Christie Brinkley lijkt het geheim van de eeuwige jeugd gevonden te hebben. Maar níet met dank aan plastische chirurgie of andere heftige ingrepen.

Jarenlang staat het Amerikaanse ex-topmodel Christie Brinkley bekend om haar exceptionele jonge uitstraling. Haar strenge fitness-routine en strict vegetarische dieet helpen haar daarbij; ook was bekend dat ze soms een filler gebruikte en een enkele anti-aging laserbehandeling kreeg.

Lees ook: Christie Brinkley (63!) keert met dochters terug als Sports Illustrated covermodel 

Jong decolleté
Maar Christie heeft nu ook onthuld in People magazine hoe ze de natuur nog een extra handje helpt. Namelijk met behulp van de injectable Xeomin, voor haar fronsrimpel, en de huid-liftende Ultherapy voor haar nek en decolleté. “Ik vroeg me eerst af of mensen me fake zouden vinden als ze wisten welke behandelingen ik onderga", zegt Christie (63) in People. "Maar het is beter om gewoon eerlijk te zijn en te zeggen: 'Ja, dit is wat ik doe.'"

Spiegeltje, spiegeltje...
Haar doel was nooit "om er anders uit te zien", zegt de vrouw die inmiddels het stralende gezicht is van beide producten. “Maar ik ben bijna 64. Op een bepaald punt heb je soms misschien net wat extra's nodig. Als ik in de spiegel kijk, wil ik dat ik er net zo goed uitzie als ik me voel. En als je iets kunt laten doen waardoor je je zelfverzekerder voelt en lekkerder in je vel zit, dan weet je dat je gezicht bij je uitstraling, je spirit, hoort. En mijn spirit is enthousiast en energiek."

Weg frons
Wat heeft ze precies laten doen? Allereerst probeerde ze de Xeomin (spreek uit als 'Zeomin') uit, een injectable die tijdelijk de fronsrimpel tussen je wenkbrauwen laat verdwijnen, door je spieren te relaxen en zachter te maken. "Het werkt hetzelfde als andere Botulinetoxine", zegt Brinkley’s dermatoloog Dr. Patricia Wexler. "Maar het is een meer gezuiverde variant. Op de juiste manier geïnjecteerd, zorgt het voor een heel natuurlijk resultaat." Een resultaat dat naar verluidt vier maanden zichtbaar blijft.

Liften zonder snijden
En afgelopen jaar besloot Christie om ook Ultherapy te testen, nadat ze merkte dat ze meer plooien kreeg in haar decolleté. Ultherapy is een niet-chirurgische behandeling, die ervoor zorgt dat ultrasound-technologie de productie van collageen en elasticiteit stimuleert, waardoor de huid in je nek en decolleté wordt gelift en rimpels verminderen.

Natuurlijke look
Dr. Wexler vertelt dat Ultherapy een van haar favoriete trucs is "om de tand des tijds tegen te gaan, zonder dat het lijkt alsof je iets hebt laten doen." De dermatoloog vervolgt: "Dat was denk ik wat Christie er zo in aantrok. Ze wilde een natuurlijke look, en op deze manier gebruik je middelen vanuit je eigen lichaam om nieuw collageen en elastisch weefsel aan te maken." 

Ultherapy had de reputatie om pijnlijk te zijn, maar die tijd is wel voorbij, aldus Wexler. "De technologie is veranderd. Sommige mensen vinden het nog onprettig, maar de meeste mensen ondergaan zo'n behandeling relaxed", vertelt de dermatoloog. Brinkley verwacht dat ze elke achttien maanden Ultherapy zal krijgen. 

'Support elkaar'
“Maar er zullen natuurlijk altijd mensen zijn die dit maar niks vinden, of die hier laatdunkend over praten", zegt Christie. "Maar vrouwen mogen elkaar ook best supporten als ze dit wel willen uitproberen. Als er kleine dingen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je je top voelt: prima toch? Ik wilde mijn 'beauty-geheimen' graag met andere vrouwen delen. Mijn dochters zeiden ook: 'Als jij denkt dat je er anderen mee helpt, go for it." En zo geschiedde.

Make-up kan flink wat jaren wegwerken. Maar jonger en frisser ogen vraagt wel om de nodige tips en trucs. Gelukkig krijgen wij die van de meester zelf: Hair- en make-up artist Leco van Zadelhoff.

1. De basis

“Een goede ondergrond is het halve werk, zeker als het over make-up gaat. Begin met een goede reiniger en werk daarna de volgende punten af. Dat lijkt een behoorlijke klus, maar is het niet. Bovendien is het zó de moeite waard.

