Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De do's en don'ts van douchen

Last van een droge huid? Dat kan komen doordat je te warm doucht. Huidexpert Elian Brenninkmeijer geeft advies. In de winter wordt de huid vaak droger, maar ook in de lente en zomer heeft de huid heel wat te verduren door schommelende temperaturen en blootstelling aan zonlicht.  Elk dag (te) warm...

De do's en don'ts van douchen

Last van een droge huid? Dat kan komen doordat je te warm doucht. Huidexpert Elian Brenninkmeijer geeft advies.

In de winter wordt de huid vaak droger, maar ook in de lente en zomer heeft de huid heel wat te verduren door schommelende temperaturen en blootstelling aan zonlicht.

 Elk dag (te) warm douchen doet er nog een schepje bovenop, aldus Dr. Elian Brenninkmeijer, dermatoloog bij Centrum Oosterwal in Alkmaar:

Advies van de huidexpert:

“Eén van de belangrijkste oorzaken van een droge lichaamshuid is de luxe van onze dagelijkse douche. Heerlijk natuurlijk maar (te) warm water - en vooral ook in combinatie met het gebruik van douchegel met zeep - stript als het ware het natuurlijke vetlaagje van de huid.

Dankzij de natuurlijke talgaanmaak wordt dit gemis telkens wel weer hersteld door het lichaam, maar de snelheid van de productie neemt op oudere leeftijd steeds meer af.

Koud douchen beter voor je huid?

Koud douchen is op frisse dagen uiteraard geen pretje, maar probeer dan wel na elke douche of bad het natuurlijke vetlaagje als het ware ‘terug te geven’:

Bijvoorbeeld door het lichaam in te smeren met een pure, voedende olie of rijke bodycrème.

Douche in elk geval nooit met heet water: Dat kan op een dag voor een verstoorde huidbarrière zorgen met  in sommige gevallen eczeem tot gevolg.” 

Hoe zit dat dan met een heet bad?

Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de douche. Een heet bad kán de huidbarrière verstoren. Wel eens jeuk gehad na een warm bad? Dat kan een teken zijn van die verstoorde balans. Een goede, rijke bodylotion na het bad, kan je huid helpen herstellen. Ook geen straf!

Beeld: iStock