Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit doet een anti-aging-arts

Het is in Nederland nog geen erkend specialisme, daar is het vak nog te onbekend voor. In Duitsland en Amerika zijn ze iets verder en bestaan er universitaire studies op het gebied van anti-aging. Maar wat dóet zo’n arts nou precies? Nouveau zocht het voor je uit. Om de klachten die met ouder wor...

Dit doet een anti-aging-arts

Het is in Nederland nog geen erkend specialisme, daar is het vak nog te onbekend voor. In Duitsland en Amerika zijn ze iets verder en bestaan er universitaire studies op het gebied van anti-aging. Maar wat dóet zo’n arts nou precies? Nouveau zocht het voor je uit.

Om de klachten die met ouder worden gepaard gaan, het hoofd te bieden, kun je drie dingen doen:

Gezond eten
Voldoende bewegen
Je hormonen managen

Hormonen managen? Jazeker. De oestrogenen en progestagenen die je lichaam aanmaakt als je jong bent, beschermen je tegen allerlei ouderdomsklachten. Als je ouder wordt, maak je minder van die hormonen aan. Dat maakt je bijvoorbeeld kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten. Een anti-aging-arts kijkt samen met jou welke hormoonsamenstelling je nodig hebt en hoe je tekorten aan specifieke vitaminen en mineralen opvangt.

Hierdoor kunnen overgangsklachten als slechte nachtrust, stemmingswisselingen, opvliegers, overmatig transpireren en vaginale droogheid een stuk verminderen. Daarnaast gaat de huid er vaak beter uitzien en krijg je meer energie. 

Op bezoek bij een anti-aging-arts? Dan mag je dit verwachten:

Analyse:
Voordat je de arts ziet, moet je een uitgebreide vragenlijst invullen over dingen als  je slaapgewoonten, overgangsklachten en de conditie van je huid.

Gesprek:
Daarna volgt een persoonlijk gesprek met de arts zodat er een goed beeld is van wat specifiek bij jou speelt en wat er van belang is.

Bloedonderzoek:
De arts kijkt aan de hand van dat gesprek en de vragenlijst waar je bloed op onderzocht moet worden. Meestal wordt niet alleen naar de waarden van geslachtshormonen gekeken, maar ook naar andere zaken als bloedarmoede en de hoogte van het stresshormoon.

Behandelplan:
Aan de hand van de uitslagen van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en worden, zo nodig, bio-identieke hormonen en eventueel voedingssupplementen voor geschreven.

Follow up:
Na verloop van tijd volgt een evaluatiegesprek om te kijken hoe het met je gaat en als het nodig is, wordt de dosering aangepast. 

Tip: De anti-aging-arts is niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen die te maken hebben met hormoontekorten.

Nouveau sprak hierover met Dr. Jan B. Van Mourik, die jaren als academisch chirurg werkte en zich nu heeft toegelegd op anti-aging.