Onlangs hebben Amerikaanse wetenschappers een spectaculair nieuw verjongingsmiddel op muizen getest, waarna de bejaarde knaagdieren transformeerden in beweeglijke, energieke jonkies, die bovendien een stuk langer in leven bleven dan gewoon voor hen was.

Hebben wetenschappers hiermee een sleutel tot de eeuwige jeugd gevonden en krijgen wij straks met z’n allen niet alleen de kans met een dikke bos haar op ons hoofd oud te mogen worden (dankzij cel transplantatie) maar daarbij ook langer in leven te blijven, en dat in veel vitalere staat? 

Cellen in de slaapstand
Talloze onderzoeken hebben zich door de jaren heen gericht op methoden ter bevordering van celverjonging. Ongeveer zestig jaar geleden werd ontdekt dat de celdeling die in ons lichaam plaatsvindt - het proces waarbij oude cellen afsterven en nieuwe cellen ontstaan die zich vermenigvuldigen - boven een bepaalde leeftijd stopt. Bij het verloop van deze zogenaamde senescence (‘celveroudering’) sterven oude cellen niet langer af, maar gaan ze over in een soort slaapstand en stoppen ze met zichzelf te vermenigvuldigen.

De bloei van je leven
Hierdoor blijven die ‘senescente’ cellen in ons lichaam waar ze zich ophopen. Dit kan, bij een verkeerde mutatie, tot ziektes als kanker leiden. Het is dus zaak dit proces van ophoping vooruit te zijn en er door middel van nieuwe technieken voor te zorgen dat deze ‘senescence’ pas richting het einde van ons leven plaats vindt, in plaats van in de bloei van ons leven. 

Ongelooflijk
Bij het onderzoek is een aantal recent ontwikkelde stoffen op muizen getest. Die stoffen moesten ervoor zorgen dat oude cellen zouden worden ‘opgeblazen’ (gedood en verwijderd). Na inname van het middel bleken de oude cellen inderdaad te reageren zoals gehoopt en doodden en verwijderden ze zichzelf, zodat geen ophoping meer plaats kon vinden. 
De muizen gingen na behandeling bovendien een stuk harder rennen en leefden met pit en herwonnen energie langer dan gewoon voor hen was. 

Lees ook: Winactie: drink je jong met Pure Gold Collagen

Dat duurt nog even
Een geweldige doorbraak, maar, zoals dr. Peter de Keizer, medisch geneticus aan de Erasmus universiteit, ook benadrukt: er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan voordat de perfecte behandeling kan worden vastgesteld. Voorlopig is, wat er nu ligt, nog niet veilig voor gebruik op mensen. Maar het is wel een enorme stap om te weten dat wij straks via behandelingen uiteindelijk onze verouderde cellen kunnen laten verwijderen of de negatieve effecten ervan te helpen blokkeren, zodat mensen op een veel gezonder en energieker wijze oud kunnen worden. 

Het is nog niet bekend of daarmee ook andere ouderdom gerelateerde aandoeningen als artritis en dementie tegengegaan kunnen worden. Bovendien kan de conditie van de organen, die ook verouderen met de jaren, niet zomaar vervangen worden voor een jongere variant. Er kleven voorlopig dus nogal wat haken en ogen aan. 

De Keizer houdt zich als arts onder meer bezig met de bestrijding van tumoren, waarvan de vorming in een aantal gevallen verband houdt met senescence. In het kader daarvan heeft hij de industrie al benaderd om te kijken of hiervoor binnen zijn kliniek ook een trial kan worden opgezet. 

Voorzichtig enthousiasme
Er is reden voor voorzichtig enthousiasme, maar de lijst van nog te onderzoeken punten is nog lang. Bovendien moeten naast de voordelen ook de nadelen bekeken worden. Dr. Keizer: "Als je een kapotte auto binnenhaalt voor onderhoud kun je niet volstaan met het slechts verwijderen van de versleten onderdelen, je zult ze ook willen vervangen voor iets anders." (Ofwel: bij een perfecte methode verwijder je niet alleen de senescente cellen maar zorg je ook voor mogelijkheden tot celvernieuwing). 

Voor altijd jong, willen we dat wel?
Al deze positieve onderzoeksresultaten luiden in, dat er zeker betrouwbare anti-age methoden op de markt zullen komen die ouderdom gerelateerde problematiek in de toekomst veel beter aan zullen pakken. Maar van een eeuwige jeugd staan we vooralsnog ver verwijderd. 

Het is ook maar de vraag of we dat onszelf zouden toewensen.

Beauty-experts zijn het er unaniem over eens: make-up is de nieuwe huidverzorging. Een typisch gevalletje van twee vliegen in één klap. Deze producten zijn de voorlopers van de trend.

