Natuurlijk worden we allemaal een dagje ouder en dat is helemaal niet erg. Het leven wordt er vaak een stuk relaxter op. Máár: een paar handige make-uptrucs waardoor je jaren jonger lijkt, zijn nooit weg.

Visagisten hanteren deze vijf gouden regels.

1. Doe het rustig aan
"Overdadige make-up zorgt er meteen voor dat je een stuk ouder lijkt dan je in werkelijkheid bent", zegt visagist Chrisanne Davis. "Als je wallen hebt en kleine oneffenheden, kun je beter een klein beetje concealer aanbrengen op je binnenste ooghoeken in plaats van overal." Laat ook je huid zichtbaar, want "hoe meer je je gezichtshuid kunt zien, hoe beter", adviseert make-up artist Sandy Linter. "Als je gezicht goed gehydrateerd is, oogt je huid veel frisser - en dus jonger - dan wanneer je 'm volledig bedekt met een foundation of concealer."

Lees ook: Door deze make-up valkuilen lijk je ouder

2. Houd het licht
Heb je rimpels of fijne lijntjes? Dan kun je het beste vochtinbrengende crèmes met een kleurtje en een beetje glans gebruiken, of dunne, vloeibare foundation. "Anders dan compacte poeder, die zich meteen hecht in de lijntjes waardoor de huid ouder lijkt, zorgt een lichtgewicht foundation ervoor dat je huid altijd een gezonde glans heeft - helemaal als deze fluide ook subtiel licht reflecteert", zegt Davis. (Wij tippen Chanel Vitalumiére Aqua Ultra-Light Skin Perfecting Makeup en Jouer Luminizing Moisture Tint SPF 20.)

Om een foundation perfect aan te brengen, gebruik je het beste een vochtig make-upsponsje of een foundation-kwast, zodat je het in kleine hoeveelheden over je gezicht kunt verdelen. Tot slot breng je een poeder aan om je make-up te fixeren. "Gebruik hiervoor een doorschijnende variant", zegt Davis. "En breng de poeder zeker niet aan op het gebied rond de ogen." 

3. Open je ogen
Een wimperkruller, glanzende oogschaduw, mascara en wenkbrauwpoeder zetten de klok weer een paar jaar terug - althans tijdelijk. "Door met een wimpertang je wimpers te krullen en vervolgens een glans-oogschaduw als highlighter te gebruiken, zorg je er op een heel gemakkelijke manier voor dat je ogen groter - en daardoor jonger - lijken", zegt Chrisanne Davis.

Zorg dat je de zwartste mascara koopt die je kunt vinden, "daardoor lijkt je oogwit nog witter en je blik helderder." (Bijvoorbeeld L'Oréal Paris Voluminous Million Lashes Mascara in de kleur Blackest Black.) En vergeet ook je wenkbrauwen niet: "Dikke volle wenkbrauwen maken je jaren jonger", aldus topvisagist Bobbi Brown.

4. Warm 't op
Nude lipstick en een matte bronzer moet je zeker niet gebruiken als je een fletse huid hebt (en wie heeft die niet rond deze tijd van het jaar?). Linter adviseert: "Een subtiele roze kleur op de lippen en op de appeltjes van je wangen, flatteert alle huidtypen en zorgt echt dat je uitstraling een boost krijgt."

5. Lipjes getuit
Je natuurlijke lip contour kan vervagen als je ouder wordt, waardoor lipstick kan gaan uitlopen. Maar ook daar is een simpele oplossing voor: "Als je je liplijn omtrekt met een lippotlood, zorg je ervoor dat dat niet meer gebeurt", tipt Davis. (De Lipstick Queen Invisible Lip Liner is hiervoor een aanrader.)

Je huid en teint (lijntjes, dofheid, pigmentvlekjes) veranderen of verslappen (uitdijende kaaklijn, overhangende oogleden). Ook zal langzaam het volume van lippen, wimpers en wenkbrauwen slinken.

Maar daar kun je prima je make-up op aanpassen. In vijf delen laten we je zien hoe je er binnen 10 minuten 10 jaar jonger uitziet.

Waarschijnlijk weet je intussen uitstekend welke kleuren en make-upproducten wonderen voor je doen - en welke je beter links kunt laten liggen. Toch kan het zomaar gebeuren dat een vaste make-uproutine op een dag niet meer voldoet.

Deel 2: Weergaloze wenkbrauwen 

Iedere make-upexpert weet: wenkbrauwen maken de vrouw. Zowel de vorm als kleur kunnen enorm bepalend zijn voor je algehele uitstraling.

Als ze in de loop der jaren verdunnen, kun je ze aanvankelijk bijtekenen met een potlood of ‘de gaten’ opvullen met poeder.

Een brow gel is meer geschikt om een rommelig rijtje netjes te strijken, niet zozeer om op te vullen.

Maak ze in elk geval nooit te donker, dat versterkt een harde uitstraling: hooguit één tintje dieper dan je haarkleur.

Blijven er steeds minder haartjes over? Je kunt kiezen voor (semi-)permanente make-up, zoals de professionele technieken als micro-blading of 3D hairstrokes.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Beeld: iStock

 

‘t Is altijd even een werkje, je make-upkwasten schoonmaken. Nu blijkt het zó eenvoudig te kunnen, makkelijker dan dit wordt het niet.

Wie make-upkwasten gebruikt, weet: ze moeten regelmatig worden schoongemaakt. Maar het is gedoe. Sopje hier, badje daar, druppeltje zus, voorzichtig deppen… Echter, deze manier – aangedragen door een vrouw op Mail Online – is zo eenvoudig, dat haar tip meteen viral ging onder beautyfans.

Wasmachine

‘Mensen zullen geschokt reageren, maar ik doe mijn kwasten in de wasmachine’, schreef ze. ‘Ik laat ze wel eerst even weken in een zeepoplossing, maar dan gaan ze in een dichtgeknoopte kussensloop de wasmachine in, op de meest delicate stand. Ze komen er smetteloos uit en er is er nog nooit een uit elkaar gevallen. En mocht dat wel gebeuren, dan is dat oké. Ik houd in ieder geval veel tijd over.’

Briljant idee, wij gaan het proberen. Jij?

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in