Niet te geloven, maar het is toch echt zo: ex-topmodel Christie Brinkley, die geen dag ouder lijkt dan veertig, blies in februari 63 kaarsjes uit. En ze straalt als nooit tevoren. Wat is haar beautygeheim?  

Een prachtige lach, nauwelijks een rimpeltje te zien: hoe doet ze dat toch?

Eyeopener
Dat vroegen ze zich ook af bij het Britse beauty-platform Byrdie, en die strikte het knappe ex-model voor een interview. In het gesprek onthult Christie onder andere dat ze op haar twintigste een artikel las dat voor haar een regelrechte eyeopener bleek: "Sinds ik dat stuk las, heb ik één vast ritueel dat ik heel belangrijk vind: mijn huid exfoliëren, dode huidcellen verwijderen."

'Daar komen ze mooi niet mee weg'
Dat doet ze nu al trouw vier decennia lang. "Veertig jaar geleden stuitte ik op een artikel waarin stond dat mannen altijd vijf jaar jonger oogden dan vrouwen van dezelfde leeftijd. De mannen in dat verhaal waren ervan overtuigd dat dat kwam omdat zij zich elke dag schoren en daarmee automatisch hun dode huidcellen verwijderden. Ik dacht: daar laat ik ze mooi niet mee wegkomen! Sindsdien gebruik ik een scrub, en tegenwoordig komt die uit mijn eigen huidverzorgingslijn, omdat het een heel zacht product is."

Lees ook: Uit de kleren op je 49e, Céline Dion doet het gewoon

De echte kracht van een sunblock
Christie vervolgt: "Destijds was ik twintig, en nu heb ik zelf dochters van in de twintig. Allebei hebben ze een prachtige huid, wat ook komt omdat ik vroeger altijd achter ze aan zat met een sunblock. Dat zou ik ook alle twintigjarigen mee willen geven: zorg dat je je huid al vroeg beschermt met een goede crème. En eet gezond. Ik ben ervan overtuigd dat je voedingspatroon voor een groot deel de kwaliteit van huid beïnvloedt."

Regenboog dieet
Wat Christie eet (en wat niet) wil ze ook best verklappen: "Ik ben al praktisch mijn hele leven vegetariër. Dat werd ik toen ik een jaar of dertien, veertien was. Mijn voedingspatroon is plant based, plantaardig dus. Ik heb mijn kinderen grootgebracht op wat ik het 'regenboog dieet' noem: ik wil zoveel mogelijk kleuren op mijn bord, want al die ingrediënten zijn geweldig voor je huid. Het diepe groen van bladgroenten, het paars van druiven… de hoeveelheid anti-oxidanten en vitaminen die je binnen krijgt als je op die manier eet, is ongelooflijk." Wat eet ze absoluut niet? Christie: "Ik probeer zo min mogelijk geraffineerde suikers en witte koolhydraten te eten, die doen niets voor je gezondheid."  

Deze 3 producten worden door scrub-fans getipt:

Dermalogica Daily Microfoliant € 69,90

ZO Skin Health Exfoliating polish € 71,95


Astara Daily Refining Scrub € 33
 

Bron beeld: Hollandse Hoogte

Een gezonde drank drinken? Dan wordt (behalve water) groene thee vaak als optie genoemd. Er zouden allerlei voordelen kleven aan het drinken van de warme drank, zoals dat het drankje je kan helpen afvallen en het risico op het krijgen van ziektes verkleint. Maar hoe healthy is groene thee nu echt? We zetten vijf stellingen voor je op een rij.

Lees ook: Van deze vijf symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn

1. ‘Groene thee doet buikvet verminderen’

Helaas is dit niet het geval. Wanneer je je voorneemt gezonder te gaan eten en drinken, en je je vol op groene thee stort, kun je zeker wat extra vet kwijtraken.

Dit vet is inderdaad vaak buikvet, maar dit zou ook minder worden wanneer je een ander ‘gezonder’ drankje kiest. En goed om bij stil te staan: veel kant-en-klare groene thee-producten bevatten veel suikers. Deze klinken dus gezonder dan ze zijn.

2. ‘Groene thee kan je helpen met afvallen’

Als je doorgaans veel frisdrank, sapjes en gezoete koffie en/of thee drinkt en dan overstapt op het drinken van enkel groene thee: ja, dan ga je zeker gewicht verliezen.

Drink je al wel veel water en ongezoete dranken, dan zal het drinken van groene thee - helaas - weinig tot niets veranderen aan het getal op de weegschaal.

3. ‘Groene thee vermindert het risico op ziektes’

De anti-oxidanten in groene thee bevatten inderdaad kankerbestrijdende eigenschappen, zo is uit vele onderzoeken gebleken. Nu is het wel zo dat de meeste plantaardige voeding dergelijke eigenschappen bezit en tevens de kans op andere chronische ziektes als hartziekten en diabetes zou verkleinen.

Voldoende groenten en fruit eten, kan dan ook een soortgelijk effect hebben.

4. ‘Groene thee verlaagt je bloedsuikerspiegel’

Nogmaals: als je de ongezoete variant drinkt, is het zeker een goed drankje om je bloedsuikerspiegel mee omlaag te brengen. Hou wel scherp in de gaten dat er verder geen suikers in het groene thee-product dat je eet of drinkt, zitten.

5. ‘Groene thee is cafeïnevrij’

Dit is zeker niet de standaard bij groene thee. Een kop bevat gemiddeld tussen de 25 en 50 milligram cafeïne (ter vergelijking: een gemiddelde kop koffie bevat zo’n 100 milligram cafeïne). Er zijn overigens wel degelijk cafeïnevrije varianten verkrijgbaar, dus kijk goed op de verpakking in de winkel.

Dat groene thee een gezond drankje is, is zeker waar: het kan weinig kwaad. Maar alle gezondheidsclaims die worden gedaan, kan een kopje green tea helaas dus niet allemaal waarmaken. 

Snotteren en jeukende ogen. Die ellendige hooikoorts speelt weer op. Toch genieten op een tuinfeestje? Kies dan voor een G&T. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen uit hooikoorts meer last van de symptomen hebben als ze wijn of bier drinken. Bijna driekwart van de ondervraagden had die symptomen niet bij het drinken van een G&T. Hier lees je waarom.

Waarom? Omdat dit drankje weinig histamine en sulfiet bevatten. Stoffen die wel flink aanwezig zijn in bijvoorbeeld bier en wijn. Die stoffen kunnen juist een allergische reactie veroorzaken. Een gin-tonic is daarom een beter alternatief voor hooikoorts- en astmapatiënten.

Astma en hooikoorts

Deze gin-tonic tip komt overwaaien uit Groot-Brittanië. De Britse Astmastichting voerde een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet.

Want ja, astma en hooikoorts hebben overeenkomsten. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie.

Santé

En wat bleek uit het onderzoek: maar liefst 64 procent gaf aan meer last van klachten te hebben bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider. Niet bij gin-tonic. Een goede reden om er eentje te drinken op een mooie warme zomerse dag!