Chanel (Scenario) neigt bijna naar oranje. Stijlvol én stoer tegelijk.

En voor alle kleuren geldt: de Metallic Finish maakt het af

We blijven gewoon lekker ‘shinen’ dit jaar, maar iets minder uitbundig dan vorig jaar. De kleur maakt in deze niet zoveel uit, als de finish maar wat lichte sparkle geeft.

Beeld: unsplash. Bron: Refinery29.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in