Heerlijk dat het weer mooi weer is - en vandaag helemaal. We praten alleen nog over de temperatuur en bruinen graag dat bleke velletje naar een ‘gezonder’ kleurtje toe. Prima om weer wat goede vitamine D op te doen (en vitamine G, van geluk) maar 't is ook weer tijd om ons even te verdiepen in alle smeersels, sprays en tips.

Zodat dat witte huidje straks mooi en verantwoord bijkleurt. Hoe zat het ook weer? Een paar zon-en smeertips op een rij:

De juiste SPF
Een crème met factor 15 beschermt tegen 94% van de zonnestralen, een factor 30 tegen 97% (mits regelmatig aangebracht natuurlijk). Factor 50 sunblock beschermt, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet voor 100%, en is tegenwoordig omstreden. Er zijn landen (en ook dermatologen in Nederland) die het gebruik ervan zelfs sterk afraden, vanwege de agressieve filters die erin zitten, die niet goed zijn voor je huid. Factor 30 heeft de voorkeur, zeker bij een lichte huid.

Niet zo zuinig
Het vooroordeel over ons Nederlanders gaat ook op voor ons smeergedrag: we schijnen vaak nogal zuinig om te gaan met het gebruik van zonnecrème. Terwijl dik smeren echt het beste is, zeker op de tere kinderhuid, en alleen met iedere 2 à 3 uur herhalen, zeker na zwemmen, bescherm je de huid echt naar behoren.

Duurder niet altijd beter
De ene crème ruikt misschien iets lekkerder dan de andere, of smeert net iets beter uit, maar een duurdere zonnebrand is niet per definitie beter dan een goedkopere variant. Duurdere merken beschikken soms wel over betere filters,maar de verschillen zijn klein en vallen zelfs weg wanneer je, vanwege de prijs, zuiniger smeert.

De kwetsbare kinderhuid
De zachte dunne kinderhuid is aanzienlijk kwetsbaarder dan die van een volwassene en heeft dus nog betere bescherming nodig.

Meer mannen dan vrouwen
Eén op de drie gevallen van kanker betreft huidkanker en mannen treft het vaker dan vrouwen. Vanwege het feit dat mannen doorgaans minder haar op hun hoofd hebben, maar ook omdat ze zichzelf doorgaans slechter insmeren dan vrouwen.

Smeren tegen de rimpels
80% van huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. Smeren dus, voor een gladde jeugdige huid. Want een kleurtje is lekker, maar een hoofd vol rimpels en groeven is toch net iets minder aantrekkelijk.

Radar testte zonnebrandcrèmes
Radar voerde dit vroege voorjaar vast een zonnebrandtest uit op vijf goedverkochte merken, en testte op smeerbaarheid, comfort en effectiviteit. Op de mooie lentedagen die er waren smeerden zij vijf crèmes tegelijk op een lichte, rossige huid die makkelijk verbrandt en minder makkelijk bruint. Met Etos op de linkerarm, Nivea op de rechterarm, Vision op het rechterbeen, Hema op het linkerbeen en l’Oréal op het gezicht. De proefkonijnen verbleven met de crèmes een paar uur in de volle zon, fietsend, tuinierend, wandelend en luierend, en kwamen tot het volgende resultaat.

Geur, smeerbaarheid en effectiviteit
* L’Oréal en Hema beschikken over een tamelijk neutrale geur, terwijl Vision wat richting kokos neigt, Etos bij nader inzien met 'benzine-achtig' wordt bestempeld en je van Niveau ‘wel echt moet houden’.

* L’Oréal en Vision smeren voller (maar niet te dik) terwijl de rest wat dunner, melkachtiger aanvoelt.

* Op effectiviteit scoort Hema het minst, waarop Etos volgt met een ‘iets roze huid, niet noemenswaardig verbrand’. Bij de andere crèmes is de huid geen spatje verbrand, maar ook vrijwel of geheel niet verkleurd.

* Bij de ene crème dien je veel te spuiten, bij de andere gulpt de emulsie er wel erg rijkelijk uit. Ook vlekkengevoeligheid en vettigheid werden in het schema opgenomen.

And the winner is...
De verschillen zijn klein, de crèmes liggen qua effectiviteit dichtbij elkaar, maar op basis van alle factoren bij elkaar eindigt l’Oréal nipt bovenaan en scoort Etos op veel punten het laagst.

Bron: Radarplus