Nouveau's online editor Kim was het zat, het gesnaai, toch weer zwichten voor die vierde bitterbal. En sporten? Een keer per week. Hoogstens. Maar wel verzuchten als ze in de spiegel keek: weer een kilo erbij, ja hoor, ik ben nu echt middle aged.

En dat knaagde. Want het zou zomaar kunnen dat ik nog veertig (godbetert, vijfig!) jaar te gaan had, en dan zou ik elk jaar verder 'aftakelen'? Elk jaar een 'kilootje' – verkleinwoorden zijn minder confronterend – erbij? Ik kreeg bijkans rode vlekken in mijn nek.

Open deur
Ik had wel een abonnement op de sportschool, maar ik zat liever met een doosje bonbons (niet opgegaan na een feestje en zo zonde om weg te gooien) op de bank. Morgen zou ik wel gaan. Als ik tijd had en zo. Afijn, zo gingen er anderhalf jaar voorbij, waarin ik wel maandelijks mijn sportschool 'sponsorde' – ik wilde die deur op een kier houden, nou, dure deur – maar er geen voet over de drempel zette.

De bitterbal ging rollen
Totdat ik begin dit jaar besloot af te vallen. Ik hakte op de redactie de knoop door – in de beste opwelling ooit, bleek later – en besloot te gaan vloggen over mijn NewFysic afval-challenge. Vijf kilootjes moesten eraf, vond ik. Tien kilo, concludeerde mijn dieetcoach, en zo geschiedde. Nagenoeg suiker- en vetvrij eten ging veel makkelijker dan ik had verwacht. Blijkbaar had ik toch een soort suikerverslaving (en daar geef ik soms nog steeds aan toe hoor, laten we het wel leuk houden).

Lees ook: 13 simpele manieren om je gezondheid te verbeteren, Nouveau's Kim begint er vandaag mee!

Dromen van een harde wener
Na een maand of vijf was ik klaar met NewFysic en begon de echte uitdaging: die tien kilo eraf houden. Maar ja, moest ik dan elke keer een stuk taart afslaan? (Van het woord 'harde wener' begon ik al te watertanden – dames, dat is gewoon een gebakje). In afzien had ik geen zin. Ik had het hardlopen wel weer opgepakt, een keer per week, maar keek zo eens naar mijn armen, mijn veertig-plus kipfiletjes, en dacht: die worden niet bepaald strakker na een run door het bos. Tijd voor actie.

Goddelijke harde wener
Goddelijke harde wener

Waar lag dat ding?
Ken je dat? Soms heb je van die strijdlustige dagen dat je denkt 'nú gaat het roer om' en dat je het vervolgens ook dóet. Dus hup, in tien minuten had ik mijn verstofte sportschoolpas, weggemoffeld op het plankje bij de voordeur, weer opgediept en Ik Zou Gaan – naar de gym om de hoek. Neuh, denk niet dat mijn sportschool zich aan de andere kant van de stad bevindt, maar zo voelde het wel.

Hallo, daar zijn we weer...
Anderhalf jaar was ik niet gegaan naar 'mijn' Smile Sport. Terwijl het echt de meest relaxte sportschool van Haarlem en omstreken is – met lounge-bar en hangmat, dat idee. Zou mijn 'Heintje Davids'-comeback me rare blikken opleveren? Kritiek? Flauwe grappen? Nee, daar ging ik niet bij stilstaan. Ik ging me nu aanmelden, en wel voor de les crossfit – waar per les slechts 12 sportievelingen voor in aanmerking komen, dus moet je je plek reserveren (hallo, stok achter de deur).
Bij crossfit train je een minuut heel - met de nadruk op heel - intensief op in totaal 12 apparaten. Met een korte pauze ertussen doe je dit circuit twee keer. Was dat even schrikken die eerste keer: ik dacht na dat ene circuit: pittig, maar als dat alles is... Ai, foutje: ik kreeg nog een rondje van de zaak. De andere denkfout was dat ik elke oefening 'toch maar een minuut hoefde te doen'.

Geen spier die ontkomt aan deze 12 crossfit oefeningen...
Geen spier die ontkomt aan deze 12 crossfit oefeningen...