  • Gebruik dagelijks een milde peeling of exfoliator. Het houdt de huid stralend en het zorgt ervoor dat serums en crèmes beter werken.
  • Breng een serum op om doelgericht huidzorgen als pigmentvlekjes of roodheid aan te pakken.
  • Dagcrème.
  • SPF. 

’s Avonds sluit je dit ritueel eventueel af met een paar druppels gezichtsolie. Die sealt de hydraterende ingrediënten in de huid. Een à twee keer per week een gezichtsmasker maakt bovendien echt verschil. Is de huid erg droog, dan zijn zogeheten sheetmaskers een aanrader. Te vinden in het assortiment van Estée Lauder, StarSkin, Origins en La Mer.” 

2. Primer

“Voor zowel oogleden, lippen als huid geldt: altijd doen. Het is als shapewear voor het gezicht en kan echt jonger doen lijken. Een primer vult als het ware fijne lijntjes en maakt de huid glad, zodat make-up mooi op de huid kan blijven liggen.

Daarnaast zorgt de juiste primer er ook voor dat de huid gelift wordt en meer gaat stralen. Primers bevatten vaak lichtreflecterende deeltjes, die het licht dat op de huid valt, zodanig weerkaatsen dat de huid jonger, gladder en compacter lijkt.”

3. Foundation 

“Less is absoluut more bij een oudere huid. Te veel foundation en concealer trekken de aandacht naar fijne lijntjes. Dus breng het alleen daar aan waar het nodig is. Het fijne van foundation is, dat je er kleur en diepte in de huid mee kunt terugbrengen, waardoor de huid minder dof lijkt. 

Omdat een oudere huid vaak ook wat droger is, wat te wijten is aan de vermindering van oestrogeen, ga je het liefst op zoek naar foundations die de huid niet alleen verfraaien, maar ook hydrateren. Meestal verklapt de naam van de foundation al met welke soort je te maken hebt.

Foundations met de woorden ‘matte’, ‘velvet’ en ‘long-wearing’ zijn vaak wat zwaarder en vooral geschikt voor een vette – of piepjonge - huid. Foundations die ‘light’, ‘glow’, ‘hydrating’ en ‘luminizing’ op de verpakking vermelden, zijn wat transparanter en geven het meest stralende effect.

Mijd poeder-, zware en matterende foundations. Meng een drupje olie met je foundation om die transparanter te maken. Daardoor oogt hij natuurlijker en is de huid meteen goed gehydrateerd.” 

Tip: “Let ook goed op de ondertoon van je foundation. Is die te roze, dan benadrukt hij roodheid en gesprongen adertjes. Foundations met een warme, gouden of gele ondertoon maken het meest stralend.”

4. Glow boost

“Een zware foundation is voor de oudere huid een no-no. Sterker nog, vooral in het voorjaar is hij vaak niet eens nodig. Een te matte, doffe huid oogt ouder, dus gebruik bronzer in plaats van poeder om de huid stralender te maken.

Je kunt ook met highlights spelen, om lichtpunten op je gezicht te creëren. Breng het alleen nooit op rimpels aan; dat accentueert de rimpel juist. Een goede make-uptruc met een liftend effect: breng een highlight aan in de zone die vanaf je jukbeen langs je buitenste ooghoek richting je slaap loopt.

Door deze zone te ‘verlichten’, creëer je een instant lifting effect. Je jukbeenderen en ogen lijken hoger.”

5. Concealer

“Concealers zijn ideaal om schaduwen onder ogen en neusvleugels weg te werken en om vlekjes te camoufleren, maar ook hiervoor geldt: gebruik niet te veel. Je kunt nog beter niks gebruiken dan te veel.

Net als foundation gaat concealer al snel in de lijntjes zitten. Voor blauwachtige kringen onder de ogen gebruik je een camouflageproduct met een perzikachtige of oranjeachtige ondertoon.

Voor roodachtige kringen kies je een product met een gele of beige ondertoon. Een concealer met een crèmestructuur die net een tint lichter is dan je huid, werkt het best.”

6. Wimpers & wenkbrauwen

“Volumemascara klinkt goed, maar zijn de wimperharen wat dunner en brozer geworden, dan werken zogeheten leng­thening, curling, of defining mascara’s beter. Volumemascara’s zijn voor deze haartjes te zwaar, waardoor ze gaan klonteren en gaan hangen.

