Je wilde het niet, maar viel in slaap en werd uren later met een rood lijf wakker in de brandende zon. ‘Help, wat doe ik met die rode bultjes en die pijnlijk rode knieholtes?’

De huidschade heeft helaas al plaats gevonden, maar alles wat je daarna doet kan ook (negatieve) gevolgen hebben voor verder huidherstel. Wist je bijvoorbeeld dat je vervelling er nooit zelf moet aftrekken of scrubben? Na verbranding schreeuwt de huid om vocht en ruimte om weer te helen en ‘op adem te komen’. Met de volgende middeltjes en adviezen ben je (hopelijk) zo van die rode huid en nare pijn af.

Losse kleding
Om de aangetaste huid te helpen herstellen neemt de doorbloeding in het probleemgebied tijdelijk toe, wat voor roodheid en warmte zorgt. Het is belangrijk dat je het ontstoken gebied ruimte geeft om te ademen en dus niet afsluit of afknelt met een strakke jeans. Daardoor kan de irritatie en het herstelproces namelijk alleen maar langer duren. Losse kleding is het beste voor de huid om het trauma zo snel mogelijk te boven komen. Zodat je de zonnige wereld weer pijnloos tegemoet kunt treden.

De juiste aloë
Aloë vera staat bekend om haar genezende en kalmerende werking en zit daarom niet voor niks verwerkt in veel body gerelateerde lotions. Bij verbranding werkt aloë vera ook genezend en kalmerend mits je kiest voor pure, geurloze aloë, dus zonder toevoegingen, of rechtstreeks van de plant. Toevoegingen kunnen de huid alleen maar verder irriteren.

Water, water, water
Zorg ervoor dat je gedurende een aantal dagen wat meer water drinkt dan normaal. Hydrateren is één van de belangrijkste middelen die je in kunt zetten na verbranding. De huid is niet alleen rood en pijnlijk van buiten, je lichaam krijgt van binnen ook flink wat te verduren wanneer veel lichaamsvloeistof naar de aangetaste plekken gaat waar het voor koeling zorgt, waardoor op andere plekken in je lijf een tekort ontstaat. Veel drinken dus, om de voorraad vocht op peil te houden.

Nee tegen make up
Het voelt verleidelijk om dat glimmende rode hoofd wat lichter en matter te poederen, maar het is helaas echt slecht voor je herstel. Een verbrande huid moet ademen en dus echt niet afgedicht worden met poeders of foundations. Hoe goed ze kwalitatief ook mogen zijn.

Laat de huid vervellen
Niks irritanter dan een schouder bedekt met losse velletjes waar je niet aan mag zitten. Toch is het verstandig het wel te doen en de huid alleen voorzichtig en regelmatig in te smeren met een rijke vocht inbrengende lotion. Het vervellen hoort bij een natuurlijk herstelproces dat je zou verstoren met pulken en trekken.

Vervelende blaasjes
Van de zon kunnen rode blaasjes ontstaan die zich vullen met vocht. Prik de blaasjes nooit door, maar laat ze uit zichzelf openspringen, om vervelende huidinfecties te voorkomen.

Ibuprofen
Bij zonnebrand geeft onze huid een acute ontstekingsreactie af. Is je huid echt flink verbrand en voel je je er ook flink naar bij, zoals rillerig en misselijk? Een ontstekingsremmer zou wat kunnen helpen bij het genezingsproces, zodat de zwelling van de huid (en de pijn) wat sneller afneemt.

Zonnebrand zonder toevoegingen
Na zonverbranding is het beter de huid een paar dagen uit de zon te houden of met een T-shirt te bedekken. Moet of wil je toch snel weer de zon in? Smeer op een verbrande huid alleen 100% natuurlijke zonnebrandproducten. Aan veel crèmes worden chemische toevoegingen gedaan die de aangetaste huid irriteren. Kies bij voorkeur voor een zonnebrand zonder chemische filters dus, zoals Alphanova Sun.

Melkmeisje
Een opmerkelijke, maar werkzame tip: doe een scheutje melk in een bakje en voeg ijsblokjes toe, doop een washandje in de ijskoude melk en leg het 5 minuten op de verbrande plekken. De melk zorgt voor een zachte huid en gaat ontstekingen tegen, terwijl de kou iets aan de zwelling doet. Verwijder onder een koude of lauw warme douche in ieder geval altijd eerst alle vuil en zonnebrand resten die nog op de huid zitten, en smeer de verbrande delen daarna lekker dik in met een verkoelende aftersun of lotion.

En vanaf nu goed insmeren, voordat je een volgende keer in slaap dreigt te vallen.

Bron: rd