Wat is dat toch met Franse vrouwen? Of het nu gaat over hun vlekkeloze huid, onberispelijk chique garderobe, quasi-nonchalant gestylede lokken of het feit dat ze alles kunnen eten (én drinken: halló met wijn gelardeerde lunches) zonder ook maar een gram aan te komen. Françaises zijn simpelweg irresistible (en jaloersmakend, maar dat even terzijde).

Gelukkig voor ons is daar nu Mathilde Thomas, die een boekje open doet over dat typische je ne sais quoi-gevoel. In The French Beauty Secret geeft deze (Franse, mais oui!) co-founder van het beautymerk Caudalie (celebrity’s als Victoria Beckham, Reese Witherspoon en Helena Christensen zijn devoot fan) dé 7 beautygeheimen van Françaises prijs.

Article continues after the ad

Wijn!
Françaises drinken elke dag een glas rood, zonder zich daar ook maar een tel zorgen om te maken. Een goed glas Franse rode wijn is natuurlijk een feest voor de smaakpapillen, maar heeft daarnaast talloze gezondheids- en antiverouderingsvoordelen. De antioxidanten in rode wijn zijn ontstekingsremmend, vertragen de groei van bacteriën en verbeteren de bloedsomloop, met als resultaat een prachtige glow. Breng je innerlijke Bonnie St. Claire overigens wel meteen tot bedaren: Franse vrouwen houden het keurig bij één glas per dag.

Vrij!
An orgasm a day keeps the dermatologist away. Althans volgens Mathilde Thomas, die dagelijks seks predikt omdat het je gezonde gloed geeft, de bloed- en zuurstofcirculatie verbetert en de collageenproductie een boost geeft. Daarvoor haalt ze het ook het credo van een Parijse grootmoeder aan: “Zorg er altijd voor dat je matchende lingerie draagt. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.”

Less is more!
De focus bij de fameuze ‘done but not done’-look ligt niet op dikke lagen pancake of kleur maar juist op een gezonde, frisse huid. Een vleugje mascara, wat eyeliner en rode lippenstift is alles wat je nodig hebt.

Bekijk ook: Zo maak je simpel en snel een mooie winter make-uplook

Eet!
Uithongeringsregimes? Mais non! De Franse benadering van eten: eet goed, geniet er van en doe alles met mate. Haal de beste kwaliteit in huis, neem de tijd om van een maaltijd te genieten in plaats van maaltijden over te slaan en eindeloos te snacken. De typisch Franse mediterraanse keuken (met focus op verse producten, volkoren granen, olijfolie, vis en een beetje zuivel en vlees) geeft je lichaam alles wat het nodig heeft en werkt anti-verouderend.

Koude douches
Hoe lekker ook met dat typische Hollandse winterweer: vergeet ellenlange, bloedhete douches. Françaises do it better. Zij nemen een korte lauwwarme douche en eindigen met de kraan op standje vries voor een getonede en stevige huid.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid
Franse vrouwen zien huidverzorgingsproducten niet als noodzakelijk kwaad waar je pas in paniek naar grijpt zodra er een pukkeltje of rimpel ontspruit. Françaises krijgen verzorging met de paplepel ingegoten. En als ze eenmaal het voor hen perfecte beautyritueel hebben gevonden, blijven ze daar voor de rest van hun leven bij. Voorkomen is beter dan genezen!

Omarm rimpeltjes
Accepteer dat je hebt geleefd én gelachen. Een rimpeltje hier of een deukje daar? Wat maakt het uit? Omarm je rimpels in plaats van hysterisch de onvermijdelijke tekenen van het ouder worden tegen te gaan. Leef in het hier en nu en doe het vol zelfvertrouwen. Want - hoe een afschuwelijk modellencliché het ook moge zijn - echte schoonheid komt van binnen. Ook bij die onberispelijke Françaises.