Krul de wimperhaartjes eerst met een verwarmde wimperkruller voor een wow-effect en een mooie, open blik. Smalle wenkbrauwen maken ouder, dus epileer ze niet te veel. Hoewel volle wenkbrauwen absoluut de trend zijn, kunnen ze de blik ook ver­zwaren.

Gebruik een wenkbrauwpoeder – geen potlood - voor het zachtste effect. Dat maakt mooi jeugdig.”

Lees ook: Video: met dit slimme trucje krijg je de perfect gelakte nagels

7. Oogmake-up

“Hoe ouder je wordt, hoe meer je in licht moet denken. Donkere make-uptinten als zwart en grijs maken bedrukt. Kies liever voor brons-, goud-, en perziktinten voor meer licht in het gezicht. Met die tinten kunnen bovendien prachtige smokey eyes worden gemaakt. Kies liever voor mat. Tenminste, als het om oogschaduw gaat.

Glitters en glinsters ogen feestelijk, maar hopen makkelijk op in de plooitjes. Matte oogschaduw werkt beter, maar breng wel een lichtpuntje aan in de ooghoeken, bijvoorbeeld met een crème-oogschaduw in goud of champagne, om de ogen te openen. Mijd harde lijnen en vloeibare eyeliners. Vervaag make-up iets door, na het aan­brengen, cirkelvormige bewegingen over de huid te maken met een make-upkwastje, een blender brush.”

8. Zachte blosjes

“Volumeverlies in het gezicht heeft ook voordelen. Jukbeenderen worden namelijk een stuk beter zichtbaar. Buit dat uit door de blush niet op de appeltjes van de wangen, maar op de jukbeenderen zelf aan te brengen.

Eigenlijk zoals je in de jaren tachtig al deed. Kies ditmaal echter voor een zachte crèmeblush in koraal- of roze tinten, in plaats van voor poeder en vervaag die naar buiten toe, opdat er geen harde lijnen achterblijven.” 

9. Lippen

“Gebruik ook voor het aanbrengen van lippen­stift een primer. Dat voorkomt uit­lopen en zorgt ervoor dat het product langer blijft zitten. Een vervaagde liplijn accen­tueer je met lippotlood, dat je iets vervaagt. Ga voor crèmeachtige of glossy lippen in frisse lichte kleuren.

Vermijd matte of metallic lippenstift. Eventueel kun je ook een lipgloss met satijnglans over een matte lipstick gebruiken. Lichte kleuren laten je lippen voller lijken, donkere kleuren maken ouder en laten je lippen dunner lijken.

Dat wil niet zeggen dat je geen felle kleuren kunt gebruiken. De beste keuze is een kleur die twee tinten donkerder is dan je eigen kleur.  Let op: kleuren met een oranje of gele ondertoon laten je tanden geler lijken. Door kleuren met een blauwe of paarse ondertoon lijken je tanden witter.”

10. Nagels

“Ouder wordende handen kunnen iets heel charmants hebben. Weet bovendien dat nagellak in diepe tinten afleiden van rimpels en adertjes. Lak je de nagels zelf, breng dan altijd een topcoat aan met effect van gellak. Dat geeft de nagels een professionele glans. Bovendien blijft nagellak met een beetje geluk zo minstens een week echt mooi zitten.

Blijf weg van vuurrode en metallic nagellak, nepnagels, te lange puntige nagels; die maken je alleen maar ouder. Met lichte tinten als nude, beige en pasteltinten zit je altijd goed.” 

Dit is een onderzoek waar we blij van worden: je rimpels verdwijnen door rode wijn en chocola.

Engelse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat die twee favorieten van ons oude cellen doen verjongen, en niet alleen in uiterlijk, maar ook in ‘gedrag’.

Naarmate onze jaren verstrijken, worden de zogenaamde telomeren van ons dna steeds korter en gaan ze rafelen als een veter die z’n plastic uiteinde mist, waarmee veroudering optreedt.

Het onderzoeksteam voegde een chemische samenstelling toe aan de cellen – die van nature in rode wijn, donkere chocola, rode druiven en blauwe bessen zit en rijk is aan flavonoïden, die vol antioxidanten zitten. Binnen een paar uur na die behandeling deelden de oude cellen zich weer, werden de telomeren langer en waren de cellen duidelijk verjongd.

Een doorbraak die kan leiden tot fantastische anti-anging behandelingen op het gebied van uiterlijk, maar ook op gezondheid. Wat ons te doen staat tot dit wondermiddel op de markt verschijnt? Proost!