Zweet en zwabberarmen
Nou, ik kan je zeggen: een minuut kan schrikbarend lang duren. Ik ging kapot die eerste keer (ik dacht serieus: ah nee, ik ga toch niet en plein public overgeven van de inspanning?), hoe geduldig, positief en enthousiast de trainer ook was en is. Uitgerekend bij de oefening waarbij ik me moest opdrukken, keek ik mezelf recht aan in de spiegel. Charmant is anders (tomatenhoofd, zwabberarmen, zweet, the works), en opdrukken zal nooit mijn verborgen talent worden, maar ik deed het toch maar mooi. Dacht ik tijdens die eerste les 'Dit Nooit Meer!', drie dagen later stond ik er weer.

Fysiek én mentaal sterker
Dat is nu ruim twee maanden terug. En nog steeds denk ik soms: de volgende keer laat ik schieten hoor. En vervolgens sta ik er weer. Omdat ik merk dat ik sterker word, zowel fysiek - mijn kinderen worden doodmoe ("ja hoor mam, heel sterk, pfff") van het voelen van mijn biceps - als mentaal. Dat laatste merk ik omdat ik dingen sneller aanpak, minder peins, mijn hoofd is leger. Maar ik hoorde toevallig van het weekend dat dit figuur mij beter staat én dat ik “veel meer straal” dan een jaar geleden. Dat laatste was me niet eens opgevallen. Je aan alle kanten sterker voelen, flexibeler, ik gun het iedereen.

Bekijk ook: Kims laatste dieetvlog, want bijna -10 kilo! 'Met deze gouden tips blijf je op gewicht'

Onvrede wegeten
Maar ik merk ook dat ik me zorgen maak. Hoeft helemaal niet, maar dat is toch de aard van het beestje. Want om me heen zie ik echt wel dat zo'n 50 procent van de Nederlanders (en 70 procent van de wereldbevolking) te dik is. En dat snap ik tegelijk zo goed. Probeer maar eens nee te zeggen tegen al dat lekkers in de winkel. Dat is toch bijna godsonmogelijk? Er wordt continu een beroep gedaan op je zelfdiscipline. En dat is zwaar. Aan de andere kant: als je ergens negen keer nee tegen zegt en het de tiende keer wel eet, smaakt het zóveel lekkerder (echt, die roti kip smolt op mijn tong). Of vaak eten mensen ook een gevoel van onvrede weg.

Mooiste cadeau aan jezelf
Maar ik zou echt iedereen willen aanraden voor wie dit ook maar een beetje herkenbaar is en er wat (met zo'n welbekend stemmetje in je achterhoofd) mee wil doen: probeer die weg naar de sportschool te vinden. Er zijn er genoeg, er past er vast een bij je. Nee, je bent niet te oud – in leuke sportscholen vind je echt allerlei leeftijden – en je hoeft zeker niet slank te zijn om er voet over de drempel te zetten. Dat je die drempel neemt is al geweldig. Een afgetraind lijf? Ga ik ook niet redden. Maar gezond ouder worden is wel het mooiste cadeau aan jezelf, dan ben ik nu wel achter.

Slapeloosheid, een slechte huid en vermoeide smaakpapillen: het kunnen allemaal signalen zijn dat je verslaafd bent aan suiker.

Dokters, gezondheidsgoeroes en voedingsdeskundigen hameren er al langer op dat mensen moeten minderen met de inname van suiker, omdat het gewichtstoename, tandproblemen en andere ongemakken met zich mee kan brengen. 

Onbewust verslaafd
Maar suikers verschuilen zich ook in ogenschijnlijk onschuldige voedingsmiddelen, zoals saladedressings, brood en kant-en-klare koffiedrankjes. De meerderheid van de mensen die afhankelijk zijn geworden van suiker, realiseert zich niet dat er sprake is van een verslaving, totdat ze te maken krijgen met onderstaande tekenen.

Voedingsdeskundigen adviseren om te checken of je last hebt van deze 10 signalen en geven handvatten om je lichaam volledig te detoxen.

Lees ook: Dit is Kate's geheime supersmoothie

1. Slechte huid
Als je constant last hebt van irritatie of acne, is dat een belangrijke indicatie dat je te veel suiker eet, aldus gezondheidsexpert Natalie Lamb. Zij vertelt dat het overvloedig eten van suiker de vrouwelijke hormonen uit balans brengt, wat acne rond de kaaklijn kan veroorzaken. Het kan ook zorgen voor langetermijnschade aan collageen en elastine in je huid, wat leidt tot vroegtijdige veroudering van de huid.

