Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 zinderende zomertips voor je huid en haar

Op zonnige dagen wil je júist stralen, zonder zorgen om huidschade of droog haar. Dit zijn de beste beautytips om je een hele zomer lang van al je mooiste kanten te laten zien.   1. Beter en langer bruin Regelmatig je huid, zowel gezicht als lichaam, exfoliëren met een mild product is ‘s zomers a...

7 zinderende zomertips voor je huid en haar

Op zonnige dagen wil je júist stralen, zonder zorgen om huidschade of droog haar. Dit zijn de beste beautytips om je een hele zomer lang van al je mooiste kanten te laten zien.  

1. Beter en langer bruin

Regelmatig je huid, zowel gezicht als lichaam, exfoliëren met een mild product is ‘s zomers altijd een goed idee – dat geldt voor alle huidtypen, behalve een zeer gevoelige, en elke huidskleur.

Zo poets je heus niet het zonnige tintje richting doucheput; het zorgt juist voor een diepere, egale bruining en langer behoud van een frisse glow.

Gebruik voor je lichaam een bodyscrub met een grovere korrel, zoals zout, suiker of een mix van een handvol havermout en water - dat werkt ook prima.

Voor je gezicht adviseren huidexperts eerder een peeling lotion dan een scrub, vanwege de schurende korrel. Kies er bijvoorbeeld een op basis van glycolzuur voor een extra hydraterende werking. Die gebruik je als extra stap, tussen reiniging en nachtcrème in.

2. Spray niet alle parfum direct op je huid

Geuren die rijk zijn aan alcohol, citrus, lavendel en bergamot kun je beter niet rechtstreeks op de huid sprayen als je daarna de zon in gaat. Dat kan allergische reacties als roodheid, donkere vlekjes en puistjes opleveren.

Spray liever op je kleding of kies een alcoholvrije eau de toilette die geschikt is voor in de zon (Lancaster). Op stof beklijft een geur sowieso beter dan op de huid en je loopt geen risico.

3. Tanning truc van de expert

Nichola Joss, de bekendste Amerikaanse bruiningsexpert, onder andere werkzaam bij de Victoria’s Secret-shows, tipt: ‘Gebruik minstens twee dagen voordat je op zonvakantie gaat een zelfbruiner. Dan ben je op de dag van aankomst meteen op je mooist bruin.

En als er toch iets mis is gegaan, heb je tenminste nog genoeg tijd om vlekjes weg te werken.’ Meer wijze raad: ‘Zowel vooraf als drie dagen later moet je de huid goed scrubben. Zo verlaat de tint heel geleidelijk je huid.’

4. Zit je wel goed?

Op het strand, onder een parasol, sta je bijna net zo sterk aan zonnestralen bloot als wanneer je helemaal in de zon zit. Dat komt doordat zo’n 80% van de UV-straling via het zandoppervlak richting je huid wordt weerkaatst.

Ook dobberend op een luchtbed kun je dubbelop UV opvangen: het wateroppervlak schijnt zo’n vijftig procent zon te reflecteren. Een handdoek in het gras, in de schaduw, is de slimste plek: daar is de weerkaatsing maar vijf procent.

5. Potje met vet voor je haar

Kokosolie is een van de beste helers voor zowel je doorgezonde huid als voor je uitgedroogd haar. Als haarmasker: warm de olie op, verdeel door je lokken en laat minstens een uurtje intrekken om het vervolgens grondig uit te spoelen.

Je kunt het ook vlak voor een stranddag aanbrengen; vervolgens je haar strak naar achter kammen in een knot en je hebt er de hele dag geen omkijken naar. 

6. Goed gladde benen

Nog even rap je bikinilijn of benen (bij)scheren voordat je het strand op gaat, is zelden een goed idee. Het risico op snijwondjes en rode bultjes is te groot.

Doe het ontharen altijd de avond vooraf. Als je onder de douche scheert, wacht dan tot het einde. Warm water opent je poriën en maakt je haartjes zachter; dat scheert gemakkelijker.

7. Vlekkeloos bruin

Bescherm een pigmentvlek enkel met een SPF50, om te voorkomen dat hij donkerder kleurt of verder uitdijt.

Er zijn ook zonnecrèmes voor je gezicht met een extra anti-pigmentwerking om een overspannen melanineproductie te temperen, voorzien van een egaliserende tint, zodat de vlek meteen minder opvalt (verkrijgbaar van Lancaster, Vichy, La Roche-Posay).

In Nouveau 8 geeft Anneloes Tas wel 25 zinderende zomertips!

Nu in de winkel:

Beeld: Getty Images