Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Volg deze 13 etiquetteregels bij je volgende spa bezoek en geniet nóg meer 

Een dagje naar de spa is jezelf echt even volop verwennen. Dat is de bedoeling althans. Zonder je druk te hoeven maken over waar je wel of juist geen kleding aan moet trekken, wat je beter vooraf kunt laten en of je tijdens een therapie mag praten of juist liever niet. Daarom 13 handige do’s en d...

Volg deze 13 etiquetteregels bij je volgende spa bezoek en geniet nóg meer 

Een dagje naar de spa is jezelf echt even volop verwennen. Dat is de bedoeling althans. Zonder je druk te hoeven maken over waar je wel of juist geen kleding aan moet trekken, wat je beter vooraf kunt laten en of je tijdens een therapie mag praten of juist liever niet.

Daarom 13 handige do’s en don’ts om bij je volgende spa bezoek in je achterhoofd te houden. Zodat je echt alleen nog maar ontspant en geniet. 

1. Ban de borrel
Ga vooraf niet aan de borrel, alcohol dehydrateert je lichaam (en in sauna/stoombad verlies je ook de nodige hoeveelheid vocht). Drink liever water, maar vooraf niet zo veel dat je de rest van de dag naar de wc op en neer loopt. 

2. Maaltijd vooraf
Ga niet met een lege maag op pad, maar kies bij voorkeur voor een lichte maaltijd. Het zou zonde zijn als je maag van streek raakt bij een intensieve massage of een warme sauna. 

3. Slechte adem? 
Neem een kauwgommetje vooraf, of iets anders waar je fris van uit je mond gaat ruiken. Je masseur en mede saunagenoot zullen je er dankbaar voor zijn. 

4. Ontharen
Hoe zit het met scheren en spa bezoek? Alleen mannen dienen hun gezicht een dag eerder te scheren als ze voor een facial komen. Voor vrouwen geldt geen vaste regel, hoewel netjes bijgewerkt natuurlijk wel zo verzorgd overkomt. En doe het liever een dag of twee van tevoren, bij zoutbaden kan een pas onthaarde huid behoorlijk geïrriteerd raken. 

5. Half uur van tevoren
Je kunt het beste zorgen dat je er ruim op tijd bent. Met een half uur speling kun je je rustig inschrijven, een korte douche nemen en omkleden, om zo relaxed als mogelijk aan je spa dag te beginnen. 

Lees ook: Dit serum is de reden dat Linda Evangelista geen botox meer gebruikt

6. Vooraf douchen? 
Heel graag, wel zo fris om jezelf kort af te spoelen voordat je aan een spa-programma begint. Heb je een massage of andere relax-behandeling geboekt? Ga eerst even lekker in de sauna zitten, zo begin je volledig ontspannen en met een leeg hoofd aan wat nog komen gaat. Niet zo lang dat je lichaam oververhit raakt, maar net genoeg om de spieren prettig mee opgewarmd te hebben. Mocht je een wax gepland hebben staan, sla dan de sauna / het Turks bad even over; de huid kan er geïrriteerd van raken. 

7. Toiletbezoek
Is tijdens een behandeling onhandig en verstoort de concentratie, probeer dit voor zover mogelijk te voorkomen. 

8. Kleding
Wat moet aan, wat uit? Altijd een lastige: sommige mensen trekken graag alles uit, anderen wikkelen zich ongemakkelijk het liefst in een enorme badhanddoek. Ondergoed onder de handdoek is bij een behandeling heel normaal, maar hoeft niet. Bij sommige therapieën wordt veel olie gebruikt die lingerie wel vettig kan maken, hou dat in je achterhoofd. 

9. Ogen dicht 
Net als bij de wasbak van de kapper, twijfelen we nog wel eens of we onze ogen nu open moeten houden of juist dicht. Twijfel niet langer over wat beleefd is of niet en doe je ogen gerust lekker dicht; het ontspant je nek en je geest en met de ogen dicht kan er ook geen olie, scrub of crème in komen. 

10. Informatie 
Vertel het de behandelaar als je ergens last van hebt. Informatie over bijvoorbeeld lichamelijk letsel of (bloed)stollingsproblemen kunnen belangrijk zijn voor de behandeling. Mocht je na je spa-dagje nog plannen buiten de deur hebben, vertel het je therapeut. Vervelend als je ’s avonds met een rood gevlekt gezicht uit eten moet (omdat ze nog een rijtje gerstekorrels meenam in de behandeling bijvoorbeeld). 

11. Kletspraatjes
De spa-behandelaar is geen psychotherapeut (bewaar je relatiecrisisverhalen dus liever voor een andere plek), maar aangeven wat jij prettig vindt, is natuurlijk meer dan welkom. Vertel het als je vragen hebt, je graag andere muziek zou willen horen, je het koud of een beetje te warm hebt. Het is juist hun bedoeling het jou zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. 

12. Voel je nooit verplicht tot aankoop van hun producten 
Ze verkopen je graag de heerlijke lotions, scrubs en oliën die ze dagelijks gebruiken, maar dat betekent niet je je er toe verplicht hoeft te voelen. Een vriendelijk maar kort ‘bedankt, ik heb even voldoende aan deze massage’ zou echt moeten volstaan. Bovendien, aan de behandeling wordt ook verdiend. 

13. Fooi
In veel landen is fooi geven in een spa wel normaal, in Nederland iets minder. Volg je hart, met een fooi geef je in ieder geval aan dat je heel erg hebt genoten. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. En voorkomt een hoop onhandige situaties, met een gespannen gevoel als resultaat. Op naar de spa dus en lekker relaxen maar!