Je kleding gaat nét wat losser zitten en de eerste complimenten druppelen voorzichtig binnen. Maar dan, binnen een paar weken, zitten die kilo’s er weer aan, met wat extra ballast cadeau. Hoe komt dat eigenlijk; Dat vermaledijde jojo-effect? Want als je weet hoe het werkt, weet je ook beter wat je er tegen kan doen.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen die een streng dieet hebben gevolgd, daarna weer aankomen. Hier komt dat door: behalve aan je levenstijl en –omstandigheden, ligt aan je vetweefsel, zo onderzochten wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht.

More content below the advertising

Gestreste vetcellen

Vetcellen laten staan liever geen vet af. En dat is natuurlijk precies wat jij wél wilt als je afvalt. Door je dieet en het afvallen, raken je vetcellen gestrest.

En die gestreste vetcellen gaan in paniek zo veel mogelijk vet opslaan, waardoor je al het vet dát je eet, je meteen op je heupen kan plakken en zeker als je stopt met je dieet, diezelfde vetcellen helemáál hun kans schoon zien om extra vet op slaan. Daardoor kom je sneller weer aan dan dat je gewend bent.

Op lange termijn is dit niet zo goed. Het kan slecht zijn voor je gezondheid en je metabolisme danig verstieren. We wéten allemaal wel wat we tegen dat jojo-effect moeten doen, maar hier tóch nog even drie geheugensteuntjes:

1. Houd bij wat je eet

Slechte eetgewoontes die een gewoonte zijn geworden, smoor je zo in de kiem. Door ze te herkennen, kun je ze voorkomen.

Er zijn handige apps om je voeding bij te houden.

2. Verander je patroon

Om je oude, en niet werkende, patronen te doorbreken, werkt het het beste om dingen héél anders te doen dan dat je gewend was.

Ben je gewend om uit werk een wijntje te drinken op de bank? Met iets lekkers erbij? Plan dan expres een wandel- of sportafspraak in, meteen na je werk.

Opvallend: Uit onderzoek van Yale University blijkt dat het niet helpt als je thuis meteen de tv aan zet. De foodcommercials die veel rond die tijd worden uitgezonden, zorgen ervoor dat je (snack)trek krijgt.

3. Denk anders over je voeding

Probeer de gedachte ‘Oooooh, wat een lekkere cake’ te vervangen voor ‘lekkere cake, maar als ik ‘m laat liggen, voel ik me beter en is het beter voor mijn lijn en daar word ik uiteindelijk blijer van. Dat maakt het makkelijker om je nieuwe voedingspatroon vol te houden.

Houd deze nieuwe gewoontes even vol en je lichaam ‘reset’ als het ware, waardoor je nieuwe patroon steeds makkelijker vol te houden wordt.

Succes!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Nu in Nouveau: van celpenetrerende peptiden tot de terugkeer van de korte pony. De beauty-experts delen trends waar we heel gelukkig en knap van worden. 

Beautyjournalist Anneloes Tas schrijft alle dagen over beautyzaken:  ‘Huidverzorging op maat wordt meer de tendens; je kunt immers wel van alles op je huid smeren, maar als je huidconditie niet specifiek op haar wenken bediend wordt, is zelfs de beste wondercrème niet effectief.

More content below the advertising

Steeds meer merken brengen nu al zogenoemde basiscrèmes – die vooral hydrateren - waar je zelf een specifieke werkstof aan toe kunt voegen.

Zo staat het met jouw huidconditie

Sowieso kan ik iedereen aanraden: laat een DNA-huidprofiel maken, zodat je exact te horen krijgt hoe het met je huidconditie staat.

Zo krijg je bijvoorbeeld ook inzicht in de hoeveelheid UV-schade die je huid eventueel al heeft opgebouwd, welke genetische factoren aandachtspunt zijn, maar ook welke processen sneller verlopen – zoals de afbraak van collageen.

En wat je bovenal wilt weten: wat je daar allemaal tegen kunt doen. Bijvoorbeeld welke ingrediënten in jouw huidverzorging zouden moeten zitten, maar ook hoe je door aanpassingen in je levensstijl zelf invloed kunt uitoefenen.’ 

SkinDNA® vanaf € 289,- bij onder andere agingexpert.nl en iDDNA-lifestyleprogramma van knapinstitute.nl.

10 beauty-experts vertellen deze maand in Nouveau wat de trends zijn op het gebied van hun expertise. Van voeding tot chirurgie.

Nu in de winkel!

Beeld: unsplash

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Van hard roze tot stijlvol grijs. Dit zijn volgens experts de kleuren nagellak die het helemaal zijn op dit moment.

1. Neoprene Pink

Alleen al voor Christian Louboutin’s hysterische Loubiflash verpakking zouden we een kleurtje van hem op onze nagels willen hebben. Dan ook maar meteen hard roze, volgens beauty-expert Naomi Yasuda: “Deze kleur is echt zo vol, bijna fluoriserend.”

More content below the advertising

2. Glossy Navy

Stijlvol diep blauw, dat wordt hélemaal de kleur waar het om draait. Wij zijn fan!

3. Dove Gray

Tussen het hardere zwart en het naturel zacht roze, vonden wij deze variant van Essie. Lichtgrijs, subtiel en smaakvol. Weer eens iets anders! Deze kleur heet In without a stitch.

4. Sheer Blush

Nog zo’n mooie subtiele kleur, lichtroze. Geeft een natuurlijke accent en past bij bijna elk kleurtype huid.

Lees ook: Als je dit weet, draag je voortaan altijd de juiste kleur kleding.

5. Poppy Red

De klassieke rood wordt een tikje lichter dit jaar, maar nog steeds vol karakter. Deze versie van Chanel (Scenario) neigt bijna naar oranje. Stijlvol én stoer tegelijk.

En voor alle kleuren geldt: de Metallic Finish maakt het af

We blijven gewoon lekker ‘shinen’ dit jaar, maar iets minder uitbundig dan vorig jaar. De kleur maakt in deze niet zoveel uit, als de finish maar wat lichte sparkle geeft.

Beeld: unsplash. Bron: Refinery29.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in