Je kleding gaat nét wat losser zitten en de eerste complimenten druppelen voorzichtig binnen. Maar dan, binnen een paar weken, zitten die kilo’s er weer aan, met wat extra ballast cadeau. Hoe komt dat eigenlijk; Dat vermaledijde jojo-effect? Want als je weet hoe het werkt, weet je ook beter wat je er tegen kan doen.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen die een streng dieet hebben gevolgd, daarna weer aankomen. Hier komt dat door: behalve aan je levenstijl en –omstandigheden, ligt aan je vetweefsel, zo onderzochten wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht.

Article continues after the ad

Gestreste vetcellen

Vetcellen laten staan liever geen vet af. En dat is natuurlijk precies wat jij wél wilt als je afvalt. Door je dieet en het afvallen, raken je vetcellen gestrest.

En die gestreste vetcellen gaan in paniek zo veel mogelijk vet opslaan, waardoor je al het vet dát je eet, je meteen op je heupen kan plakken en zeker als je stopt met je dieet, diezelfde vetcellen helemáál hun kans schoon zien om extra vet op slaan. Daardoor kom je sneller weer aan dan dat je gewend bent.

Op lange termijn is dit niet zo goed. Het kan slecht zijn voor je gezondheid en je metabolisme danig verstieren. We wéten allemaal wel wat we tegen dat jojo-effect moeten doen, maar hier tóch nog even drie geheugensteuntjes:

1. Houd bij wat je eet

Slechte eetgewoontes die een gewoonte zijn geworden, smoor je zo in de kiem. Door ze te herkennen, kun je ze voorkomen.

Er zijn handige apps om je voeding bij te houden.

2. Verander je patroon

Om je oude, en niet werkende, patronen te doorbreken, werkt het het beste om dingen héél anders te doen dan dat je gewend was.

Ben je gewend om uit werk een wijntje te drinken op de bank? Met iets lekkers erbij? Plan dan expres een wandel- of sportafspraak in, meteen na je werk.

Opvallend: Uit onderzoek van Yale University blijkt dat het niet helpt als je thuis meteen de tv aan zet. De foodcommercials die veel rond die tijd worden uitgezonden, zorgen ervoor dat je (snack)trek krijgt.

3. Denk anders over je voeding

Probeer de gedachte ‘Oooooh, wat een lekkere cake’ te vervangen voor ‘lekkere cake, maar als ik ‘m laat liggen, voel ik me beter en is het beter voor mijn lijn en daar word ik uiteindelijk blijer van. Dat maakt het makkelijker om je nieuwe voedingspatroon vol te houden.

Houd deze nieuwe gewoontes even vol en je lichaam ‘reset’ als het ware, waardoor je nieuwe patroon steeds makkelijker vol te houden wordt.

Succes!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in