Niet zo fris...
Puistjes of andere huidirritatie kan ook worden veroorzaakt door ontstekingen - die weer aangejaagd worden door suiker, zo toonde een onderzoek door het Universiteitsziekenhuis in Zurich aan in 2011. Door een blikje fris per dag te drinken, neemt de kans op ontstekingen al met 87% toe (105% na twee blikjes).

2. Je smaakpapillen raken uitgeput door suiker
Voedings-specialist Lorraine Kearney zegt dat smaakpapillen uiteindelijk wennen aan hoge hoeveelheden suiker, waardoor je steeds minder die 'suikersensatie' proeft. Daardoor moet je eten steeds zoeter zijn, om dezelfde verzadiging te bereiken. Kearney: "Suiker is echt een drug, want je hebt telkens een grotere hoeveelheid nodig voor hetzelfde effect. Iets wat je eerst enorm zoet vond, kan daardoor later 'gewoon zoet' smaken."

3. Toename van tandproblemen
Tandartsen kunnen het niet vaak genoeg melden: suiker vergroot sterk de kans op gaatjes. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker en zorgen zo voor schadelijke zuren, die het tandglazuur aantasten. Gevolg: tandbederf. Daarom is het belangrijk om na elke maaltijd je tanden te poetsen.

4. Constante zin in suiker
Zoals gezegd: je lichaam ziet suiker als een drug, waardoor je er steeds meer van nodig hebt voor je 'suiker high'. Kearney: "Mensen eten vaak blindelings, ze eten wat hen lekker lijkt of wat gemakkelijk voor handen is, omdat ze gefocust zijn op andere zaken." En we realiseren ons vaak niet dat we eigenlijk suiker willen als we zin hebben in soep - want ook daarin zitten vaak verborgen suikers, lang niet alleen in snoep of gebak.
En het blijft moeilijk om hiertegen te vechten, want het eten van suiker zorgt ervoor dat er dopamine in je hersenen vrijkomt, net als bij gewone drugs.

5. Weinig energie
Suiker zuigt als het ware energie uit je lichaam, beter bekend als de 'energiedip'. Natalie Lamb: 'Glucose is belangrijk voor de energieproductie in het lijf, maar het is minstens zo belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, zonder de pieken en dips die je krijgt als je producten met geraffineerde suikers eet."
Na de consumptie van suiker, zorgt de pancreas (alvleesklier) ervoor dat er insuline vrijkomt, die helpt om glucose te transporteren naar de cellen. Gevolg: we krijgen een lekkere stoot energie. Lamp: "Maar is die energie eenmaal verbruikt, dan krijgen we een energiedip, waarna je lichaam vraagt om nog meer suiker om die cyclus weer opnieuw te starten. Hoe hoger de suikerpiek, hoe groter de dip die volgt."

6. Opgeblazen gevoel
Een bekend type suiker is fructose, die voorkomt in appels en perziken, maar ook in zoetstoffen zoals glucose-fructosestroop. Onderzoekers ontdekten dat fructose winderigheid en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken, omdat het niet gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Lamb: "Slechte bacteriën en gist produceren gassen als ze onverteerd eten in de darmen fermenteren." Met alle gênante (en soms pijnlijke) gevolgen van dien... 

7. Lage seksdrive
Heb je minder zin in seks, maar heb je geen idee hoe dat kan? Dat zou ook best eens aan je suikerinname kunnen liggen. Kearney: "Daar kan je seksdrive inderdaad een dip van krijgen. Als je veel suiker eet, zorgt dat ervoor dat de productie van sekshormonen wordt geremd en je libido in rap tempo omlaag gaat.
Mannen met een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen ook nog eens erectieproblemen krijgen, zo bleek uit het John Hopkins onderzoek in 2005. Daaruit kwam naar voren dat 50 tot 75% van de mannen met diabetes kampt met erectieproblemen - dat is drie keer hoger dan bij mannen die deze ziekte niet hebben.

8. Zwakker immuunsysteem 
Te veel suiker verzwakt de cellen in het immuunsysteem die bacteriën doden. Als de werking van de lichaamscellen wordt vertraagd door bijvoorbeeld frisdrank en gebak, wordt het voor deze cellen een stuk zwaarder om je lichaam gezond te houden. Het grootste deel (70%) van je immuunsysteem bevindt zich in het spijsverteringsgebied, en dat wordt versterkt door gezonde bacteria. 

