De Krullies over de Troonrede-kleding. 

Nouveau’s hoofdredacteur Claudia en chef-mode Anita keken met extra veel belangstelling naar de hoedenparade op Prinsjesdag. Er waren namelijk nog nooit zo veel vrouwelijke ministers, en er is een crisis: dus hoe wordt soberheid toch nog een beetje feminien gedragen? Ook is dit het jaar van de ‘kleding met boodschap-look’! Van boerenzakdoek op het hoofd, tot aan Oekraïens design.

5. Christianne van de Wal in de Jackie O look

Claudia: Bij de installatie van het nieuwe kabinet, begin januari, vingen we voor het eerst de stijl van Christianne van de Wal op. Ging ze bij die bordesscène al leentje buur bij Jackie O., nu zet ze die look voort. Deze keer met lange rok. De hemline-index-uitdrukking voor: het gaat niet florissant met de economie.

Article continues after the ad

Jackie O’ dophoedje er bij, die – we geven even modecollege - officieel pillbox hoed heet. De haren van de minister zou ik zelf misschien wat gestylder hebben gemodelleerd, maar ik kan me indenken dat Christianne niet uren kan tutten in haar badkamer als er boze boeren op het erf staan.

Anita: ik vind dat Christine er prachtig uit ziet. Feestelijk, het is tenslotte Prinsjesdag, maar met mate omdat de boodschap van het kabinet niet erg optimistisch is. Als haar rok echt tot de grond gekomen was, was ze zelfs à la de laatste runway shows gekleed geweest. Het hoedje in combinatie met het haar maakt haar outfit iets tuttiger, maar een kniesoor die daar op let.

4. Alexandra van Huffelen in geel powerpak met chique touch

Anita: Het powerpak voor dames is populair op Prinsjesdag. Het pak van Alexandra van Huffelen past perfect bij haar hoed (of is het omgekeerd gekozen?). De geelgroene kleur staat haar mooi en de geborduurde details doen mij aan het milieu denken.

Claudia: Alexandra is staatssecretaris koninkrijksrelaties en digitalisering. Mocht ze op werkbezoek moeten naar Aruba, Curacao, Sint Maarten (de drie andere landen van het Koninkrijk) dan kan dit fleurige, kleurig ensemble zo mee de reiskoffer in.

3. Dilan Yesilgöz-Zegerius: de trouwschoenen!

Claudia: Dilan kreeg niet alleen voordat ze minister van justitie werd al veel feedback (ze heeft geen rechten gestudeerd), maar ook vorige week gingen de criticasters los over haar woke/wappie-speech. ‘Een minister onwaardig’ was de teneur.

Nou! Deze outfit is wel hoogwaardigheidsbeKLEDERS-waardig. Een powerpak! Dilan zweert bij powerpakken, haar opmars in de landelijke politiek heeft ze mede te danken aan een rood pak van Zara. Als een talisman droeg ze deze naar elke lezing. Ze ging meteen rechter staan, immers: vrouwen op hakken hebben de broek aan.

(c) Dilan Yesilgöz

Vanwege de centjes (anders komt ook die kritiek er ook nog eens bij) is ook dit witte pak van het betaalbare Zara. De cost per wear valt denk ik reuze mee (bij vaker dragen aanschafprijs er zo uit). Het eigenwijze detail zit ‘m in de schoenen, trouwschoenen van 9 jaar geleden! (die nog steeds passen, ook vrouwenvoeten veranderen namelijk).

En de leuke echtgenoot van die trouwerij mee. Als hij dan maar wel links van Dilan op de houten stoeltjes zit, op rechts heeft deze hoed de ‘Ik heb even geen zin in mijn man” muur opgetrokken.

'Zo zie je maar dat met de juiste styling een outfit niet onbetaalbaar hoeft te zijn'

Anita: Wit is de kleur van optimisme en in dit geval vind ik het pak dan ook uitstekend gekozen. Niet blijven kniezen over de crisis, maar schouders eronder en door (zoals koning Willem Alexander zijn grootmoeder Juliana aanhaalde in de troonrede). Het pak staat haar prachtig en met de schoenen en hoed is de outfit chic en elegant. Zo zie je maar dat met de juiste styling een outfit niet onbetaalbaar hoeft te zijn.

