Helen Mirren neemt geen blad voor de mond als het gaat om ouder worden - lees hier wat ze daarover allemaal had te zeggen in Allure magazine. Lang verhaal kort: wat een leuk, eigengereid mens. 

Hoe ouder, hoe eerlijker - en dat wordt ontzettend gewaardeerd in het geval van 'dame' Helen Mirren. De actrice wordt steeds openhartiger en daardoor ook populairder (klik vooral op onderstaande link en bekijk het grappige filmpje).

Lees ook: De levensles van Helen Mirren die ook voor jou geldt

'Dat woord, anti-aging...'
En ze is gelukkig nog lang niet klaar met het doen van opmerkelijke uitspraken. Nu laat de actrice zich in het Amerikaanse tijdschrift Allure weer uit over ouder worden. Afgelopen juli werd ze 72 jaar en Mirren vertelde in het interview dat ze zich "absoluut beledigd" voelt als mensen haar als een 'senior' behandelen. "Dat woord, 'anti-aging'... we wórden nu eenmaal ouder. Maar je wilt er elke dag wel zo geweldig mogelijk uitzien."

'Sexy' was niet fashionable
"Als mensen me behandelen naar mijn leeftijd word ik echt nijdig", vervolgt ze. "Vreselijk als mensen me hun stoel aanbieden. Nee, nee, nee. Ik wil je stoel niet." Ook praat ze over de tijd dat ze als twintiger tegen wil en dank bekendstond als 'sex icoon'. Daar zat ze destijds helemaal niet op te wachten, want het was in de jaren 60 niet fashionable om 'sexy' te zijn. 

Topper van toen: Helen Mirren
Topper van toen: Helen Mirren

'Ik paste niet in het plaatje'
"Ze noemden me sexy in die tijd, omdat ik qua uiterlijk aan dat cliché voldeed: blond haar, borsten, taille - toentertijd totaal niet in de mode, want in de sixties moest je vooral dun zijn, roken en alleen zwart dragen. Het was een plaatje waarin ik niet paste."

Eeuwige optimist
De Calendar Girls-actrice liet zich al eerder uit over haar beauty-rituelen, grappend dat moisturizer niets voor haar doet. Tijdens een L'Oréal-panel in Cannes vertelde ze het publiek: "Ik bepaal de regels niet voor anderen, ik kan alleen mezelf zijn. Ik ben altijd dol geweest op make-up. Ik ben de eeuwige optimist, ik weet: als ik moisturizer op mijn gezicht aanbreng, doet het waarschijnlijk niets voor me, maar ik voel me er wel een stuk beter door." En dat zie je!

Een gezonde drank drinken? Dan wordt (behalve water) groene thee vaak als optie genoemd. Er zouden allerlei voordelen kleven aan het drinken van de warme drank, zoals dat het drankje je kan helpen afvallen en het risico op het krijgen van ziektes verkleint. Maar hoe healthy is groene thee nu echt? We zetten vijf stellingen voor je op een rij.

Lees ook: Van deze vijf symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn

1. ‘Groene thee doet buikvet verminderen’

Helaas is dit niet het geval. Wanneer je je voorneemt gezonder te gaan eten en drinken, en je je vol op groene thee stort, kun je zeker wat extra vet kwijtraken.

Dit vet is inderdaad vaak buikvet, maar dit zou ook minder worden wanneer je een ander ‘gezonder’ drankje kiest. En goed om bij stil te staan: veel kant-en-klare groene thee-producten bevatten veel suikers. Deze klinken dus gezonder dan ze zijn.

2. ‘Groene thee kan je helpen met afvallen’

Als je doorgaans veel frisdrank, sapjes en gezoete koffie en/of thee drinkt en dan overstapt op het drinken van enkel groene thee: ja, dan ga je zeker gewicht verliezen.

Drink je al wel veel water en ongezoete dranken, dan zal het drinken van groene thee - helaas - weinig tot niets veranderen aan het getal op de weegschaal.

3. ‘Groene thee vermindert het risico op ziektes’

De anti-oxidanten in groene thee bevatten inderdaad kankerbestrijdende eigenschappen, zo is uit vele onderzoeken gebleken. Nu is het wel zo dat de meeste plantaardige voeding dergelijke eigenschappen bezit en tevens de kans op andere chronische ziektes als hartziekten en diabetes zou verkleinen.

Voldoende groenten en fruit eten, kan dan ook een soortgelijk effect hebben.

4. ‘Groene thee verlaagt je bloedsuikerspiegel’

Nogmaals: als je de ongezoete variant drinkt, is het zeker een goed drankje om je bloedsuikerspiegel mee omlaag te brengen. Hou wel scherp in de gaten dat er verder geen suikers in het groene thee-product dat je eet of drinkt, zitten.

5. ‘Groene thee is cafeïnevrij’

Dit is zeker niet de standaard bij groene thee. Een kop bevat gemiddeld tussen de 25 en 50 milligram cafeïne (ter vergelijking: een gemiddelde kop koffie bevat zo’n 100 milligram cafeïne). Er zijn overigens wel degelijk cafeïnevrije varianten verkrijgbaar, dus kijk goed op de verpakking in de winkel.

Dat groene thee een gezond drankje is, is zeker waar: het kan weinig kwaad. Maar alle gezondheidsclaims die worden gedaan, kan een kopje green tea helaas dus niet allemaal waarmaken. 

Snotteren en jeukende ogen. Die ellendige hooikoorts speelt weer op. Toch genieten op een tuinfeestje? Kies dan voor een G&T. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen uit hooikoorts meer last van de symptomen hebben als ze wijn of bier drinken. Bijna driekwart van de ondervraagden had die symptomen niet bij het drinken van een G&T. Hier lees je waarom.

Waarom? Omdat dit drankje weinig histamine en sulfiet bevatten. Stoffen die wel flink aanwezig zijn in bijvoorbeeld bier en wijn. Die stoffen kunnen juist een allergische reactie veroorzaken. Een gin-tonic is daarom een beter alternatief voor hooikoorts- en astmapatiënten.

Astma en hooikoorts

Deze gin-tonic tip komt overwaaien uit Groot-Brittanië. De Britse Astmastichting voerde een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet.

Want ja, astma en hooikoorts hebben overeenkomsten. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie.

Santé

En wat bleek uit het onderzoek: maar liefst 64 procent gaf aan meer last van klachten te hebben bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider. Niet bij gin-tonic. Een goede reden om er eentje te drinken op een mooie warme zomerse dag!