9. Gewichtstoename
Suiker wordt in je lichaam opgeslagen om later te worden omgezet in energie. Maar als het daar niet voor wordt gebruikt, verandert energie in vet, op ongewenste plekken - zoals rond je taille. En wat er niet aankomt, hoeft er ook niet... juist.

10. Slapeloosheid
Eet je suiker vlak voordat je naar bed gaat (die heerlijke reep chocola, gezellig op de bank), dan is het moeilijker om in slaap te vallen. Suiker remt de productie van het 'relaxhormoon' melatonine, terwijl dat juist weer nodig is om gemakkelijk weg te doezelen. Sweet dreams...

Bron: Daily Mail

Make-up kan flink wat jaren wegwerken. Maar jonger en frisser ogen vraagt wel om de nodige tips en trucs. Gelukkig krijgen wij die van de meester zelf: Hair- en make-up artist Leco van Zadelhoff.

1. De basis

“Een goede ondergrond is het halve werk, zeker als het over make-up gaat. Begin met een goede reiniger en werk daarna de volgende punten af. Dat lijkt een behoorlijke klus, maar is het niet. Bovendien is het zó de moeite waard.

  • Gebruik dagelijks een milde peeling of exfoliator. Het houdt de huid stralend en het zorgt ervoor dat serums en crèmes beter werken.
  • Breng een serum op om doelgericht huidzorgen als pigmentvlekjes of roodheid aan te pakken.
  • Dagcrème.
  • SPF. 

’s Avonds sluit je dit ritueel eventueel af met een paar druppels gezichtsolie. Die sealt de hydraterende ingrediënten in de huid. Een à twee keer per week een gezichtsmasker maakt bovendien echt verschil. Is de huid erg droog, dan zijn zogeheten sheetmaskers een aanrader. Te vinden in het assortiment van Estée Lauder, StarSkin, Origins en La Mer.” 

2. Primer

“Voor zowel oogleden, lippen als huid geldt: altijd doen. Het is als shapewear voor het gezicht en kan echt jonger doen lijken. Een primer vult als het ware fijne lijntjes en maakt de huid glad, zodat make-up mooi op de huid kan blijven liggen.

Daarnaast zorgt de juiste primer er ook voor dat de huid gelift wordt en meer gaat stralen. Primers bevatten vaak lichtreflecterende deeltjes, die het licht dat op de huid valt, zodanig weerkaatsen dat de huid jonger, gladder en compacter lijkt.”

3. Foundation 

“Less is absoluut more bij een oudere huid. Te veel foundation en concealer trekken de aandacht naar fijne lijntjes. Dus breng het alleen daar aan waar het nodig is. Het fijne van foundation is, dat je er kleur en diepte in de huid mee kunt terugbrengen, waardoor de huid minder dof lijkt. 

Omdat een oudere huid vaak ook wat droger is, wat te wijten is aan de vermindering van oestrogeen, ga je het liefst op zoek naar foundations die de huid niet alleen verfraaien, maar ook hydrateren. Meestal verklapt de naam van de foundation al met welke soort je te maken hebt.

Foundations met de woorden ‘matte’, ‘velvet’ en ‘long-wearing’ zijn vaak wat zwaarder en vooral geschikt voor een vette – of piepjonge - huid. Foundations die ‘light’, ‘glow’, ‘hydrating’ en ‘luminizing’ op de verpakking vermelden, zijn wat transparanter en geven het meest stralende effect.

Mijd poeder-, zware en matterende foundations. Meng een drupje olie met je foundation om die transparanter te maken. Daardoor oogt hij natuurlijker en is de huid meteen goed gehydrateerd.” 

Tip: “Let ook goed op de ondertoon van je foundation. Is die te roze, dan benadrukt hij roodheid en gesprongen adertjes. Foundations met een warme, gouden of gele ondertoon maken het meest stralend.”

4. Glow boost

“Een zware foundation is voor de oudere huid een no-no. Sterker nog, vooral in het voorjaar is hij vaak niet eens nodig. Een te matte, doffe huid oogt ouder, dus gebruik bronzer in plaats van poeder om de huid stralender te maken.

Je kunt ook met highlights spelen, om lichtpunten op je gezicht te creëren. Breng het alleen nooit op rimpels aan; dat accentueert de rimpel juist. Een goede make-uptruc met een liftend effect: breng een highlight aan in de zone die vanaf je jukbeen langs je buitenste ooghoek richting je slaap loopt.

Door deze zone te ‘verlichten’, creëer je een instant lifting effect. Je jukbeenderen en ogen lijken hoger.”

