Onlangs hebben Amerikaanse wetenschappers een spectaculair nieuw verjongingsmiddel op muizen getest, waarna de bejaarde knaagdieren transformeerden in beweeglijke, energieke jonkies, die bovendien een stuk langer in leven bleven dan gewoon voor hen was.

Hebben wetenschappers hiermee een sleutel tot de eeuwige jeugd gevonden en krijgen wij straks met z’n allen niet alleen de kans met een dikke bos haar op ons hoofd oud te mogen worden (dankzij cel transplantatie) maar daarbij ook langer in leven te blijven, en dat in veel vitalere staat? 

Cellen in de slaapstand
Talloze onderzoeken hebben zich door de jaren heen gericht op methoden ter bevordering van celverjonging. Ongeveer zestig jaar geleden werd ontdekt dat de celdeling die in ons lichaam plaatsvindt - het proces waarbij oude cellen afsterven en nieuwe cellen ontstaan die zich vermenigvuldigen - boven een bepaalde leeftijd stopt. Bij het verloop van deze zogenaamde senescence (‘celveroudering’) sterven oude cellen niet langer af, maar gaan ze over in een soort slaapstand en stoppen ze met zichzelf te vermenigvuldigen.

De bloei van je leven
Hierdoor blijven die ‘senescente’ cellen in ons lichaam waar ze zich ophopen. Dit kan, bij een verkeerde mutatie, tot ziektes als kanker leiden. Het is dus zaak dit proces van ophoping vooruit te zijn en er door middel van nieuwe technieken voor te zorgen dat deze ‘senescence’ pas richting het einde van ons leven plaats vindt, in plaats van in de bloei van ons leven. 

Ongelooflijk
Bij het onderzoek is een aantal recent ontwikkelde stoffen op muizen getest. Die stoffen moesten ervoor zorgen dat oude cellen zouden worden ‘opgeblazen’ (gedood en verwijderd). Na inname van het middel bleken de oude cellen inderdaad te reageren zoals gehoopt en doodden en verwijderden ze zichzelf, zodat geen ophoping meer plaats kon vinden. 
De muizen gingen na behandeling bovendien een stuk harder rennen en leefden met pit en herwonnen energie langer dan gewoon voor hen was. 

Lees ook: Winactie: drink je jong met Pure Gold Collagen

Dat duurt nog even
Een geweldige doorbraak, maar, zoals dr. Peter de Keizer, medisch geneticus aan de Erasmus universiteit, ook benadrukt: er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan voordat de perfecte behandeling kan worden vastgesteld. Voorlopig is, wat er nu ligt, nog niet veilig voor gebruik op mensen. Maar het is wel een enorme stap om te weten dat wij straks via behandelingen uiteindelijk onze verouderde cellen kunnen laten verwijderen of de negatieve effecten ervan te helpen blokkeren, zodat mensen op een veel gezonder en energieker wijze oud kunnen worden. 

Het is nog niet bekend of daarmee ook andere ouderdom gerelateerde aandoeningen als artritis en dementie tegengegaan kunnen worden. Bovendien kan de conditie van de organen, die ook verouderen met de jaren, niet zomaar vervangen worden voor een jongere variant. Er kleven voorlopig dus nogal wat haken en ogen aan. 

De Keizer houdt zich als arts onder meer bezig met de bestrijding van tumoren, waarvan de vorming in een aantal gevallen verband houdt met senescence. In het kader daarvan heeft hij de industrie al benaderd om te kijken of hiervoor binnen zijn kliniek ook een trial kan worden opgezet. 

Voorzichtig enthousiasme
Er is reden voor voorzichtig enthousiasme, maar de lijst van nog te onderzoeken punten is nog lang. Bovendien moeten naast de voordelen ook de nadelen bekeken worden. Dr. Keizer: "Als je een kapotte auto binnenhaalt voor onderhoud kun je niet volstaan met het slechts verwijderen van de versleten onderdelen, je zult ze ook willen vervangen voor iets anders." (Ofwel: bij een perfecte methode verwijder je niet alleen de senescente cellen maar zorg je ook voor mogelijkheden tot celvernieuwing). 

Voor altijd jong, willen we dat wel?
Al deze positieve onderzoeksresultaten luiden in, dat er zeker betrouwbare anti-age methoden op de markt zullen komen die ouderdom gerelateerde problematiek in de toekomst veel beter aan zullen pakken. Maar van een eeuwige jeugd staan we vooralsnog ver verwijderd. 

Het is ook maar de vraag of we dat onszelf zouden toewensen.

Voor mooie benen moet je ze door de blikken van mannen laten masseren, aldus Marlene Dietrich. Maar ze zelf wat aandacht geven, werkt ook. Dus als het weer is om te flaneren met je prachtige benen, kijk dan eerst hier even.

Na een lange winter ingepakt te hebben gezeten, gaan we nu onze benen weer laten zien. Zijn ze glad geschoren, goed gescrubd en mooi zongebruind?

Volg deze tips en je zomer begint nu al een beetje(zeker met de temperaturen van dit weekend).

Scrubben

Scrub de benen minstens eenmaal per week van top tot teen. Zo poets je het laagje opgehoopte, dode huidcellen richting doucheput en wordt de celvernieuwing gestimuleerd.

Exfoliëren maakt de huid zachter, gladder en bevordert het effect van bodyproducten. Een mix van geurende oliën en zoutkristallen is The Body Shop Secrets of the World Brazilian Cupuaçu Scrub-in-Oil. 

        Lees ook: Handig: 7 x zo geniet je langer van gladde benen

Ontharen

Hoe je de benen ook onthaart: maak ze gerust van hiel tot heup haarvrij. Het is een fabeltje dat je de haartjes op de dijbenen niet zou mogen verwijderen omdat ze dan sterker terug groeien.

Maak de huid vooraf goed vochtig en gebruik altijd een scheerproduct, zoals een mousse of olie. Het geeft minder kans op irritaties en de huid voelt nog zachter. Als je om de drie dagen scheert, voorkom je stoppels. 

Masseren met bodycrème

Trakteer je benen elke dag van hiel tot heup op een rijke bodycrème of voedende olie. Zo’n massage hoeft maar vijf minuten te duren: strijk met vlakke handen in drukkende, opwaartse bewegingen om meteen de bloedcirculatie te stimuleren. 

Alternatief

Alleen de suggestie geven van blote benen kan ook: Wolford heeft de dunste nude zomerpanty Naked 8 denier (in 6 tinten, ook stay-ups, € 18,- via www.wolfordshop-nl).

Wie slecht geslapen heeft, grijpt de volgende ochtend al snel naar een grote pot koffie. Ok, dat helpt een beetje. Maar wist je dat er ook een ander heerlijk bruin goedje heel goed is tegen slaaptekort?

Tromgeroffel...chocolade. Volgens een nieuwe studie gepubliceerd bij Frontiers in Nutrition zouden de flavanoïden (antioxidanten) in een reep chocola dat vermoeide gevoel als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Pure chocola
De cacao zou bovendien een positief effect op de hersen hebben: je geheugen wordt beter en je kunt beter nadenken. Dat bleek bij de proefpersonen die meededen aan het 'choco' onderzoek.

Overigens is een stukje (of meerdere stukjes) van een reep pure chocolade het beste. Die is het meest rijk aan flavanoïden. Meer fan van melk, ook geen probleem.