Toen rond 1930 voor het eerst Technicolor-kleurenbeeld voor de filmindustrie werd geïntroduceerd – en de actrices uit het zwart-wit tijdperk ineens geconfronteerd werden met zichtbare poriën en een onregelmatige teint - haakte de Poolse visagist Max Factor daar slim op in door de, later zo befaamde, Color Harmony-poeders en Pancake-foundations te ontwikkelen.

Mobiele tijdperk met filters

Een soortgelijke ontwikkeling, geïnspireerd op nieuwe technologieën, zien we nu ook in het selfietijdperk: het (alles) vervagende filtereffect van onze mobiele telefoon wordt vertaald naar vernuftige finishes in huidmake-up, zoals primers, poeders en foundations.

Ideaal voor veertigers die nu eenmaal niet meer het huidbeeld van een twintiger hebben. Hoewel Nederlandse vrouwen, vergeleken met Franse of Italiaanse vrouwen, nog steeds geen grootverbruikers van huidmake-up blijken, is het echt eens tijd de nieuwe texturen een kans te geven.

Deze merken zijn de voorlopers

‘Make-up is the next skincare,’ aldus de beautyexperts. Zeker de rijkere anti-aging foundations van de luxere merken (Chanel, Sisley, Sensai, Shiseido, Clarins) zijn inmiddels zo compleet, dat je zelfs een dagcrème achterwege zou kunnen laten.

Dun laagje primer met filtereffect eronder – extra verhelderend, matterend, anti-roodheid of stralend makend – en je teint oogt in enkele minuten een stuk frisser en rustiger, zo niet enkele jaren jonger.

Tip: de beste filterprimers om een veertigplus-huid op te frissen, vind je onder andere bij Charlotte Tilbury, Shiseido, YSL Beauté, BECCA, Benefit en Urban Decay.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Cellulite is erg vervelend en het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf. Misschien heb je al cellulite crèmes, lotions, wraps, bindweefselmassages, lasers, coolsculpting, cryolipolyse of zelfs liposuctie geprobeerd. Maar welke cellulite behandeling geeft het gewenste resultaat?

Deze producten en methodes kunnen je helpen tegen huidverslapping of de effecten van gewichtsverandering, maar de cellulite verwijderen lukt hiermee helaas niet.

Oorzaak cellulite

Zolang de onderliggende oorzaak van cellulite niet wordt aangepakt zal de cellulite op billen of (boven)benen niet verminderen. Cellulite is zo’n veelvoorkomend probleem dat je bijna van geluk mag spreken als je er niet te mee te maken hebt.

We weten allemaal wel hoe een sinaasappelhuid eruit ziet maar hoe we ervan afkomen is een ander verhaal. Cellulite zelf is de onregelmatige structuur van het vetweefsel. Als je nog geen putjes hebt kun je door veel bewegen, masseren en smeren de putjes voorkomen.

Maar zodra je onregelmatigheden ziet, kun je boenen en sporten wat je wilt, maar dan lijkt echt niets meer te helpen.

Je moet het je zo voorstellen, door vetophopingen worden de bindweefselstrengen die aan de huid vast zitten naar beneden getrokken, waardoor er een kuiltje ontstaat. Het enige wat dan nog helpt, is die strengetjes doorsnijden waardoor de huid als het ware weer terug ‘plopt’.

Effectieve methode

De Cellfina-behandeling is helemaal op dat idee van het doorsnijden van de bindweefselstrengetjes gebaseerd. Artsen vinden een Cellfina-behandeling dan ook de enige effectieve methode.

Een vacuüm-handstuk trekt de huid strak en vervolgens worden de te strakke bindweefselstrengen, denk aan elastiekjes, met een klein mesje doorgesneden. De huid veert weer netjes terug en voilà: de putjes zijn verdwenen en het resultaat is gladde billen en benen.

Susan Hoffman (49) is nu vier weken geleden behandeld. Het echte resultaat ziet ze ongeveer drie maanden na de behandeling, als de zwelling en de blauwe plekken weg zijn, maar ze vindt het verschil na een maand al opmerkelijk:

"Ik sta er gewoon versteld van, echt waar. Mijn billen en benen zijn nu al heel mooi strak en glad. Ik kan me haast niet voorstellen dat het nog beter wordt. De eerste week was het behandelde gebied flink blauw en kon ik moeilijk zitten, maar daarna voelde ik er niks meer van."

Behandeling

De behandeling neemt ongeveer een uur in beslag afhankelijk van het aantal putjes en vindt plaats onder plaatselijke verdoving door een goed getrainde arts.

Meer informatie over Cellfina® en adressen van klinieken vind je hier: www.cellfina.nl

De prijs van een behandeling is afhankelijk van het aantal putjes en het te behandelen gebied (richtprijs vanaf € 2.500,-).

Facebook: CellfinaNL

Instagram: Cellfina_nl

Beeld: Cellfina en Pinterest