Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

In 6 weken badpakklaar - Nog 4 weken: Smeer je jonger

Heb je je voedingspatroon al aangepast en doe je je oefeningen? Goed bezig! Dat zet al heel wat zoden aan de dijk. Deze week kijken we naar je huid, want als je huid straalt, straal jij ook! Een stralende glow in de zomer? Tijdig de juiste producten kiezen voor je huid kan een wereld van verschil...

In 6 weken badpakklaar - Nog 4 weken: Smeer je jonger

Heb je je voedingspatroon al aangepast en doe je je oefeningen? Goed bezig! Dat zet al heel wat zoden aan de dijk. Deze week kijken we naar je huid, want als je huid straalt, straal jij ook!

Een stralende glow in de zomer? Tijdig de juiste producten kiezen voor je huid kan een wereld van verschil maken.

‘Ik benader de huid eigenlijk nooit vanuit leeftijd of geslacht. Het belangrijkste is de behoefte van de huid,’ aldus onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee.

‘Is die gevoelig? Droog? Zijn er lijntjes, puistjes of pigmentvlekken? Natuurlijk is het wel zo dat bepaalde klachten soms samengaan met ouder worden.’

Huid wordt dunner

Je huid wordt dunner en droger naarmate de leeftijd stijgt, en na de overgang door veranderende hormoonspiegels. Ultee: ‘De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam neemt af en daarmee ook de hoeveelheid collageen in je huid.’

Jaarlijks vermindert dat met ongeveer twee procent en tegelijkertijd neemt ook de dikte van je huid af met ruim een procent. Je huid verliest zo aan stevigheid en structuur.

‘Daarnaast neemt, door de vermindering van elastine, ook de elasticiteit van je huid af met ongeveer een halve procent. Dan kan het helpen om vollere producten te gebruiken.

Vitaminen voor je huid

Vitamine A is onmisbaar: deze stof verbetert de huidstructuur en vermindert tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en pigmentvlekken.

Ook een voldoende hoge concentratie vitamine C is belangrijk. Maar daarmee hoef je zeker niet te wachten tot je je veertigste of vijftigste verjaardag viert. Die stoffen zijn ook waardevol voor een jongere huid.’

Ultee vervolgt: ‘Verder adviseer ik altijd om vanaf je dertigste regelmatig te exfoliëren. Vanaf die leeftijd krijgt je huid langzaam meer moeite met het kwijtraken van dode huidcellen.

Kies voor een exfoliant met een voldoende hoge concentratie glycolzuur of salicylzuur. (Let op de pH-waarde, die moet rond de 3,5 en 4 liggen, red).

Een peeling met een hogere concentratie (fruit)zuren is ook een goede manier om de ouder wordende huid af en toe “op te frissen’. En vergeet je niet om je huid dagelijks te beschermen met een SPF?

Daarmee voorkom je dat je huid sneller of verder veroudert door de zon.’