Fashion én diplomatie voor de aanstaande First Lady.

First Ladies mogen dan geen macht hebben, ze kunnen wel grote invloed uitoefenen door hun bekendheid. Denk maar aan Michelle Obama en haar moestuin-gezond-eten-offensief. Duidelijk is dat aanstaand First Lady Jill Biden het onderwijs extra in the picture zal brengen.

Article continues after the ad

Haar keuze voor de donkerblauwe jurk waarin ze naast haar man Joe stond toen die zijn overwinningsspeech hield, getuigt echter ook van gevoel voor de Amerikaanse kledingindustrie willen steunen en de tijdgeest aanvoelen. Het was een Oscar de la Renta, de bekendste designer van Amerika, maar geen couture-ontwerp: dat vond Jill niet gepast in pandemietijden.  

De jurk heeft een asymmetrische draperie waar Oscar de la Renta om bekend staat en vrolijke geborduurde bloemen. Co-creative director Fernando Garcian en kleermaker Luis leggen er hier de laatste hand aan, voor Jill hem zou dragen op de avond dat haar man Joe tot winnaar van de verkiezingen werd uitgeroepen. Eronder droeg ze een paar Katience pumps van Jimmy Choo.

De la Renta heeft al heel wat First Ladies gekleed. Het leverde de perzikkleurige japon die Jackie Kennedy in 1962 droeg tijdens een staatsbezoek aan India…

… de avondjurk van Hillary Clinton voor het inhuldigingsbal in 1997...

...en president George W. Bush’s vrouw, Laura Bush, droeg een Oscar de le Renta voor het Stars and Stripes Ball in 2005.

Ivanka Trump droeg de afgelopen vier jaar heel vaak Oscar de La Renta, Melania Trumps smaak ging meer uit naar andere Amerikaanse designers zoals Ralph Lauren en Calvin Klein. Toch hebben we er eentje gevonden: deze groene Oscar droeg de First Lady in 2017 bij de ontvangst van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië. 

Foto's (c) Oscar de la Renta, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in