Retinol wordt al lange tijd gebruikt in dagcrèmes om de effecten van huidveroudering te verminderen. Een nadeel is dat het in pure vorm huidirritatie kan veroorzaken. Er belooft een natuurlijk antwoord te zijn op retinol.

Retinol, beter bekend als vitamine A, stimuleert de huideigen collageenproductie. Vandaar dat het een veelgebruikt ingrediënt in dagcrèmes is. Helaas is het middel niet geschikt voor mensen met een droge, gevoelige of problematische huid, want retinol kan in pure vorm huidirritatie veroorzaken, zo meldt de website Good Housekeeping.

Article continues after the ad

Bakuchiol

Er is een anti-aging ingrediënt dat door zijn natuurlijke eigenschappen wel geschikt belooft te zijn voor de gevoeligste huid: Bakuchiol. Dit wordt al eeuwenlang gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeswijzen, zo weet Margriet.nl.

“De zaden van de plant Psoralea corylifolia, waar het ingrediënt vandaan komt, zijn rijk aan anti-oxidanten en hebben een ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking," zo vertelt dermatoloog en professor Mona Gohara aan de Yale School of Medicine in New Haven.

Verschil tussen retinol en Bakuchiol

Bakuchiol heeft dezelfde werking als retinol; het stimuleert de collageenproductie van de huid. Het grootste verschil zit hem in het gegeven dat retinol tot huidirritatie kan leiden en Bakuchiol niet.

Daarnaast kun je overdag prima een gezichtscrème met Bakuchiol gebruiken, want wanneer het middel in aanraking komt met uv-straling (denk aan zonlicht) ontstaat er géén allergische reactie. Dit risico loop je wel als je met retinol op je gezicht in de zon komt. 

Voor wie geschikt?

Bakuchiol is in principe geschikt voor iedereen die een natuurlijk, anti-aging product wil gebruiken. Maar het ingrediënt heeft vooral een positieve werking op de gevoelige huid. Ook voor degenen die last hebben van rosacea, kan Bakuchiol een aanrader zijn. En mensen die acne hebben kunnen baat hebben bij het gebruik van Bakuchiol, dit vanwege de antibacteriële werking.

Bronnen: Good Housekeeping, Margriet.nl, Nylon.com
Beeld: Freepik

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in