Door deze kleine dingen geef je nét dat beetje extra aandacht aan je haar waardoor het er véél beter uitziet. Of het nu geverfd, gespoeld of haar natuurlijk kleur heeft, met deze 6 tips help je je haar een handje.

1. De betere borstel

Eén tot twee keer per dag kort je haar borstelen is voldoende – die honderd slagen per dag vind je alleen in sprookjesboeken – maar gebruik wel een goede, schone borstel.

Liefst een smalle bristle brush van zwijnenhaar, die op zachte wijze klitten verwijdert en het talg van je hoofdhuid goed over de lengte van je haar verdeelt (o.a. verkrijgbaar van Mason Pearson en Forsters).

2. Minder vaak wassen

Alles wat je aan je haar doet, is eigenlijk een vorm van beschadigen. Ook wassen, want warm water en haarproducten tasten telkens weer, zij het minimaal, je haar aan.

Steeds meer cosmeticamerken laten bepaalde synthetische stoffen, zoals sulfaten, uit hun formules weg en beperken de hoeveelheid siliconen; ook L’Oréal Paris en Andrélon. 

3. Korter föhnen

Haar houdt niet van hete stylingapparaten. Het slijt sneller, wordt er droger van en kan op den duur broos worden.

Rick van het Meer, eigenaar Kérastase Instituut: ‘Ga pas met borstelen en föhnen aan de slag als je haar al goed handdoekdroog is. Dan hoef je het minder lang te föhnen.

Gebruik vooraf ook een hittewerend product, zodat de warmte minder effect heeft op de conditie.’

4. Los drogen

Wikkel je haar na het wassen niet in een tulband op je hoofd: nat haar is kwetsbaar en kan zo sneller afbreken. Knijp voorzichtig overtollig vocht eruit, kam het met een grove kam door en laat het los hangen om te drogen. 

5. Het nieuwe kleuren

Al wordt kleuren steeds ‘haarvriendelijker’, het blijft een chemisch proces waar je haarconditie een knauw van krijgt. Gelukkig zijn er wel nieuwe technologieën die het haar al tijdens het kleurproces direct herstellen.

Vraag bij de kapper naar behandelingen met Olaplex, Smartbond (van L’Oréal Professionnel) en met WELLAPLEX bij salons die met Wella Professionals werken. 

6. Pil pakken

Er bestaan steeds meer supplementen die de natuurlijke haargroei beloven te ondersteunen. Het meest bekend zijn de supplementen op basis van Biotine (vitamine B8), zink en ijzer of silica (o.a. verkrijgbaar van Oenobiol en Solgar). 

Beeld: iStock

 

In de overgang maakt je lichaam minder vitamine D aan. Dat kan een groot aantal klachten geven, die je daar niet direct mee in verband zou brengen. Hoe herken je ze en wat kun je eraan doen?

Vitamine D is één van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. Daar heeft het UV-licht voor nodig, oftewel: zonlicht. Gelukkig hebben we daar in de Nederlandse zomer wel een klein voorraadje van.

Dan nog is het oppassen geblazen, want met een onbeschermde huid in de zon, is ook niet best.

Wat doet Vitamine D?

 • Zorgt voor een goede werking van je spieren
 • Zorgt ervoor dat het calcium (kalk) in je botten niet oplost, maar in je bloed wordt opgenomen en uiteindelijk uitgescheiden.
 • Goed voor je immuunsysteem. 
 • Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het beïnvloeden van je stemming en depressieve gevoelens
 • Belangrijk voor hart en bloedvaten 

Minder oestrogeen

Doordat je in- of na de overgang minder oestrogeen aanmaakt, loop je risico op een aantal gezondheidsproblemen.

Je kan osteoporose of botontkalking krijgen. Hierdoor krijg je last van je gewrichten. Daarnaast zijn vrouwen in de overgang gevoeliger voor hart- en vaatziekten, door de daling van het oestrogeen.

Ook stemmingswisselingen of depressieve gevoelens worden deels toegelicht aan je oestrogeenniveau. Allemaal dingen die Vitamine D (deels) op kan vangen.

Dus als je dáár ook een tekort aan hebt, dan merk je dat aan de volgende dingen: 

 • Je voelt je moe en lijkt een chronisch tekort energie te hebben
 • Spierpijn, spierkramp, spiertrillingen
 • Gewrichtspijn, ook als je je gewrichten niet overbelast hebt
 • Aanhoudende lusteloosheid
 • Hyperventilatie
 • Angstaanvallen
 • 's Nachts badend in het zweet wakker worden (van angstige gedachten)
 • Bloedend en pijnlijk tandvlees

Aanvullen

Het goede nieuws? Vitamine D kun je aanvullen. En wel met zonlicht. Tegenwoordig smeren we echter in de zon met zóveel UV-blockers (wat ook heel hard nodig is!) dat we op die manier vaak ook niet genoeg Vitamine D binnen krijgen.

Volgens dit artikel van De Energieke Vrouwenacademie is een kwartiertje in de zon, zónder huidbescherming, voldoende voor de aanmaak van genoeg Vitamine D.

We kunnen ook ons voedingspatroon aanpassen. Eet voldoende:

 • Vette vis zoals haring, zalm, makreel, sardines, tonijn en paling
 • Visolie (vooral de olie uit vissenlever, zoals levertraan)
 • Eierdooiers
 • Paddenstoelen, maar alleen als ze in het licht gekweekt zijn, niet de bekende witte champignons in de blauwe bakjes die onder lichtarme omstandigheden gekweekt zijn
 • Zuivel
 • Vlees

Maar zelfs als je dit eet, kan het heel goed zijn dat je nog steeds te weinig Vitamine D binnen krijgt.

Denk je dat je een Vitamine D tekort hebt?

Overleg dan met je huisarts hoe je dat tekort het beste aan kan vullen.

Bron: florencegaillard.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Prachtige vrouwen die natuurlijk grijze haren hebben. Wil je die lokken laten stralen? Dan moet je ze natuurlijk wel goed verzorgen. Want grijs haar kan dof en droog worden en is vaak kwetsbaarder dan andere haarkleuren.

Hier een paar tips voor een prachtige bos grijs haar.

1. Shampoo

Het is ontzettend belangrijk om een goede shampoo te kiezen. Het is daarom echt aan te raden om zilvershampoo te gebruiken. Deze shampoo verzorgt je haar tot in de punten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je haar niet droog wordt.

2. Glansspray

Grijze haren kunnen er al snel dof uitzien. Maar met een glansspray, ziet het er weer fris en fruitig uit.  

3. Citroen

Citroen is de beste vriend voor je haar. Althans, citroenwater dan. Spoel je haar hier één keer per maand mee en je haar glanst weer.

4. Bescherm het tegen hitte

Grijs haar is kwetsbaar, dus bescherm het tegen de hitte van een haardroger en stylingtools met een hitte beschermende spray.

Mooi grijs net als...

Diane Keaton (72)

Jamie Lee Curtis (59)

Helen Mirren (72)

Bron: Het Laatste Nieuws Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in