2. Sigrid Kaag in paars powerpak

Claudia: De helft van Rutte 4 is vrouw. Ik had dan ook gedacht dat deze vrouwen meer zouden uitpakken. Met knalkleuren ben je namelijk niet over het hoofd te zien. Ook al is het op meerdere fronten crisis, kleur kost niks en maakt een beetje vrolijk.

De enige die dat eigenlijk doet is Sigrid Kaag. Een historisch moment, de eerste vrouwelijke minister van financiën die het beroemde koffertje met de Miljoenennota mag overhandigen aan de Staten der Generaal.

Grappig dat haar blouse kleurt bij het koffertje. Ik vermoed dat Sigrid voor paars heeft gekozen omdat dat een combinatie blauw (verstand van geld) en rood (warm kloppend hart voor de mensen) is. Maar Anita, waarom draagt mevrouw Kaag geen hoed?

Anita: Tja, waarom draagt Sigrid Kaag geen hoed? Ik heb geen idee, het voelt een beetje als Mark Rutte een jeans onder zijn jacquet jas zou aantrekken. Ik denk dat het een statement is voor haar om dit jaar geen hoed te dragen. Of misschien heeft ze ruzie gehad met Erica Terpstra die in 1977 de hoed op Prinsjesdag weer in ere herstelde. Ik vind het oprecht jammer dat Sigrid Kaag geen hoed droeg bij haar o zo mooie powerpak.

1. Sylvana Simons: de zilveren queen

Claudia: Wauw! Je ziet dat Sylvana Simons samenwerkt met Jean-Paul Paula, een stylist die zich hard maakt voor diversiteit! Geboren in Curaçao en behept met een fashionfeel van heb ik me jou daar.

Zie hoe hij dit zilveren pak van Duran Lantink – de Nederlandse ontwerper die hergebruikt en hergebruikt - combineert met een beeldige hoed van de in Amsterdam woonachtige Japanse DeMure.

Anita: Ook voor mij is Sylvana een winnaar, met haar zilverkleurige plooirok en blouse. Een klassieke combinatie uitgevoerd in zilverkleurige spiegelende stof van ontwerper Duran. Het statement: ‘het is belangrijk dat de overheid zichzelf een spiegel voorhoudt’, past perfect bij de ‘kleding met boodschap look’, die dit jaar door alle vrouwen op het ministerie lijkt te zijn doorgefluisterd. De gestreepte hoed maakt de outfit modern én stylish.

Maar hé, wat is dit? 

De outfit waar wij modemeisjes niet van opknappen: Caroline van der Plas.

Anita: Ik vind dit nog wel een grappig statement. Caroline staat voor haar partij daar mag best een grappig hoedje bij. Persoonlijk heb ik meer moeite, met de kleding uit de kilowinkel als statement (Suzanne Kröger), kreukel kleding of ‘laat de boel maar waaien' kleding. Zoveel tradities kent Nederland niet, dus laten we vooral de tradities die we hebben in ere houden.

Claudia: Nou Anita, toevallig weet ik van mijn nicht die met haar heeft gewerkt dat Caroline een groot hart heeft, maar het is geen warm kloppend hart voor decorum. Was ze hiermee naar de begrafenis van koningin Elizabeth gegaan, had de beveiliging haar naar een voetbalwedstrijd gestuurd, ze ziet er uit als een supporter van Go Ahead Eagles. De boerenzakdoek is ludiek en serieus tegelijk– maar deze grap komt toch beter tot zijn recht bij carnaval.

Wat ons verder opviel

Anita: Ook ben ik ook onder de indruk van de neutrale elegantie van Amalia. Voor zo'n eerste keer geweldig gedaan. Voor de jurk had ze kunnen doorlopen naar de kledingkast van haar moeder, maar dat heeft ze niet gedaan.

Zowel de kleur (petrol) het model (maxi-dress) en de betaalbaarheid (Asos), passen bij haar. Ik vind dat Amalia een eigen stijl op kledinggebied heeft, die echt de nieuwe generatie vertegenwoordigd.

Claudia: Mooi statement van de minister van Defensie, Kajsa Ollongren (twee jaar geleden op de cover van Nouveau) om Oekraïens design te dragen.

Als eerbetoon aan krachtige Oekraïense vrouwen, hun veerkracht en doorzettingsvermogen.

Woensdagochtend in Koffietijd vertelt Claudia nog meer over ins & outs van deze outfits bij Prinsjesdag!

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in