5. Concealer

“Concealers zijn ideaal om schaduwen onder ogen en neusvleugels weg te werken en om vlekjes te camoufleren, maar ook hiervoor geldt: gebruik niet te veel. Je kunt nog beter niks gebruiken dan te veel.

Net als foundation gaat concealer al snel in de lijntjes zitten. Voor blauwachtige kringen onder de ogen gebruik je een camouflageproduct met een perzikachtige of oranjeachtige ondertoon.

Voor roodachtige kringen kies je een product met een gele of beige ondertoon. Een concealer met een crèmestructuur die net een tint lichter is dan je huid, werkt het best.”

6. Wimpers & wenkbrauwen

“Volumemascara klinkt goed, maar zijn de wimperharen wat dunner en brozer geworden, dan werken zogeheten leng­thening, curling, of defining mascara’s beter. Volumemascara’s zijn voor deze haartjes te zwaar, waardoor ze gaan klonteren en gaan hangen.

Krul de wimperhaartjes eerst met een verwarmde wimperkruller voor een wow-effect en een mooie, open blik. Smalle wenkbrauwen maken ouder, dus epileer ze niet te veel. Hoewel volle wenkbrauwen absoluut de trend zijn, kunnen ze de blik ook ver­zwaren.

Gebruik een wenkbrauwpoeder – geen potlood - voor het zachtste effect. Dat maakt mooi jeugdig.”

Lees ook: Video: met dit slimme trucje krijg je de perfect gelakte nagels

7. Oogmake-up

“Hoe ouder je wordt, hoe meer je in licht moet denken. Donkere make-uptinten als zwart en grijs maken bedrukt. Kies liever voor brons-, goud-, en perziktinten voor meer licht in het gezicht. Met die tinten kunnen bovendien prachtige smokey eyes worden gemaakt. Kies liever voor mat. Tenminste, als het om oogschaduw gaat.

Glitters en glinsters ogen feestelijk, maar hopen makkelijk op in de plooitjes. Matte oogschaduw werkt beter, maar breng wel een lichtpuntje aan in de ooghoeken, bijvoorbeeld met een crème-oogschaduw in goud of champagne, om de ogen te openen. Mijd harde lijnen en vloeibare eyeliners. Vervaag make-up iets door, na het aan­brengen, cirkelvormige bewegingen over de huid te maken met een make-upkwastje, een blender brush.”

8. Zachte blosjes

“Volumeverlies in het gezicht heeft ook voordelen. Jukbeenderen worden namelijk een stuk beter zichtbaar. Buit dat uit door de blush niet op de appeltjes van de wangen, maar op de jukbeenderen zelf aan te brengen.

Eigenlijk zoals je in de jaren tachtig al deed. Kies ditmaal echter voor een zachte crèmeblush in koraal- of roze tinten, in plaats van voor poeder en vervaag die naar buiten toe, opdat er geen harde lijnen achterblijven.” 

9. Lippen

“Gebruik ook voor het aanbrengen van lippen­stift een primer. Dat voorkomt uit­lopen en zorgt ervoor dat het product langer blijft zitten. Een vervaagde liplijn accen­tueer je met lippotlood, dat je iets vervaagt. Ga voor crèmeachtige of glossy lippen in frisse lichte kleuren.

Vermijd matte of metallic lippenstift. Eventueel kun je ook een lipgloss met satijnglans over een matte lipstick gebruiken. Lichte kleuren laten je lippen voller lijken, donkere kleuren maken ouder en laten je lippen dunner lijken.

Dat wil niet zeggen dat je geen felle kleuren kunt gebruiken. De beste keuze is een kleur die twee tinten donkerder is dan je eigen kleur.  Let op: kleuren met een oranje of gele ondertoon laten je tanden geler lijken. Door kleuren met een blauwe of paarse ondertoon lijken je tanden witter.”

10. Nagels

“Ouder wordende handen kunnen iets heel charmants hebben. Weet bovendien dat nagellak in diepe tinten afleiden van rimpels en adertjes. Lak je de nagels zelf, breng dan altijd een topcoat aan met effect van gellak. Dat geeft de nagels een professionele glans. Bovendien blijft nagellak met een beetje geluk zo minstens een week echt mooi zitten.

Blijf weg van vuurrode en metallic nagellak, nepnagels, te lange puntige nagels; die maken je alleen maar ouder. Met lichte tinten als nude, beige en pasteltinten zit je altijd goed.”